«Μία σημαντική κατηγορία εμπειριών θα βασιστεί στην απομίμηση του περιβάλλοντος που προσφέρει στον πελάτη μία γεύση από περιπέτεια, κίνδυνο, σεξουαλική διέγερση και άλλες χαρές χωρίς στην πραγματικότητα να ρισκάρει τη ζωή ή την υπόληψή του»
Στο βιβλίο του με τίτλο «Το σοκ του μέλλοντος» (1970), στο οποίο προβλέπει την εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών, ο Αμερικανός συγγραφέας Άλβιν Τόφλερ εξετάζει την ανάδειξη της εμπειρίας ως ένα αυτόνομο προϊόν και την επακόλουθη ανάπτυξη μίας «βιομηχανίας εμπειριών», βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην τέχνη. Αν αυτή η συνθήκη, η οποία διατυπώνεται στο παραπάνω απόσπασμα, περιγράφει την εμπορική, τουλάχιστον, πτυχή του θεάτρου, του κινηματογράφου, των θεματικών πάρκων (Disneyland), των videogames αλλά και πιθανώς κάθε μορφής τέχνης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, τότε μπορούμε να πούμε ότι στην εποχή μας αποκτά την περισσότερο αντιπροσωπευτική (ολοκληρωτική;) έκφρασή της, στις τεχνολογίες της εικονικής πραγματικότητας. Η πρόσφατη επανεμφάνιση VR συσκευών και εφαρμογών, κυρίως στην αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας / διασκέδασης, επανασύστησε στο ευρύ κοινό το καινοτόμο αυτό μέσο, καταφέρνοντας αδιαμφισβήτητα να εντυπωσιάσει και να κινήσει το ενδιαφέρον, χωρίς όμως να κάνει αντιληπτό το εύρος των δυνατοτήτων του.
Αν οι εικονικοί κόσμοι έχουν κάποιο νόημα ύπαρξης, είναι γιατί μας φέρνουν σε μία αντιπαράθεση με τις φυσικές πιθανότητες. Αμφισβητούν τα κάθε είδους όρια από τα οποία καθορίστηκε η ταυτότητά μας. Ο «πραγματικός» κόσμος αποτελεί πάντα το σημείο αναφοράς και ο «όχι-τόσο-πραγματικός» διεγείρει και τροφοδοτεί τη φαντασία μας. Με αυτή τη λογική σχέση λειτουργούν τα διηγήματα και οι ταινίες επιστημονικής, και όχι μόνο, φαντασίας. Εξιστορούν μία αληθοφανή εξωπραγματική συνθήκη. Το αποτέλεσμα είναι πως ανακαλύπτουμε / εφευρίσκουμε νέες παραμέτρους που αλλάζουν και εμπλουτίζουν θεμελιωμένους τρόπους δράσης, μεταμορφώνοντας τελικά τον κόσμο μας. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Η εργασία προτείνει σχεδιαστικά τη μετατροπή του ξενοδοχείου «Ευριπίδης» (Ευριπίδου 79, Αθήνα) σε έναν πειραματικό χώρο έρευνας και εφαρμογής τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με την ονομασία “Rapturehood Studios”.
Στο νέο αυτό χώρο διατίθενται ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια για έρευνα και δημιουργία, ενώ διατηρείται η χρήση του ξενοδοχείου με δωμάτια διημέρευσης που προσφέρουν στους επισκέπτες εργαλεία διερεύνησης και σχεδιασμού της νέας τεχνολογίας. Συμπεριλαμβάνονται εκθεσιακοί χώροι (εικονικά περιβάλλοντα “C.A.V.E.”), μικρό εστιατόριο – μπαρ και θερινός κινηματογράφος.
Πρόσθετες μεταλλικές κατασκευές σχηματίζουν χώρους που «φυτεύονται/ συνδέονται» (“plug-in”) στο υπάρχον κτίριο και συν-διαμορφώνουν τις νέες χρήσεις. Παράλληλα, δημιουργούν στην όψη ανοιχτούς και κλειστούς εξώστες, με μορφή VR μασκών / headsets, που αποτελούν τα μοναδικά «παράθυρα» του χώρου προς το εξωτερικό περιβάλλον.
Ο στόχος της «απομυθοποίησης» της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, καθώς θα εξελίσσεται σε μία καθημερινή πρακτική, συνέτεινε στη χωροθέτηση του εργαστηρίου / ξενοδοχείου μέσα στον αστικό ιστό, σε έναν από τους πιο επισκέψιμους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε αντίθεση με τις συνήθως απομακρυσμένες και εσωστρεφείς αντίστοιχες εταιρίες έρευνας. Η ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη / ερευνητή και οι αφηγήσεις / καταγραφές εμπειριών που θα προκύπτουν, θα συγκροτήσουν ένα πολύτιμο αρχείο οδηγιών για μελλοντικές τεχνολογικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Επιπλέον, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων δικλείδων ασφαλείας για τις μεταβολές που θα συντελεστούν στη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο που ορίζουμε και δεχόμαστε ως «πραγματικό».
Ολόκληρη η εργασία είναι δημοσιευμένη εδώ.
Για τη δημιουργία των απεικονίσεων χρησιμοποιήθηκαν:
Α) Στοιχεία από τις νυχτερινές φωτογραφίες του Masashi Wakui.
Β) Εικόνες από τα παρακάτω βιντεοπαιχνίδια:
“Half-Life 2” (2004 – 2007) του Marc Laidlaw, Valve Corporation
“Journey” (2012) του Jenova Chen, Thatgamecompany
“Bioshock infinite” (2013) του Ken Levine, 2K Games & Irrational Games
“Monument Valley” (2014) του Neil McFarland, Ustwo
“The Witness” (2016) του Jonathan Blow, Thekla Inc.
Γ) Εικόνες από τις παρακάτω ταινίες:
“Blade runner” (1982) τουΡίντλεϊΣκοτ, Warner Bros.
“Romeo + Juliet” (1996) του Baz Luhrmann, Twentieth Century Fox Film Corporation.
“Eyes wide shut” (1999) τουΣτάνλεϊΚούμπρικ, Warner Bros.
“The Wind Rises”/ “Kaze tachinu” (2013) του Hayao Miyazaki, Studio Ghibli
“Guardians of the Galaxy” (2014) του James Gunn, Marvel Studios