Το κτίριο Manzoni βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας, πολύ κοντά στα Βυζαντινά τείχη, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολυπολιτισμικότητα, αντιθέσεις και στην οποία είναι εμφανής η ιστορία της πόλης. Στον Βαρδάρη υπάρχουν πολλά ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, ξενοδοχεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κινηματογράφοι που απέμειναν. Αποτελούσε και αποτελεί την είσοδο στην πόλη, τον χαρακτηρίζει κανείς γειτονιά των αντιθέσεων. Η πρόταση για την αποκατάσταση του κτιρίου Manzoni σέβεται τον χαρακτήρα της περιοχής και έχει στόχο να α!
ναδείξει όλες τις πτυχές της ιστορίας της. Από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος είναι εμφανής στο οικόπεδο του κτιρίου, τα γειτονικά βυζαντινά τείχη, τη ρασιοναλιστική αρχιτεκτονική του Ελί Μοδιάνο μέχρι την τυπολογία των οθωμανικών χανίων της περιοχής.
Οι χρήσεις που έχουν επιλεχθεί είναι μουσείο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ώστε να στεγαστούν οι μνήμες μέσα σε έναν χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει ο ίδιος πλούσια ιστορία και ξενοδοχείο, ώστε να προσελκύσει κόσμο στην περιοχή, να της δώσει ζωή και να βιώσει εκ των έσω την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος στο μουσείο γίνεται από την οδό Μοσκώφ, ενώ υπάρχει βοηθητική είσοδος επί της οδού Εγνατίας για το προσωπικό. Μπαίνοντας στο μουσείο ο επισκέπτης βρίσκεται στον χώρο υποδοχής/γραμματείας από όπου μπορεί να παραλάβει εισιτήρια και να ενημερωθεί. Η περιήγηση του ξεκινά από το μεταλλικό διάτρητο κουτί το οποίο τοποθετείται από το υπόγειο έως και τον τελευταίο όροφο του κτιρίου, περιλαμβάνει το κλιμακοστάσιο και τους ανελκυστήρες και καθορίζει τη διαδρομή του επισκέπτη. Αρχικά, επισκέπτεται το υπόγειο, όπου υπάρχει το βεστιάρι!
ο και βγαίνοντας μπορεί να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο. Ανεβαίνοντας προς τον 1ο όροφο, υπάρχει η κυρία έκθεση του μουσείου. Στον 2ο όροφο βρίσκονται οι περιοδικές εκθέσεις, τις οποίες μπορεί ο επισκέπτης να δει και αυτόνομα, καθώς και workshops και μια βιβλιοθήκη. Η περιήγηση τελειώνει στο ισόγειο, όπου υπάρχει το souvenir shop, ένα καφέ που περιλαμβάνει και εξωτερικό χώρο με θέα τον αρχαιολογικό χώρο και τα γραφεία του προσωπικού.
Η είσοδος στο ξενοδοχείο γίνεται από την οδό Δαναϊδων και υπάρχει δευτερεύουσα είσοδος από την Μοσκώφ. Κατά την είσοδο στο ξενοδοχείο, ο ταξιδιώτης βρίσκει τον χώρο του lobby και στο βάθος το εστιατόριο του ξενοδοχείου. Προχωρώντας προς το κλιμακοστάσιο μπορεί να δει τον χώρο lounge, στον οποίο υπάρχουν καθιστικά για ξεκούραση αλλά και διάβασμα. Στον όροφο υπάρχουν 2 wc, ένα κοντά στο εστιατόριο και ένα στον χώρο lounge. Στον 1ο,2ο και 3ο όροφο του ξενοδοχείου υπάρχουν δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια και υπάρχει έξοδος κινδύνου. Τα δωμάτια!
εκτείνονται γύρω από έναν κεντρικό διάδρομο. Στο υπόγειο του ξενοδοχείου υπάρχει αποθηκευτικός χώρος και χώρος ΗΜ εγκαταστάσεων. Αποθηκευτικοί χώροι, επίσης, υπάρχουν και σε κάθε όροφο.
Τα υλικά που επιλέχθηκαν για τις όψεις είναι παρόμοια με αυτά των όψεων του κτιρίου Μανζόνι. Το τουβλάκι των όψεων επαναλαμβάνεται στο μουσείο, στο σημείο επί της οδού Εγνατίας όπου υπήρχε η είσοδος του σχολείου έχουν τοποθετηθεί διάτρητα τουβλάκια και στις εσωτερικές όψεις του μουσείου στον 2ο όροφο ακουλουθείται το ίδιο μοτίβο, δημιουργώντας έτσι παιχνίδια με το φως στους χώρους των workshops και τις περιοδικές εκθέσεις. Ο όροφος της κεντρικής έκθεσης χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα, ώστε να είναι ελεγχόμενος!
ο φωτισμός των εκθεμάτων. Το διάτρητο κουτί του κλιμακοστασίου είναι μεταλλικό και το ίδιο υλικό επαναλαμβάνεται και στον διάτρητο όγκο του ξενοδοχείου, χωρίς να επαναλαμβάνεται και το ίδιο μοτίβο.
Τα ισόγεια και στα 2 κτίρια είναι πιο εξωστρεφή, με υαλοστάσια, εκτός από την όψη στην οποία βρίσκεται η δεύτερη είσοδος του ξενοδοχείου προς το lounge room, η οποία καλύπτεται με u glass για να επιτευχθεί η ιδιωτικότητα. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται και στον χώρο της γραμματείας και των γραφείων του μουσείου για τον ίδιο λόγο. Οι εσωτερικές όψεις έχουν υαλοστάσια για την θέαση προς τα αρχαία από κάθε χώρο.
Στο μουσείο, ο μεταλλικός σκελετός είναι εμφανής, ο συμπαγής όγκος του 1ου ορόφου καλύπτεται από ανοιχτόχρωμο επίχρισμα και στο ξενοδοχείο, όλοι οι όροφοι καλύπτονται από ανοιχτόχρωμα panels. Μάλιστα, στο panel πάνω από τη δεύτερη είσοδο, η οποία βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του μουσείου, υπάρχει μια φωτεινή επιγραφή που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της όψης και απεικονίζει ένα διάγραμμα με πληροφορίες για την περιοχή του Βαρδαρίου. Κάπως έτσι, σηματοδοτείται η είσοδος προς το μουσείο και επιτυγχάνεται η ασφάλεια της περιοχής κατά της!
νυχτερινές ώρες.
Πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου Μανζόνι
ARTICLES
04ΑΥΓ 2020

# TITLE: Πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου Μανζόνι
# STUDENTS: Δίσκου Μαρία, Καρκάρη Μαρία
# SUPERVISOR: Σ. Λεφάκη
# DATE: 2020
# COURSE: Διπλωματική Εργασία
# SCHOOL / DEPARTMENT: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών














