Δημόσια λαϊκή αγορά με μόνιμο εκθεσιακό χώρο και αναψυκτήριο

ARTICLES

15ΦΕΒ 2021
# TITLE: Δημόσια λαϊκή αγορά με μόνιμο εκθεσιακό χώρο και αναψυκτήριο
# STUDENTS: Γεώργιος Λύκος
# SUPERVISOR: Νικόλαος Σκουτέλης
# DATE: 2014
# COURSE: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός VII
# SCHOOL / DEPARTMENT: Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Αυτό το συγκρότημα σχεδιάστηκε για το προπτυχιακό μάθημα «Σύνθεση VII». Σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει δημόσια λαϊκή αγορά, μια κλειστή αγορά και εκθέσεις προϊόντων. Το κτηριολογικό σχέδιο συμπληρώνεται από καταστήματα, γραφεία και δύο καφετέριες. Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται απέναντι από το δημοτικό στάδιο των Χανίων, στο νοτιοανατολικό τμήμα της τάφρου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για στάθμευση αυτοκινήτων. Η σχεδιαστική προσέγγιση βασίστηκε στην τυπολογία και τη μορφολογία της κλειστής Αγοράς της πόλης. Η πρόθεση ήταν να ενώσει το υποβαθμισμένο τμήμα της τάφρου, το οποίο επανασχεδιάστηκε, μαζί με το δρόμο αλλά και το ανυψωμένο τμήμα των τειχών της πόλης. Ανεξάρτητοι δημόσιοι χώροι, με δυνατότητα απομόνωσης και ελεύθερης πλοήγησης, ενεργοποιούν το χαμηλότερο επίπεδο. Ο δρόμος τροφοδοτεί άμεσα τους αντίστοιχους χώρους στο αμέσως υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο τελευταίοι όροφοι αποτελούν ένα κλειστό κτίριο με πρόσοψη παράλληλη προς τον κεντρικό δρόμο, όπου στεγάζονται οι άλλες χρήσεις. Η ροή κινείται από τα δύο χαμηλότερα επίπεδα και τροφοδοτεί το κτίριο, το οποίο, με τη σειρά του, τροφοδοτεί την καφετέρια μέσω της μεταλλικής γέφυρας και τέλος του προμαχώνα.

   Το κτίριο είναι κατασκευασμένο στον άξονα Ανατολής-Δύσης. Η σύνθετη κατασκευή του δημιουργεί μεγάλη θέα στο γήπεδο και την παλιά πόλη στα βόρεια, ενώνοντας το κτίριο και την πόλη. Οι δύο εξωτερικοί χώροι στο 4ο επίπεδο προσφέρουν εκτόνωση και θέα σε σημεία ενδιαφέροντος. Η τυπολογία κάτοψης προσφέρει ελεύθερη κίνηση, μεταδίδοντας τη λογική της περιπλάνησης μέσα στο κτίριο. Το φως ρέει μέσα από τις προσόψεις, από το γυάλινο τμήμα της οροφής καθώς και από μικρές καμινάδες, φωτίζοντας τον χώρο και την εμπειρία του επισκέπτη. Στο ισόγειο υπάρχουν 5 ανοιχτές και 5 κλειστές εμπορικές περιοχές, καθώς και δύο καταστήματα. Στο επίπεδο του δρόμου βρίσκουμε πέντε επιπλέον ανοιχτούς χώρους καταστημάτων. Στον πρώτο όροφο υπάρχει η περιοχή προβολής προϊόντων, τα μπάνια και οι αποθηκευτικοί χώροι. Στο υψηλότερο επίπεδο έχουμε τα γραφεία διοίκησης και το εστιατόριο. Κάθε μία από τις δύο προαναφερθείσες περιοχές έχει το δικό της εξωτερικό χώρο θέασης - μπαλκόνι.

Το επίπεδο της τάφρου είναι κάτω από το επίπεδο του δρόμου, το οποίο κυμαίνεται από - 0,50 μ. προς την ανατολική πλευρά του κτηρίου και φτάνει στα - 3,0 μ. 50 μ. προς τη δυτική πλευρά. Ο προμαχώνας είναι περίπου 5,0 μέτρα υψηλότερος από το επίπεδο της τάφρου και χρησιμοποιείται για στάθμευση και περιστασιακά για υπαίθριες αγορές. Το χαμηλότερο επίπεδο σχηματίζει τώρα ένα χαμηλό τετράγωνο που τροφοδοτεί το κτίριο. Η κλίση του δρόμου ανεβαίνει στο ανώτερο επίπεδο και, μέσω του κτιρίου, η κλειστή αγορά γεφυρώνεται με τον προμαχώνα μέσα από ένα μονοπάτι που μας επιτρέπει να παρατηρούμε τη ζωή στην αναδιαμορφωμένη τάφρο, για να επιλέξουμε αν θέλουμε να επισκεφθούμε την καφετέρια και τελικά να κατευθυνθούμε σε ένα belvedere, το οποίο θα μας φέρει στο επίπεδο του προμαχώνα που είναι τώρα φυτεμένο με δέντρα.