Η Κυριακή Γώτη είναι Visiting Assistant Professor στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Pratt Institute και ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου SomePeople. Το έργο της επικεντρώνεται στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, όπως robotic fabrication και computational design, στο σχεδιασμό και την κατασκευή.
1. Πες μας λίγα λόγια για το αρχιτεκτονικό σου υπόβαθρο;
Σπούδασα αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από την αρχή των σπουδών μου, έβρισκα συναρπαστικά τα σενάρια που αναπτύσσονταν στη σχολή για το μέλλον της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και του ρόλου του αρχιτέκτονα. Στα εργαστήρια, προσπαθούσα μέσα από αφηγηματικές προσεγγίσεις και εικασίες να σχεδιάσω αυτο το μέλλον. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια, ήρθα σε επαφή με το computational κομμάτι του σχεδιασμού, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο. Παρόλα αυτά τα υπολογιστικά εργαλεία τα χρησιμοποιούσα μόνο ως μέσο έκφρασης φουτουριστικών σεναρίων σε ενα πολύ αφηρημένο επίπεδο.
Κατά την διάρκεια των σπουδών μου, μέσω του προγράμματος Erasmus, είχα την ευκαιρία να ζήσω για μικρά χρονικά διαστήματα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης όπως η Βαρκελώνη και το Λονδίνο. Οι εμπειρίες αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές αφού με έφεραν σε επαφή με διαφορετικές προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής αλλά και με διαφορετικές κουλτούρες. Συνειδητοποίησα γρήγορα, πως η ζωή στο εξωτερικό παρόλες τις προκλήσεις της, ήταν κάτι που μου ταίριαζε και με ενθουσίαζε.
Μετά την αποφοίτησή μου από το ΑΠΘ, ήξερα ότι παρόλο τo ενδιαφέρον μου στο computational design, μου έλειπαν τεχνικές γνώσεις στον τομέα της κατασκευής. Ήθελα τα αρχιτεκτονικά σενάρια που ανέπτυσσα, να μπορούσα όχι μόνο να τα σχεδιάσω αλλά και να τα κατασκευάσω. Γι αυτόν τον λόγο αποφάσισα να σπουδάσω στο ITECH MSc Program στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα διάρκειας 2 χρόνων, που επικεντρώνεται στον υπολογιστικό σχεδιασμό, την ψηφιακή και ρομποτική κατασκευή και την έρευνα καινοτόμων υλικών. Λόγω της διεπιστημονικότητας του συγκεκριμένου προγράμματος, ήρθα σε επαφή με καθηγητές και φοιτητές από διαφορετικά υπόβαθρα και είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις τεχνικές ικανότητες στις οποίες υστερούσα. Τον πρώτο χρόνο του μεταπτυχιακού συμμετείχα στην κατασκευή ενός περιπτέρου από ανθρακόνημα και υαλόνημα με τη χρήση ρομποτ και drone. Το δεύτερο χρόνο, εκπόνησα τη διπλωματική μου εργασία με τη συμφοιτήτριά μου Shir Katz, έχοντας ως αντικείμενο τη χρήση granular jamming για την ανάπτυξη μιας άμεσης διαδικασίας σχεδιασμού και κατασκευής, μέσω human-computer interaction. Kαι τα δύο αυτά πρότζεκτ, δημοσιεύτηκαν εκτενώς, και απέσπασαν διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής και καινοτομίας. Παράλληλαμετιςσπουδέςμου, δούλευα part-time στογραφείοKnippers Helbig Engineering καιστους Blocher&Partners, καιως research assistant στο ICD (Institute for Computational Design and Construction). Εκείνη την περίοδο έλαβα και την MAD Travel Scholarship που μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Κίνα και να ερευνήσω την αρχιτεκτονική της κουλτούρα.
2. Ποιό ήταν το επόμενο βήμα μετά το πτυχίο/μεταπτυχιακό και πώς κατέληξες στη συγκεκριμένη επιλογή; Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Αποφοιτώντας από το μεταπτυχιακό μου, ένιωθα ικανοποιημένη από το σύνολο των σπουδών μου και ήθελα να συνεχίσω στο ίδιο αντικείμενο αλλά εκτός ακαδημαϊκού πλαισίου. Παρόλα αυτά, μετά από κάθε βήμα υπάρχει ανασφάλεια για το επόμενο, και δεν είναι ποτέ εύκολο να καταλάβεις τι θέλεις να κάνεις, ποια είναι η πιο στρατηγική επιλογή για την καριέρα σου ή πιο είναι το όνειρο της ζωής σου! Το αντικείμενο της δουλειάς που έψαχνα δεν είχε ακριβή τίτλο. Με ενδιέφερε το design, αλλά μία θέση αρχιτέκτονα σε γραφείο είναι αρκετά μακριά από την καινοτομία και την τεχνολογία. Με ενδιέφερε το computational design και το robotic fabrication, αλλά μία θέση ειδικού είτε σε επίπεδο software είτε hardware δε θα ικανοποιούσε τις δημιουργικές μου ανησυχίες.
Μέσα από αυτές τις σκέψεις, αποφάσισα να μετακομίσω στη Νέα Υόρκη, μία πόλη με εξαιρετικά γραφεία και πανεπιστημια στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Βασικά κριτήρια για την επιλογή αυτή ήταν η γλώσσα, η κουλτούρα και οι επαγγελματικές ευκαιρίες. Η πόλη αυτή ενθαρρύνει την καινοτομία και την τεχνολογία, ιδιαίτερα στους νέους επαγγελματίες και τις μειονότητες. Για μία γυναίκα αρχιτέκτονα με ενδιαφέρον στην τεχνολογία και την κατασκευή, η Νέα Υόρκη προσφέρει ένα δυναμικό περιβάλλον με περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερες προκαταλήψεις. Εκεί ξεκίνησα να ψάχνω για δουλειά –αυτήν την χωρίς τίτλο δουλειά-, ενώ παράλληλα προετοίμαζα workshops, δημοσιεύσεις και δούλευα κάποιους διαγωνισμούς μόνη μου.
3. Τι δυσκολίες αντιμετώπισες και τι ευκαιρίες είχες βάσει αυτών των επιλογών σου;
Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχα λόγω της επιλογής μου να μετακομίσω στην Νέα Υόρκη ήταν η γραφειοκρατία της έκδοσης άδειας εργασίας. Η διαδικασία διήρκησε πέντε μήνες και στο διάστημα αυτό δεν είχα το δικαίωμα να εργαστώ στη χώρα. Η αναμονή αυτή ήταν μία τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής μου: από μία έντονη γεμάτη καθημερινότητα που συμπεριλάμβανε ταυτόχρονα σπουδές και δουλειά, βρέθηκα σε ένα στάσιμο περιβάλλον όπου μόνο το προσωπικό κίνητρο μπορούσε να με ενθαρρύνει. Παράλληλα, η οικονομική ανασφάλεια και η διαδικασία αιτήσεων και συνεντεύξεων είναι ένας δύσκολος συνδυασμός που επηρεάζει άμεσα την αυτοπεποίθηση και ψυχολογία.
Από την άλλη πλευρά, το διάστημα αυτό μου έδωσε το χρόνο να καταλάβω τα πραγματικά μου ενδιαφέροντα και να συνειδητοποιήσω πως αν η δουλειά που ψάχνω δεν υπάρχει, ίσως να πρέπει να τη δημιουργήσω μόνη μου. Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω κάποια πρότζεκτ μόνη μου και να σκέφτομαι ποια θα ήταν για μένα η ιδανική δουλειά (ως αντικείμενο και ως περιβάλλον), και πως θα μπορούσα να την δημιουργήσω από το μηδέν.
4. Με τι ασχολείσαι σήμερα και πώς θεωρείς πως συνδέεται με την ως τώρα πορεία σου; Πόσο ικανοποιημένος είσαι από αυτό και πόσο κοντά πλησιάζει σε αυτό που φανταζόσουν ως αρχιτεκτονικό έργο;
Πριν λίγους μήνες ξεκίνησα να δουλεύω στο Pratt Institute, στην Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Brooklyn. Είμαι στην ερευνητική ομάδα ΙΤL (Interdisciplinary Technology Lab) και δουλεύω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών σχεδιασμού και κατασκευής με τη χρήση ρομποτικών βραχιόνων. Το αντικείμενο είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό των σπουδών μου και έτσι έχω την ευκαιρία να εξελίσσω τις γνώσεις μου, κάνοντας κάτι που με ενδιαφέρει.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησα το δικό μου γραφείο SomePeople, όπου προσπαθώ να κάνω την ιδανική μου δουλειά πραγματικότητα. Εφαρμόζοντας τις τεχνολογίες που έμαθα στις σπουδές μου σε μικρής κλίμακας έργα, συνεχίζω να αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το μέλλον της αρχιτεκτονικής. Στόχος του γραφείου είναι να δημιουργήσουμε ένα δημιουργικό περιβάλλον διαφορετικών ανθρώπων, που είναι περίεργοι για έννοιες όπως ο χώρος, η αισθητική, η τεχνολογία, τα ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον του κόσμου...
Πρόσφατα το στούντιο μας επιλέχθηκε από την Tallin Architecture Biennale στο δεύτερο στάδιο του Installation Programme Competition, όπου καλούμαστε να σχεδιάσουμε ένα περίπτερο με ένα καινοτόμο τεκτονικό σύστημα ξύλου. Παράλληλα ετοιμάζουμε ένα workshop στην Ταϋλάνδη στο πρόγραμμα INDA του Chulalongkorn University, και μία δημοσίευση στο CLOG Magazine με κάποιες σκέψεις μας για την τεχνητή νοημοσύνη στο σχεδιασμό.
5. Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά σου;
Να μην περιμένει να του δοθούν ευκαιρίες, να τις δημιουργεί. Τα ξεκινήματα είναι πάντα δύσκολα και στρεσογόνα, αλλά αν έχεις κάποιο όνειρο ή όραμα μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, τον κατάλληλο άνθρωπο, τον κατάλληλο τόπο.Ο τομέας χρειάζεται νέους ανθρώπους με νέες ιδέες και νέες απόψεις τόσο για την ίδια την αρχιτεκτονική όσο και για τον τρόπο με την οποία αυτή διεξάγεται. Χρειάζεται ανθρώπους με διαφορετική ιδεολογία, που μπορούν να φέρουν την αλλαγή στον τρόπο που σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και εργαζόμαστε.
Να μην ξοδέψει την ενέργειά του δουλεύοντας για μεγάλα γραφεια και “σημαντικά ονόματα” που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους με κακούς μισθους και ατελείωτες ώρες εργασίας. Να χρησιμοποιήσει αυτήν την ενέργεια για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, να καινοτομήσει στον τομέα που τον ενδιαφέρει και να φέρει θετική αλλαγή στην αρχιτεκτονική (και όχι μόνο) κοινότητα.
Webpage www.somepeople.studio
Facebook @somepeoplestudio
Intagram somepeople_studio