Emerging as new. Living as always

ARTICLES

15ΜΑΡ 2020
# TITLE: Emerging as new. Living as always
# STUDENTS: Α. Δήμτσας | Δ. Σταθουλόπουλος
# SUPERVISOR: Β. Τσακαλίδου
# DATE: 2019
# COURSE: Διπλωματική Εργασία
# SCHOOL / DEPARTMENT: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Το πρόβλημα : Πρώτον, η έλλειψη των ανθρωπίνων σχέσεων στις σύγχρονες πόλεις ως απόρροια της αρχιτεκτονικής. Δεύτερον, η απουσία φυσικού περιβάλλοντος στις πόλεις και η απομάκρυνση των ανθρώπων από αυτή. Τρίτον, σύμφωνα με τη ReGenVillagesHolding, B.V. μέχρι το 20150, περίπου 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν στη γη. Το νερό, οι υγιεινές πηγές τροφίμων κα οι σπάνιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή των πιεστικών παγκόσμιων ζητημάτων που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν.

 

Το όραμα : Η σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο, του ανθρώπου με τη φύση και η ένταξη της τεχνολογίας για την επίτευξη αυτών.

 

Η λύση : Η σχεδίαση ενός πειραματικού μοντέλου κατοίκησης, το οποίο προσαρμόζεται στα δεδομένα με ρεαλιστικές προθέσεις, προσαρμόζοντας τις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις της βιωσιμότητας και τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με τις χωρικές διαρθρώσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία νέων κατοικιών. Ένας πειραματικός οικισμός με κοινοτική δομή και στόχο τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου κατοίκησης της πόλης σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον. Γειτονιές που αποτελούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση των υδάτων και συστήματα απόρριψης πόρων που βασίζονται σε συνεχή έρευνα.

 

 

Σχεδιάζοντας έναν νέο τρόπο ζωής Αυτόν που από πάντα υπήρχε.

 

  Σε ένα γενικό πλαίσιο, ο τρόπος ζωής στις σύγχρονες πόλεις δυσχεραίνει τις ανθρώπινες σχέσεις και την ποιότητα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Οι μεγάλες και πυκνές πολυκατοικίες, η έλλειψη και η υποβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, η απουσία πρασίνου και αντίθετα η έντονη παρουσία του αυτοκινήτου, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης πόλης.

  Επιπλέον, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της τεράστιας έκτασης των αστικών περιοχών, ωθήσαμε τη φύση έξω από τις πόλεις και απομακρυνθήκαμε από αυτή. Αν παραμείνουμε αποσυνδεδεμένοι από το οικοσύστημά μας, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της εποχής μας. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η λιγότερη ρύπανση και ένα υγιεινό σύστημα διατροφής, θα πρέπει να αποτελούν, πλέον, βασικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής. Αυτά τα προβλήματα δε θα λυθούν με τη νέα τεχνολογία ή τα νέα προϊόντα από μόνα τους. Θα επιλυθούν με ενσυναίσθηση. Και αυτό μπορεί να γίνει ένας στόχος της αρχιτεκτονικής. Εάν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, πρέπει να επαναφέρουμε το περιβάλλον στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας.

  Παράλληλα, η ψηφιακή επανάσταση οδηγεί την αλλαγή σε όλα τα μέρη της ζωής μας, εκτός από το περιβάλλον. Τώρα είναι η ώρα για την αρχιτεκτονική να ανταποκριθεί στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως εργαλείο για να κάνουμε το χτισμένο περιβάλλον πιο ανθρώπινο και υγιές σε σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο. Θεωρούμε ότι ο συνδυασμός δεδομένων και σχεδιασμού δημιουργεί μια ισχυρή δύναμη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων και τελικά για τη δημιουργία κτηρίων και πόλεων που είναι πιο ανθρώπινες, υγιείς, καθαρές, ασφαλείς, βιώσιμες και ωφέλιμες για το περιβάλλον. Η «εποχή του εγώ» έχει τελειώσει, όπως και η εποχή των StarArchitects. Το μέλλον εντοπίζεται στη συνεργασία και στην προσπάθεια να συνδεθούμε με ανθρώπους εκτός του επαγγέλματός μας. Τα μεμονωμένα έργα δεν ευδοκιμούν πλέον. Αντ’ αυτού, απαιτούν μια ολοκληρωμένη, καινοτόμο προσέγγιση. Η καινοτομία απορρέει από τα μέρη που ενώνουν τις δυνάμεις τους, συνδημιουργώντας με στόχο να ξεπεραστούν πολύπλοκα ζητήματα.   Οι λύσεις για την κοινωνία του αύριο δεν κατοικούν πλέον στο σχέδιο ενός μοναδικού αρχιτέκτονα ή στην αίθουσα συνεδριάσεων κυβερνήσεων ή προγραμματιστών. Υφίστανται στο χώρο όπου συναντώνται απόψεις από διαφορετικούς χώρους και απρόσμενες φωνές.

  Μια τέτοια ιδέα είναι η ανάπτυξη των ReGen χωριών. Αυτές οι αυτοδύναμες κοινότητες θα παράγουν τα δικά τους τρόφιμα, τη δική τους ενέργεια και θα ανακυκλώνουν τα δικά τους απόβλητα. Το μοντέλο ReGen είναι δημιουργία του ReGenVillages με έδρα την Καλιφόρνια, το οποίο συνεργάζεται με την EFFEKT, μια πρακτική αρχιτεκτονικής στη Δανία. Κάθε κοινότητα ReGen θα περιλαμβάνει μια ποικιλία κατοικιών, θερμοκηπίων και δημόσιων κτηρίων, με ενσωματωμένα βιώσιμα χαρακτηριστικά, όπως η ηλιακή ενέργεια, οι κοινόχρηστοι κήποι με φρούτα και λαχανικά και τα κοινά συστήματα διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων. Οι πέντε βασικές αρχές που διέπουν την ιδέα είναι : ενεργειακά θετικά σπίτια, παραγωγή βιολογικών τροφίμων υψηλής απόδοσης, μικτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευσης, ανακύκλωση ύδατος και αποβλήτων, ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων. Οι πρώτες 25 προκατασκευασμένες κατοικίες θα βρίσκονται στο Almere δυτικά της Ολλανδίας το 2020. Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί βασικό στοιχείο στα χωριά του ReGen, τα οποία θα διαθέτουν συστήματα κλειστού βρόγχου που θα μετατρέπουν τα απόβλητα σε ενέργεια.

  Ένας από τους στόχους μας είναι η προσαρμογή της ιδέας του μοντέλου ReGen (δηλαδή των τεχνολογιών που προσαρμόζει) στα ελληνικά δεδομένα. Σχεδιάζουμε με βασική αρχή την ανάγκη του ανθρώπου της Μεσογείου να περνάει αρκετό χρόνο έξω, αλλά και τη μεθερμηνεία της της λαϊκής αρχιτεκτονικής, μιας αρχιτεκτονικής που στοχεύει στις ανθρώπινες σχέσεις, με κτήρια που σέβονται τους ανθρώπους, το φυσικό και το αστικό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, στοχεύουμε στη συμφιλίωση του ανθρώπου με το συνάνθρωπο και με τη φύση. Στη σύνδεση εννοιών όπως η τοπικότητα (ο ιδιαίτερος χαρακτήρας ενός τόπου) και οι οραματικές σχεδιαστικές ουτοπίες. Κάτι το τοπικό και παρόλ’ αυτά παγκόσμιο, τετριμμένο και ταυτόχρονα πειραματικό.