Έκθεση agro.design

ARTICLES

02ΜΑΙ 2018
# TITLE: Έκθεση agro.design

Τί ήρθε πρώτα, η γεωπονία ή το design;

Με τις ρίζες τους να χάνονται στα βάθη της Ιστορίας, η σχέση της γεωπονίας και του design είναι πολύ παλιά και μάλλον άγνωστη στους περισσότερους. Κι όμως, θεμελιώδεις αξίες του design υπάρχουν στις βασικές διαδικασίες της γεωργίας: στην εξέλιξη των εργαλείων της, στο μπόλιασμα των φυτών, στις διασταυρώσεις για νέες ποικιλίες σπόρων, στις μεταλλαγές της απόχρωσης των καρπών όπως η ντομάτα και πολλές άλλες. Ωστόσο, τί θα μπορούσε να συμβεί στη σημερινή συνθήκη, αν μεταφυτεύαμε στο design ιδέες της γεωπονίας; Τί είδους αντικείμενα θα μπορούσαν να προκύψουν από την σύγχρονη εκδοχή αυτής της άρρηκτης σχέσης;

Σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω επιχείρησε να απαντήσει το agro.design workshop, μια πρωτοβουλία του εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του  Tμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ., σε συνεργασία με εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.

Μέσω της διεπιστημονικής σύμπραξης, εκκινήθηκε μια ανοικτή διαδικασία βασικής ερευνας με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης γεωπονίας και design. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, στόχος υπήρξε να καλλιεργηθούν δημιουργικές συνέργειες μεταξύ του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού και των φοιτητών τριων διαφορετικών τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Γεωπόνοι, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες συνεργάστηκαν εντατικά ανταλλάσσοντας τις γνώσεις και τις πρακτικές τους για να καταθέσουν αναλυτικά μια σειρά από προτάσεις. Αυτές, απαντούν σε ένα ευρύ φάσμα προβληματισμών για τη γεωπονία και το design.

Τα αποτελέσματα του agro.design workshop επιστρέφουν στην Ελλάδα και παρουσιάζονται κυκλικά σε πόλεις της Ελλάδας με μια από τις στάσεις τους στη Λάρισα ως έναν από τους σημαντικότερους πόλους πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.

Οκτώ ολοκληρωμένα πρωτότυπα σχεδιαστικά αντικείμενα που απευθύνονται με ενημερωτική και εκπαιδευτική διάθεση προς το σύνολο της κοινωνίας, μια συλλογική έκδοση για αυτά και αποσπάσματα από τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής των πρωτότυπων αντικειμένων παρουσιάζονται στη Λάρισα από τις 4-18 Μαϊου στον εκθεσιακό χώρο του Wisedog.

Έκθεση
Τελικά, πώς μπορεί το design να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας επαφή με την γεωπονία και ευρύτερα, τη φύση; Οι απαντήσεις από τις 4 Mαϊου στη Λάρισα στο χώρο του Wisedog, Σκυλοσόφου 3 με ώρα έναρξης τις 7.30 μμ. Μετά τα εγκαίνια, στις 9.45 μμ ακολουθεί συναυλία των Τhe Taoster California στον πεζόδρομο της Σκυλοσόφου. 

Η Έκθεση διοργανώνετα υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας.

 

Με την ευγενική υποστήριξη,

WISEDOG
ARCHSTUDIES.GR

Με την ευγενική χορηγία,

ΤΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

HOTEL METROPOL
ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

GRAMMI printing area
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙAΣ: ΔΕ - ΚΥ, 10:00ΠΜ - 8:00ΜΜ

 

Επιστημονικώς Υπεύθυνος

Γεώργιος Λιαμάδης, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.

Επιμέλεια Έκθεσης
Σοφία Στραβέλα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜA Design Studies

Επικοινωνία
Μαριάννα Καλτσά, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Εικαστικός

Οργανωτική Επιτροπή
Ολυμπία Θεωδορίδου, Γεωπόνος, MA Product Design
Μαριάννα Καλτσά, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Εικαστικός
Κωνσταντίνος Μουστάκας, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πηνελόπη Παπαδημητράκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Ησαϊα Σαββίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc Strategic Product Design

Φωτογράφηση
Φωτογραφείον, Στέφανος Τσακίρης

Για να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες του agro.design workshop, μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω συνδέσμους:
- Ιστότοπος: http://agrodesign2015.blogspot.gr/
- Facebook page: https://www.facebook.com/agro.designworkshop

INFO. Το εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών δραστηριοποιείται στην έρευνα, στο σχεδιασμό και στην εκπαίδευση, ενσωματώνοντας στρατηγικές διεπιστημονικότητας και εξωστρέφειας. Έχει ενεργή παρουσία στην επικαιρότητα της Θεσσαλονίκης, τόσο με τις εσωτερικές του δραστηριότητες, όσο και με συνεργασίες με φορείς της πόλης και άλλα Τμήματα του ΑΠΘ. Ενδεικτικά, έχει σχεδιάσει τη βραβευμένη αγωνιστική φόρμουλα ART (2011) σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων οργάνωσε το εργαστήριο Design Ark: park your ideas on design (2012), με στόχο τη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων χρήσης για τον αστικό χώρο που καταλαμβάνει ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Χρηματοδοτούμενο κατά πλειοψηφία από την ερευνητική του δραστηριότητα, το εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού έχει τιμηθεί με Αριστείο Ερευνας από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ (2011).