Η πλατφόρμα

ABOUT

# TITLE: Η πλατφόρμα

H πλατφόρμα 

 

Το ΑRCHSTUDIES.GR είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα με αντικείμενο την προβολή της αρχιτεκτονικής αλλά και του ευρύτερου δημιουργικού πεδίου μέσα από τρείς κατευθύνσεις. Αρχικά,  η διαδικτυακή σελίδα έχει ως στόχο τη συλλογή και δημοσίευση εργασιών από φοιτητές και νέους σχεδιαστές. Επιχειρείται έτσι η ανάδειξη της πολυφωνίας και των νέων τάσεων όπως αυτές διαμορφώνονται στα διαφορετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Παράλληλα, μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, όπως διαλέξεις, διαγωνισμοί, κ.α  επεκτείνεται το ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό εκτός του στενού ακαδημαϊκού κύκλου προσκαλώντας το ευρύτερο κοινό να εμπλακεί ενεργά  με τις εκάστοτε θεματικές. Τέλος, μέσα από τη έρευνα η ομάδα εστιάζει σε έννοιες και θέματα που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική, την πόλη και τις σύγχρονες τάσεις, επιδιώκοντας παράλληλα συνέργειες με άλλους επιστημονικούς κλάδους και ερευνητές, στη βάση μιας διεπιστημονικής κατεύθυνσης.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα λειτουργεί στα παρακάτω πεδία:

  • τη διαδικτυακή περιοδική μορφή που εστιάζει στη δημοσίευση και αρχειοθέτηση project αρχιτεκτονικής και design από φοιτητές προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (e-magazine)
  • την οργάνωση διαγωνισμών competitions ανεξάρτητα είτε σε συνεργασία με άλλα άτομα και ομάδες
  • την έρευνα πάνω στο ευρύτερο πεδίο του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής αλλά και ζητημάτων που αφορούν στο χώρο της πόλης με στόχο την ανάδειξη σύγχρονων τάσεων και θεματικών είτε μέσω της διοργάνωσης εργαστηρίων ή με τη δημοσίευση ερευνητικών εργασιών, δοκιμίων αλλά και ντοκιμαντέρ (research lab).

 

H oμάδα 

 

width=143

Γροζόπουλος Δημήτρης (Ιδρυτής / Αρχισυντάκτης Archstudies.gr)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ (2014) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΑ Landscape & Urbanism, στο Kingston University του Λονδίνου (2016). Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε workshops, εκθέσεις, συνέδρια και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας αποσπάσει πολλές διακρίσεις. O αστικός σχεδιασμός και ειδικά το θέμα των αναπλάσεων αποτελούν κύρια προβληματική στην έρευνά του, ενώ έχει δημοσιεύσει σχετικές εργασίες σε συνέδρια και εκθέσεις (Ελληνικό Περίπτερο, Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2016, Συνέδριο Think-Space Ζάγκρεμπ, 2013, κ.α). Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.

 

 

width=143

Πολυμενίδης Μιχαήλ (Ιδρυτής)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Το 2014 αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής Α.Π.Θ. και παράλληλα με την άσκηση της αρχιτεκτονικής πειραματίζεται με την ζωγραφική, το illustration, τις εγκαταστάσεις και την μουσική. Τον ενθουσιάζουν οι τρόποι που τα διαδραστικά αρχιτεκτονικά περιβάλλοντα και οι εγκαταστάσεις αντιδρούν με τους ανθρώπους ενώ τον απασχολεί το πως η αρχιτεκτονική μπορεί να αποτελέσει βίωμα για τους μη αρχιτέκτονες. Τον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να ζωγραφίζει χρονοβόρα μοτίβα η να προσπαθεί να παράγει ήχους από αντικείμενα που δεν κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτό.

 

 

width=149

Χαρίδης Αλέξανδρος (Ιδρυτής)

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής Α.Π.Θ (2014). Στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό Design & Computation Group του Τμήματος της Αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ, των ΗΠΑ. Η μεταπτυχιακή του διατριβή έχει ως βάση της την κριτική των τεχνολογικών και θεωρητικών βάσεων του υπολογιστικού σχεδιασμού που δίνουν κύρια έμφαση στη συμβολική αναπαράσταση της σχεδιαστικής γνώσης επηρεασμένες απο τις Επιστήμες του Τεχνητού (Πληροφορική, Οικονομικά, Μηχανική κλπ.). Η ερευνητική του δουλειά μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων για αρχιτεκτονική σύνθεση, τα υπολογιστικά γραφικά, και την τεχνιτή νοημοσύνη στη σχέση της με τη λεκτική περιγραφή και αναπαράσταση μιας χωρικής σύνθεσης. Παράλληλα είναι παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής με κυκλοφορίες και εμφανίσεις κυρίως στην εγχώρια ηλεκτρονική μουσική σκηνή με την οποία ασχολείται από τα σχολικά του χρόνια.

 

 

width=149

Κασιμάτη Έφη (Συνεργάτης)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2013 αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Στη συνέχεια αφού ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός του Ε.Μ.Π (2015) συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα MArch Urban Design της Bartlett, UCL (2016). Αυτή τη στιγμή ζεί και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Παράλληλα συνεχίζει την έρευνά της, εστιάζοντας στην τομή των ψηφιακών τεχνολογιών, της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού. Το έργο της έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια (ΔΟΜΕΣ, IEEE, DRHA κ.α).

 

 

width=149

Σισσυ Κασιμάτη (Συνεργάτης)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνέχισε τις σπουδές της στο Data Science (UCL). Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολείται με τη γραφιστική και τη φωτογραφία στο πλαίσιο των οποίων έχει συνεργαστεί με εταιρείς και δημιουργικά γραφεία σε ανάλογα project. Επιδιώκει να ταξιδεύει συχνά σε εγχώριους και διεθνείς προορισμούς εστιάζοντας στη βιωματική εμπειρία του χώρου ως μεθόδου αντίληψης της πόλης και της αρχιτεκτονικής ενώ συνδυάζει αυτό της το ενδιαφέρον με τη γαστρονομία.

 

width=149

Παπαδημητράκη Πηνελόπη (Συνεργάτης)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2015 αποφοίτησε από το τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ. Αυτή την περίοδο ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής και media στο Bauhaus-Universität Weimar και στο University at Buffalo (SUNY).