Μεγαλειώδης Ερήμωση Πειραματισμοί σε άγνωστα τοπία

ARTICLES

27ΜΑΙ 2019
# TITLE: Μεγαλειώδης Ερήμωση Πειραματισμοί σε άγνωστα τοπία
# STUDENTS: Στέλιος Κουκιάσας
# SUPERVISOR: Ανδρέας Κούρκουλας
# DATE: 2019
# COURSE: Διπλωματική Εργασία
# SCHOOL / DEPARTMENT: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό μίας ερευνητικής βάσης στον πλανήτη Άρη.

Τα τελευταία χρόνια ένας νέος αγώνας για την κατάκτηση του διαστήματος έχει ξεκινήσει με αντικείμενο μία επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη. Το ταξίδι που απαιτείται θα έχει διάρκεια 1000 ημερών και παραμονή στον πλανήτη 400 ημέρες.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το σενάριο αυτό διερευνώνται οι όροι της εγκατάστασης μίας ερευνητικής ομάδας 6 ατόμων στον πλανήτη.

ΧΩΡΟΙ

Η ομάδα πρόκειται να περάσει ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος σε ένα περιβάλλον απόλυτα μοναχικό.

Όλοι οι χώροι διαβίωσης έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα ώστε να δημιουργούν συνθήκες κοινότητας και οι μόνοι χώροι όπου τα μέλη μπορούν να απομονωθούν είναι τα δωμάτιά τους τα οποία παρέχουν την απαραίτητη ιδιωτικότητα και αυτονομία.

Συγκεκριμένα το κτηριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  •              Χώρο φαγητού
  •              Χώρο καθιστικού-επικοινωνίας
  •              Χώρο γυμναστικής
  •              Λουτρά
  •              6 Δωμάτια

Η είσοδος πραγματοποιείται μέσω ενός μεταβατικού χώρου - airlock για την αποφυγή απωλειών θερμοκρασίας.

Ο χώρος του καθιστικού-επικοινωνίας τοποθετείται μαζί με τον χώρο γυμναστικής επάνω στην κύρια κίνηση στο τέλος της οποίας τοποθετούνται τα λουτρά.

Δημιουργείται έτσι μία διαδοχή χώρων με διαφορετικούς τύπους κοινωνικότητας.

Χαρακτηριστικό των χώρων αυτών είναι η ύπαρξη ενός τοίχου προβολών επάνω στον οποίο προβάλλονται εναλλασσόμενες εικόνες και videos από την Γή - μία εναλλακτική θέα.

Εγκάρσια στην κύρια κίνηση τοποθετείται ο χώρος φαγητού και τα δωμάτια που επιτρέπουν θέαση προς τα έξω.

Με την διάταξη αυτή δημιουργούνται δευτερεύουσες κινήσεις από χώρους μικρότερης δυναμικής που διασταυρώνονται με την κύρια κίνηση ευνοώντας τις συναντήσεις.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Η περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται στο Μελανό Χάσμα (ChasmaMellas). Σύμφωνα με την NASAη περιοχή έχει επιστημονικό ενδιαφέρον και πιθανούς διαθέσιμους πόρους.

Ένας φουσκωτός θόλος οριοθετεί την περιοχή της εγκατάστασης, εξασφαλίζει Γήινη ατμοσφαιρική πίεση και παρέχει ένα πρώτο στάδιο προστασίας από την κοσμική ακτινοβολία και τις απώλειες θερμοκρασίας. Για την επίτευξη της μέγιστης  προστασία της ομάδας το κτίριο είναι υπόσκαφο αφού το έδαφος του πλανήτη παρέχει την απόλυτη προστασία.

Το υλικό κατασκευής είναι ένα είδος σκυροδέματος που συντίθεται από τον ριγόλιθο του Άρη σε συνδυασμό με Θειάφι. Στα ανοίγματα τοποθετούνται υαλοστάσια εμπλουτισμένα με μόλυβδο ώστε να μπλοκάρουν την κοσμική ακτινοβολία.

Οι χώροι διαμορφώνονται ως σωλήνες. Η επιλογή αυτή γίνεται λόγω της εύκολης κατασκευής τους με αυτόματα μέσα, όπως 3D printing και λόγω της ισχυρής δομής τους.

Οι χώροι σχεδιάζονται με μεγαλύτερο ύψος από ότι θα σχεδιάζονταν στην Γή λόγω της χαμηλότερης βαρύτητας και οι κατακόρυφες κινήσεις εξυπηρετούνται από ράμπα.

Ολόκληρο το κτίριο διαμορφώνεται με σκοπό την μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού. Σχισμές και κεκλιμένοι τοίχοι επιτρέπουν στο φώς να εισχωρήσει και το κατευθύνουν αναλόγως.

Επίπεδες επιφάνειες ορίζουν οριζόντιες κινήσεις και διαχωρίζουν χώρους όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Ο απαραίτητος συμπληρωματικός εξοπλισμός τοποθετείται στις πλαϊνές κοίλες επιφάνειες των χώρων με την μορφή πτυσσόμενων συστημάτων.