mateЯeality | 25 under 25 National Student Competition OPEN CALL

COMPETITIONS COMPLETED COMPETITIONS

21ΑΠΡ 2015
# TITLE: mateЯeality | 25 under 25 National Student Competition OPEN CALL

mateЯeality | 25 under 25

 

Με λίγα λόγια


            Το Archstudies.gr σε συνεργασία με το Archisearch και το Design Lab προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό διπλωματικών εργασιών, με τίτλο «mateЯeality», τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν στην έκθεση «25 under 25» κατά την διάρκεια του DesignLabAthens 2015.

            Ιδιαίτερο στοιχείο της έκθεσης είναι η δυνατότητα που δίνεται στους αποφοίτους των οποίων οι εργασίες θα επιλεγούν να τις παρουσιάσουν όχι μόνο μέσα από σχέδια και μακέτες, αλλά και με πρωτότυπες κατασκευές σε κλίμακα 1:1 (prototypes), κατασκευασμένες με τη συνεργασία εταιριών δομικών και διακοσμητικών υλικών που θα φιλοξενούνται στο φετινό DesignLabAthens. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται μέσω μιας διοργάνωσης η άμεση επαφή των νέων σχεδιαστών και του κατασκευαστικού κλάδου με σκοπό την κατασκευή πρωτοτύπων ως μέρος της έκθεσης αλλά και  ως τελικό στάδιο της συνθετικής διαδικασίας.

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι ο τουρισμός ιδωμένος ως ένας άξονας παραγωγής αρχιτεκτονικής, διαμόρφωσης του χώρου και της ταυτότητας του εκάστοτε τόπου/τοπίου. Οι προτάσεις που αναζητούμε αφορούν –χωρίςωστόσο να περιορίζονται σε - μελέτες ξενοδοχειακών και τουριστικών υποδομών. Το ζήτημα του τουρισμού προσεγγίζεται με διάθεση ευρείας ανάγνωσης έτσι ώστε να εμπεριέχει ένα εκτεταμένο σύνολο χώρων που «γοητεύουν» τον επισκέπτη· διαμορφώσεις του δημόσιου χώρου, επεμβάσεις σε οργανωμένες παραλίες, μουσεία, καταλύματα καθώς και αστικοί χώροι ψυχαγωγίας και εμπορίου, «χώροι εμπειρίας», εντάσσονται κατ’ αυτό τον τρόπο στην παραπάνω θεματική.

 

Η έκθεση «mateЯeality | 25 under 25» θα παρουσιαστεί στο Design Lab Athens 2015, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μεταξύ 15-17 Μαΐου.

 

Περισσότερα για την έκθεση


            Το «mateЯeality | 25 under 25» αποτελεί μια απόπειρα καταγραφής των τάσεων που διαμορφώνονται σήμερα στην αρχιτεκτονική και το design. Μέσω της έκθεσης των διπλωματικών εργασιών επιχειρείται για πρώτη φορά η σύνδεση της αρχικής ιδέας, της απεικόνισης της καθώς και της υλικότητάς της με την κατασκευή πρωτοτύπων σε μία προσπάθεια μετάβασης από την έννοια του ά-κτιστου, χαρακτηριστικό των φοιτητικών εργασιών, στο πραγματικό κατασκευασμένο έργο.


            Ιδιόμορφες στατικές επιλύσεις, εγχάρακτες επιφάνειες, μεταλλικές κατασκευές, πειραματισμοί με δομικά υλικά, ακόμα και τρισδιάστατες εκτυπωμένες δομές θα παρουσιαστούν ως κατασκευαστικές λεπτομέρειες κλίμακας 1:1 σε μια πλήρη απόδοση της αρχιτεκτονικής πρακτικής από τη σύλληψη στην κατασκευή!


     Σκοπός του «mateЯeality | 25 under 25»είναι να εντοπίσει τις προοπτικές εξέλιξης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τόσο υπό την επίδραση των νέων τεχνολογιών όσο και υπό τις υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά ένα κοινό τόπο μεταξύ αγοράς, κατασκευής, αρχιτεκτόνων και φοιτητών.

 

        Το archstudies.gr καλεί αποφοίτους σχολών αρχιτεκτονικής και μεταπτυχιακών προγραμμάτων να αποστείλουν τις διπλωματικές τους εργασίες ώστε να κριθούν και να επιλεγούν οι 25 που θα συμμετάσχουν στην έκθεση. Η επιλογή των εργασιών που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση θα γίνει από πενταμελή κριτική επιτροπή νέων αρχιτεκτόνων, υπό τη αιγίδα του ηλεκτρονικού περιοδικού archisearch και του archstudies.gr. Οι 25 διπλωματικές που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στην έκθεση με την χρήση αφίσας, μακέτας και ψηφιακών μέσων ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επικοινωνία με εκπροσώπους εταιρειών από τον τομέα των κατασκευαστικών/δομικών υλικών ώστε μέσα από την συνεργασία, τις τεχνικές συμβουλές αλλά και την παροχή των απαιτούμενων υλικών να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός πρωτότυπου/δοκιμίου της διπλωματικής τους εργασίας. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα είναι κομμάτι της έκθεσης ενώ μετά το πέρας αυτής θα δοθεί στον κάθε συμμετέχοντα.

 

 

Ζητούμενα και χρονοδιάγραμμα

 

            Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το απαιτούμενο υλικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση submissions@archstudies.gr μέχρι και την Τρίτη 14 Απριλίου 2015. Εκπρόθεσμες προτάσεις δε θα γίνονται δεκτές. Τα απαιτούμενα είναι τα παρακάτω:

 

> 1 αφίσα Α1 σε κάθετη διάταξη ( portrait) με ανάλυση 300dpi σε μορφή .pdf

            Οι αφίσες πρέπει να περιέχουν μία συνεκτική παρουσίαση της διπλωματικής             εργασίας μέσα από εικόνες, σχέδια, σχεδιαγράμματα, φωτορεαλιστικά και σύντομα             επεξηγηματικά κείμενα (εναλλακτικά μπορεί να γίνει χρήση του ίδιου κειμένου που             ζητείται παρακάτω ενταγμένο γραφιστικά στην αφίσα).

 

> Σύντομο κείμενο περιγραφής ιδέας-σύνθεσης σε μορφή .txt ( max 500 λέξεων )

               Προαιρετικά συμπεριλάβετε κείμενο με την περιγραφή της προτεινόμενης             λεπτομέρειας    προς    κατασκευή σε    μορφή .txt ( max 200 λέξεων ).

 

> 4-5 φωτογραφίες της μακέτας καθώς και οι διαστάσεις της

            για να προβλεφθεί η τοποθέτηση της στην έκθεση

 

> Στοιχεία επικοινωνίας και στοιχεία αποφοίτου σε μορφή .txt

            ( Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, email, Τηλέφωνο επικοινωνίας | Τίτλο διπλωματικής             εργασίας, Ημερομηνία εκπόνησης, Επιβλέποντες καθηγητές,  Σχολή / Τμήμα             φοίτησης )

 

            Μετά την συλλογή του υλικού η κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει τους νικητές οι οποίοι θα ανακοινωθούν στις 17 Απριλίου 2015 μέσα από τον ιστότοπο και την σελίδα του archstudies.gr στο facebook αλλά και με αποστολή email στους ενδιαφερόμενους. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν έπειτα να αποστείλουν την μακέτα της διπλωματικής τους σε χρόνο και μέρος που θα ανακοινωθεί μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενώ θα δοθούν και περεταίρω διευκρινήσεις όσον αφορά την επαφή των συμμετεχόντων με τους εκθέτες κατασκευαστικών υλικών του Design Lab Athens.

 

Επιγραμματικά το χρονοδιάγραμμα:

 

       30 Μαρτίου ______ OPENCALL 

       14 Απριλίου ______ ApplicationDeadline

       17 Απριλίου ______ Ανακοίνωση / Επιβεβαίωση συμμετοχών

       18-25 Απριλίου ___ Αποστολές μακετών

       1-15 Μαΐου ______ Επαφή εταιρειών-φοιτητών-workshopsκατασκευής.   

       15-17 Μαΐου _____ Έκθεση 25 under 25 στο Design Lab Athens 2015

 

Kριτική Επιτροπή

 

Κώστας Πουλόπουλος

Ο Κώστας Πουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβρη του 1978 και σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1996-2004). Στη συνέχεια εργάστηκε στην Αθήνα σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία ως το 2007. Έζησε για 2 χρόνια στην Ιαπωνία, σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο (2007-2009), ενώ ταυτόχρονα εργάστηκε στο Kengo Kuma Architects and Associates (2008). Εργάστηκε ως senior design architect στους Henning Larsen Architects,Copenhagen ένα γραφείο με διεθνή εμβέλεια και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, γραφείο με το οποίο κέρδισε πρώτα βραβεία σε έργα όπως: AalborgSchoolofArchitecture,DK, NovoNordiskGlobalHeadquarters, (CopenhagenDK) SiemensGlobalHeadquarters, (MunichDE), NordeaHeadquarters, (CopenhagenDK ). Σήμερα εργάζεται στους BIG Architects ενώ η ατομική δουλειά του έχει διακριθεί σε διεθνή fora, ενώ ο ίδιος έχει συνδράμει ως guest critic στα μαθήματα σύνθεσης των εργαστηρίων αρχιτεκτονικής στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Κοπεγχάγης.

 

Αναστάσιος Τέλλιος

Ο Αναστάσιος Τέλλιος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Διπλ. Αρχ. Μηχ. ΑΠΘ) καιστη Bartlett School of Architecture του UCL, Λονδίνο (M.Arch Dist. UCL). Είναι διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρ. ΑΠΘ), στη γνωστική περιοχή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των ερμηνευτικών θεωριών του.  Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής του έρευνας ασχολήθηκε με ζητήματα αρχιτεκτονικής, θεωρίας και κριτικής και ειδικότερα με τις σχέσεις αρχιτεκτονικής, εικόνας και αναπαράστασης. Από το 2008 είναι Eπίκουρος Kαθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού: Θεωρία και Πρακτική, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Συμμετέχει σε έργα, ερευνητικά προγράμματα και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στους ευρύτερους τομείς του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και μονογραφίες, μεταξύ άλλων τα ‘Συνεκδοχές: αρχιτεκτονική, εικόνα, χωρική αναπαράσταση’ (Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2011) και ‘Agile Design, advanced architectural cultures’ (CND publications, Thessaloniki, 2014).

 

Σταύρος Μαρτίνος

Ο Σταύρος Μαρτίνος είναι ιστορικός της αρχιτεκτονικής, με ερευνητικό πεδίο τις ανταλλαγές των ιδεών του Μοντέρνου Κινήματος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερικανική Ήπειρο τον 20ό Αιώνα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνεχίζει την ερευνητική του δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με υποτροφία από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πρίνστον. Έχει εργαστεί ως μελετητής και σύμβουλος σε ιδιωτικά και δημόσια έργα καθώς και ως ερευνητής σε προγράμματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και του CNRS, στα πλαίσια της Ελληνογαλλικής επιστημονικής συνεργασίας. Έχει εργαστεί για δύο χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως βοηθός στα μαθήματα Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και συμμετέχει συχνά σε συνέδρια και επιστημονικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως εισηγητής ή μέλος της κριτικής επιτροπής. Είναι partner του ARKKI για το πρόγραμμα Σχολείο Αρχιτεκτονικής για Παιδιά και Νέους στην Ελλάδα και την Κύπρο σε συνεργασία με την εταιρία DESIGNEMBASSADOR.COM UG και τον Βασίλη Μπαρτζώκα. Ανέλαβε τη θέση αρχισυντάκτη στο Archisearch.gr τον Σεπτέμβριο του 2013, με όραμα να δημιουργήσει μία πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής για το τεράστιο δίκτυο νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών στα πιο απομακρυσμένα σημεία του κόσμου, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τόσο τόσο στον πρακτικά επαγγελματικό όσο και στον ακαδημαϊκό – ερευνητικό χώρο. Eίναι πιστοποιημένος καθηγητής από το ARKKI και εκπαιδεύτηκε στην Φινλανδία τον Μάϊο του 2014.

 

Εμπλεκόμενοι φορείς

              

Design Lab

               Το portal www.design-lab.gr αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας Demand Customize Marketing ΜΕΠΕ, η οποία δραστηριοποιείται από το 2000 στο χώρο των ειδικών εκδόσεων και της οργάνωσης  εκθέσεων και events. Είναι η διοργανώτρια εταιρεία του Design Lab show, της πρωτοποριακής εκδήλωσης για το αρχιτεκτονικό, το interior και το industrial design, του 100% Hotel Show (του boutique εκθεσιακού concept για Ξενοδόχους και Επαγγελματίες Τουρισμού), καθώς και της Shop & Retail (Έκθεσης για τη  σχεδίαση, την ανακαίνιση, τη διακόσμηση, τον εξοπλισμό και την οργάνωση καταστημάτων, καθώς και για το in store marketing & merchandising).

 

Archisearch

               Το ΑRCHISEARCH.gr ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Βασίλη Μπαρτζώκα και είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης που ερευνά, επιλέγει και παρουσιάζει θέματα που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και, γενικότερα, στον κόσμο. 

               Ερευνά το σήμερα και το αύριο της παραγωγής πολιτισμού μέσα από την αρχιτεκτονική, και τον πιθανό διάλογο με το design, τις τέχνες, την γραφιστική, και την οικολογία. Το ARCHISEARCH.gr αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της εταιρίας DEMAND CUSTOMIZE MARKETING (η οποία διοργανώνει τις εκθέσεις 100% Hotel Show και Design Lab Show) στην επιμέλεια Παράλληλων Εκδηλώσεων σχετικών με τις δραστηριότητές του, ενώ δημιουργεί περιεχόμενο μέσα από την συνεργασία με τον αρχισυντάκτη του Αρχιτέκτονα, Σταύρο Μαρτίνο.

 

 

Archstudies.gr

               Το archstudies είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα με αντικείμενο τη δημοσίευση, ανάδειξη, συλλογή και αρχειοθέτηση project αρχιτεκτονικής,design και εικαστικών, από φοιτητές αρχιτεκτονικής, γραφιστικής και εφαρμοσμένων τεχνών, προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.