Και μετά τι? Ένας οδηγός για νέους αρχιτέκτονες.

ARTICLES

08ΙΟΥΛ 2018
# TITLE: Και μετά τι? Ένας οδηγός για νέους αρχιτέκτονες.
# DATE: 2018

O Λεωνίδας Λεωνίδου είναι ένας αρχιτέκτονας και designer ο οποίος εργάζεται ως Computational Design Engineer στην τεχνολογική εταιρία AiBuild στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών από το UCL στο Λονδίνο με τιμητικούς επαίνους, καθώς και ενός αριθμού βραβείων.

 

#1 Πες μας λίγα λόγια για το αρχιτεκτονικό σου υπόβαθρο;

Σπούδασα Aρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’όπου αποφοίτησα το 2012. Οι σπουδές μου εκεί αποτέλεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής μου εξέλιξης και μου επέτρεψαν να έχω μία ανοιχτή προσέγγιση προς την αρχιτεκτονική και τα συνεχώς μεταβαλλόμενα όρια της. Κοντά στο τέλος των σπουδών μου και μετά την αποφοίτηση έλαβα μέρος σε μία σειρά απο διεθνή workshops, όπως το AA VisitingSchool, ένα διεθνές πρόγραμμα 2 εβδομάδων στη Γερμανία αντιπροσωπεύοντας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ως μέλος μιας τετραμελούς ομάδας, όπως και ένα πρότζεκτ από τις New-Territories σε συνεργασία με το Columbia GSAPP, διάρκειας ενός μήνα.

Το 2013, έχοντας αναπτύξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στις επιδόσεις των κτιρίων και θέλοντας να ενσωματώσω στον σχεδιασμό μου έναν πιο τεχνικό τρόπο σκέψης από την πλευρά του μηχανικού, βρέθηκα στο Λονδίνο όπου σπούδασα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Environmental Design and Engineering στο UCL αποφοιτώντας με τιμητική διάκριση (distinction). Κοντά στο τέλος των σπουδών μου είχα την ευκαιρία να συνδυάσω την πτυχιακή μου εργασία με μία πρακτική στην περιβαλλοντική συμβουλευτική εταιρία Neapoli στην Κουαλά Λουμπούρ της Μαλαισίας η οποία υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές και πολύτιμες εμπειρίες που έχω μέχρι σήμερα. Μετά το τέλος της πρακτικής, ένιωσα ότι η διαδρομή μου στην Ασία είχε μόλις ξεκινήσει, καταλήγοντας στην Ιαπωνία όπου έκανα μία πρακτική στους Sou Fujimoto Architects στο Τόκυο, ενώ επίσης ταξίδεψα εκτενώς στην Ασία και διεύρυνα τον τρόπο σκέψης μου.

Έχοντας αποκτήσει μία σφαιρική εικόνα του χώρου, αποφάσισα ότι ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στην έρευνα και στις τελευταίες εξελίξεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, οπότε επέστρεψα στο Λονδίνο το 2015 για να σπουδάσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MArch Architectural Design στην Bartlett στο UCL, το οποίο αποτέλεσε το εναρκτήριο μου έναυσμα στους τομείς του computational design, κώδικα, τρισδιάστατων εκτυπώσεων, ρομποτικής και πειραματικού σχεδιασμού. Το ομαδικό πρότζεκτ που διαμόρφωσα κατά τη διάρκεια του προγράμματος έλαβε το χρυσό βραβείο και το τιμητικό βραβείο Sir Peter Cook στην ετήσια έκθεση του προγράμματος, το οποίο έλαβα από τον ίδιο τον Sir Peter Cook. Αμέσως μετά την αποφοίτηση ξεκίνησα να δουλεύω ως Ερευνητικός βοηθός στη Bartlett, συνεχίζοντας πάνω στο κομμάτι της πειραματικής έρευνας και σχεδιασμού και στην ανάπτυξη σχεδιαστικών εργαλείων.

Τέλος, έχοντας αναπτύξει ένα ισχυρό υπόβαθρο και ενδιαφέρον στο να γράφω κώδικα και να αναπτύσσω σχεδιαστικά εργαλεία, τον Οκτώβριο του 2017 ξεκίνησα να εργάζομαι στην τεχνολογική εταιρία AiBuild η οποία έχει βάση το Λονδίνο και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τρισδιάστατες εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας μέσω της χρήσης βιομηχανικών ρομπότ, όπου εργάζομαι ως Computational Design Engineer και έχω την ευκαιρία να εξελίσσω συνεχόμενα τις ικανότητες μου στην επίλυση προβλημάτων και να συμμετέχω σε καινοτόμα πρότζεκτ.

 

#2  Ποιό ήταν το επόμενο βήμα μετά το πτυχίο/μεταπτυχιακό και πώς κατέληξες στη συγκεκριμένη επιλογή; Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Μετά την αποφοίτηση μου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ένιωθα ότι υπήρχαν πολλά πράγματα να μάθω ακόμα ενώ παράλληλα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό, αλλά επειδή δεν ήμουν σίγουρος στο τι θα ήθελα να εστιάσω, αποφάσισα ως επόμενο βήμα να συμμετάσχω σε αρχιτεκτονικά workshops τα οποία επικεντρωνόντουσαν σε αντικείμενα τα οποία δεν είχα διδαχτεί κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Παρόλα αυτά, μετά από μία σειρά workshops, με την πλειοψηφία να σχετίζεται με τον τομέα του computational design στην αρχιτεκτονική, συνειδητοποίησα ότι ακόμα δεν ήξερα πού ήθελα να επικεντρωθώ.

Εν τέλη, προσπάθησα να λογικοποιήσω την κατάσταση και αποφάσια ότι θα ήταν χρήσιμο να βελτιώσω τις ικανότητες μου ως μηχανικός και να επικεντρωθώ στον τομέα της επίδοσης των κτιρίων στην αρχιτεκτονική, επειδή αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο η πλειοψηφία των αρχιτεκτόνων υστερεί σε σχέση με τους υπόλοιπους μηχανικούς, ενώ με αυτό τον τρόπο θα αποκτούσα μία πιο διεπιστημονική προσέγγιση και τρόπο σκέψης. Ως αποτέλεσμα, συνέχισα τις σπουδές μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Environmental Design and Engineering στο UCL στο Λονδίνο, μέσα από το οποίο πήρα πολύτιμη γνώση, αλλά στο τέλος του προγράμματος ακόμα ένιωθα ότι κάτι έλειπε και δεν ήμουν ικανοποιημένος.

Έχοντας πάει στη Μαλαισία και ολοκληρώνοντας μία πρακτική ως περιβαλλοντικός σύμβουλος εκεί, το επόμενο λογικό βήμα ήταν να αποκτήσω περισσότερη εργασιακή εμπειρία και να δω τον αρχιτεκτονικό χώρο στην πράξη, παράλληλα με τη βελτίωση των σχεδιαστικών μου ικανοτήτων και αρχιτεκτονικού τρόπου σκέψης. Εκείνη την περίοδο βρέθηκα στην Ιαπωνία όπου έκανα μία πρακτική στο γραφείο των Sou Fujimoto Architects και ταξίδεψα σε πολλές χώρες της Ασίας. Ενώ η πρακτική υπήρξε μοναδική εμπειρία, αυτό που πραγματικά άλλαξε την αρχιτεκτονική μου οπτική και με βοήθησε να αποκτήσω έναν πιο ώριμο αρχιτεκτονικό τρόπο σκέψης ήταν τα ταξίδια εκείνης της περιόδου. Επιστρέφοντας από την Ασία, αποφάσισα να δοκιμάσω πράγματα μόνος μου, συμμετέχοντας σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πειραματίζοντας με τρισδιάστατες εκτυπώσεις μέσω open-source τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Μετά από μερικούς μήνες πειραματισμού, σχεδιασμού, διαβάσματος, έρευνας και ώριμης σκέψης, αποφάσισα ότι τα κύρια ενδιαφέροντα μου σχετίζονταν με τον advanced σχεδιασμό, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στην αρχιτεκτονική, οπότε αυτό με οδήγησε χωρίς δεύτερη σκέψη πίσω στην Bartlett στο Λονδίνο, όπου και σπούδασα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MArch Architectural Design. Αυτή υπήρξε η πρώτη φορά που δεν αμφέβαλλα για το ενδιαφέρον μου προς αυτό που κάνω και για αυτόν ακριβώς το λόγο όλα κύλησαν καλά μετέπειτα, αφού τα περισσότερα πράγματα με τα οποία ασχολήθηκα έκτοτε σχετίζονται με τον χώρο του computational design, τον οποίο πραγματικά απολαμβάνω.

 

#3  Τι δυσκολίες αντιμετώπισες και τι ευκαιρίες είχες βάσει αυτών των επιλογών σου;

Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα τα τελευταία χρόνια ήταν να ανακαλύψω ποια ήταν τα πραγματικά μου ενδιαφέροντα και το σε τι ήθελα να επικεντρωθώ ώστε να είμαι χαρούμενος με αυτό που ασχολούμαι. Μετά την αποφοίτηση μου στην Ελλάδα ακολούθησε μία περίοδος συνεχούς ανησυχίας και αναζήτησης η οποία διήρκησε χρόνια, από την οποία όμως κατάφερα να επωφεληθώ μέσω της ενασχόλησης μου με τελείως διαφορετικά πράγματα, σε συνδυασμό με ταξίδια και απόκτηση νέων εμπειριών. Υπήρξαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτή που αμφέβαλλα για αυτό που έκανα και το κατά πόσο συνέβαλλε στην εξέλιξη της καριέρας μου που όλο και επαναπροσδιόριζα στο μυαλό μου, αλλά τελικά κατέληξα στη συνειδητοποίηση πως όσο μη συνδεόμενες μπορεί να φαίνονται κάποιες ικανότητες και ενασχολήσεις ανά διαστήματα, στο τέλος τίποτα δεν πάει χαμένο και τα πάντα συνδέονται στο να σχηματίσουν τον σημερινό τρόπο σκέψης μας.

            Μία άλλη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η συνεχής πρόκληση του να μαθαίνω καινούργιες ικανότητες μέσω της ενασχόλησης μου με διαφορετικά αντικείμενα, αλλά τελικά όσο το έκανα αυτό, τόσο πιο εύκολο ήταν το να μάθω άλλες ικανότητες στη συνέχεια και να προσαρμοστώ σε νέες καταστάσεις, το οποίο πιστεύω ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές ικανότητες που πρέπει να κατέχει κάποιος στην εποχή μας, δεδομένου ότι τα περισσότερα επαγγέλματα συνεχίζουν να εξελίσσονται και να μεταλάσονται συνεχώς.

            Ένα από τα πιο σχετικά παραδείγματα μέσα από την προσωπική μου εμπειρία ήταν το να μάθω να γράφω κώδικα σε συνδυασμό με την παραγωγή ενός σχεδιαστικού πρότζεκτ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MArch Architectural Design στη Bartlett, καθώς και εφαρμογή του αποτελέσματος σε άλλες τεχνολογίες όπως οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Ήταν μία μεγάλη πρόκληση, αλλά με βοήθησε να αποκτήσω ένα πολύ πιο τεχνικό και αναλυτικό τρόπο σκέψης, όπως και το να συνεχίσω να εργάζομαι στον ίδιο χώρο μετά την αποφοίτηση από το πρόγραμμα.

            Τέλος, ως μέρος της διαδρομής μου στην αναζήτηση των ενδιαφερόντων μου σε συνδυασμό με τις διάφορες ευκαιρίες που είχα όλο εκείνο το διάστημα, χρειάστηκε να αλλάξω τη χώρα διαμονής μου αρκετές φορές – οχτώ φορές μέσα σε πέντε χρόνια για την ακρίβεια – το οποίο συχνά δημιουργούσε αισθήματα αποπροσανατολισμού και δεν μου επέτρεπε να αισθανθώ ότι ανήκω σε έναν τόπο, αλλά αντί αυτού έβλεπα τα πάντα ως κάτι προσωρινό. Παρόλα αυτά, το αίσθημα αυτό αντισταθμίστηκε από τα πλεονεκτήματα, αφού η συχνή εναλλαγή περιβάλλοντος, ανθρώπων, κουλτούρας και τρόπου σκέψης με βοήθησε στο να αποκτήσω μία πιο ευρεία εικόνα και αντίληψη για τον κόσμο, τις συνήθειες, την αρχιτεκτονική και το πώς οι άνθρωποι βιώνουν το κτισμένο περιβάλλον σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, ενώ παράλληλα συνέβαλλε σημαντικά στο να απαλλαγώ από την έμφυτη νοοτροπία που έχουμε στο να βλέπουμε και να ερμηνεύουμε τα πάντα μέσα από το περιορισμένο φάσμα του καθημερινού μας περιβάλλοντος και της κοινωνίας μέσα στην οποία μεγαλώσαμε.

 

#4  Με τι ασχολείσαι σήμερα και πώς θεωρείς πως συνδέεται με την ως τώρα πορεία σου; Πόσο ικανοποιημένος είσαι από αυτό και πόσο κοντά πλησιάζει σε αυτό που φανταζόσουν ως αρχιτεκτονικό έργο;

Αυτή τη στιγμή εργάζομαι ως Computational Design Engineer στην τεχνολική εταιρία AiBuild με βάση το Λονδίνο, με τις κύριες αρμοδιότητες μου να επικεντρώνονται σε ό,τι έχει να κάνει με γεωμετρία και αρκετές από τις σχεδιαστικές ανάγκες του γραφείου. Οι καθημερινές μου ενασχολήσεις ποικίλλουν και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αλγορίθμων που έχουν να κάνουν με γεωμετρία για το λογισμικό της εταιρίας, εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη από το λογισμικό μέχρι τον σχεδιασμό και κατασκευή πρωτοτύπων για την επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τρισδιάστατες εκτυπώσεις, διαχείριση των πιλοτικών και ερευνητικών πρότζεκτ, βελτιστοποίηση γεωμετρίας για εκτύπωση, όπως και χειρισμό των ρομπότ για παραγωγή των πρότζεκτ της εταιρίας..

            Η έκθεση και εμπειρία που παίρνω είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική, προσφέροντας μου τη δυνατότητα να συνδυάσω τα κύρια μου ενδιαφέροντα, τα οποία είναι σχεδιασμός, κώδικας και μία μαθηματική προσέγγιση ως προς την επίλυση προβλημάτων, ενώ παράλληλα συμμετέχω σε μοναδικά και καινοτόμα πρότζεκτ, όπως το περίπτερο της Κροατίας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2018 της Βενετίας η οποία άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό πρόσφατα, και η τρισδιάστατη εκτύπωση του εσωτερικού χώρου του καταστήματος Bottletop στην Regent Street στο Λονδίνο.

            Οφείλω να ομολογήσω ότι αν είχα ερωτηθεί για τη μελλοντική μου καριέρα πριν από μερικά χρόνια, δεν θα μπορούσα να έχω προβλέψει το που βρίσκομαι σήμερα, ενώ είμαι βέβαιος ότι ένα σημαντικό ποσοστό αρχιτεκτόνων θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο τομέας με τον οποίο ασχολούμαι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με αρχιτεκτονική. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ένας αρχιτέκτονας σήμερα οφείλει να διατηρεί μία ευέλικτη στάση προς το τι ορίζεται ως αρχιτεκτονική, αφού ο χώρος υπόκειται συνεχών αλλαγών και τα όρια του όλο και διευρύνονται, ενώ οι τεχνολογικές καινοτομίες ενσωματώνονται όλο και περισσότερο σε κάθε επιστήμη και τις μεταμορφώνουν πλήρως. Έχοντας εργαστεί επίσης ως αρχιτέκτονας με την κλασσική έννοια και συνεχίζοντας να μένω ενήμερος με τις τελευταίες εξελίξεις και κατασκευές στο χώρο, πιστεύω ότι για να αποτραπεί η αρχιτεκτονική ως επιστήμη να καταστεί ξεπερασμένη είναι απαραίτητη η αποδοχή και ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων στον χώρο με ουσιαστικό και δραστικό τρόπο ώστε να μεταμορφώσει το πώς σχεδιάζουμε, κτίζουμε και συνεργαζόμαστε.

 

#5  Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά σου;

H βασική συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον είναι να διατηρεί πάντα μία ευέλικτη και ανοικτή στάση όσον αφορά τη μελλοντική του εξέλιξη. Με άλλα λόγια, να μην περιορίζει τον εαυτό του σε αυστηρά καλούπια σχετικά με το ποιος είναι και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον, όπως επίσης να μην βιαστεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε ένα αντικείμενο για το οποίο δεν είναι σίγουρος, απλά και μόνο επειδή παρέχει μία λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας. Ο αρχιτεκτονικός τομέας έχει διευρυνθεί σημαντικά και μεταλλάσσεται συνεχώς, ενώ τα όρια μεταξύ διαφορετικών επιστημών όλο και θολώνουν, οπότε ο ευέλικτος και ανοικτός τρόπος σκέψης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός αρχιτέκτονα σήμερα κατά την άποψη μου. Στην περίπτωση μου, τα σχέδια που είχα για την μελλοντική μου καριέρα πριν από μερικά χρόνια ήταν τελείως διαφορετικά σε σχέση με σήμερα, ενώ άλλαζαν συνέχεια ανάλογα με τις ευκαιρίες που παρουσιαζόντουσαν σε κάθε φάση και τις καινούργιες εμπειρίες που αποκτούσα.

Μία άλλη συμβουλή η οποία σχετίζεται με τα παραπάνω είναι να μην φοβάται κάποιος να δοκιμάσει πράγματα και να αποτύχει. Κάθε αποτυχία πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα μάθημα το οποίο βοηθάει στο να κατανοήσουμε τον εαυτό μας καλύτερα και να μας βοηθήσει στο να αποφασίσουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Η σταθερότητα και ασφάλεια ως κινητήριες δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν αρκετές φορές σε μία σταθερή και ξεκάθαρη καριέρα, αλλά για να μπορέσει κάποιος να καινοτομήσει, να ακολουθήσει μία καριέρα που τον γεμίζει και να καταφέρει να ξεχωρίσει, συνήθως πρέπει να αφήσει αυτά τα δύο στοιχεία στην άκρη, να πειραματιστεί και να αποτύχει έως ότου καταφέρει να φτάσει τους στόχους του.

Τέλος, θα ήθελα να επικεντρωθώ στο κομμάτι των ταξιδιών και στο πόσο σημαντικά είναι, προτρέποντας όποιον θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα μου να ταξιδέψει όσο περισσότερο μπορεί και να προσπαθήσει να βιώσει κάθε τόπο μέσα από τα μάτια των κατοίκων του, επειδή με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει σημαντικά ο τρόπο σκέψης του και η αντίληψη του για τον κόσμο. Αντί να προσπαθούμε να περιορίσουμε τη διαφορετικότητα στα δικά μας δεδομένα και αντιλήψεις, ας την αποδεχτούμε και το αποτέλεσμα θα είναι απείρως ωφέλιμο τόσο σε προσωπικό, όσο και σε αρχιτεκτονικό επίπεδο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: 

Leoleonidou website