Σχολή χορού στο Κεραμεικό

ARTICLES

03ΜΑΡ 2018
# TITLE: Σχολή χορού στο Κεραμεικό
# STUDENTS: Καλομοίρη Κωνσταντίνα Ε., Μαστρογιανοπούλου Δ., Σοφικίτου Ε.
# SUPERVISOR: Γυφτόπουλος Σταύρος, Εφεσίου Ειρήνη
# DATE: 2017
# COURSE: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 7 & 8
# SCHOOL / DEPARTMENT: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η μελέτη για το κτήριο της σχολής χορού στην Αθήνα, εντάσσεται στα πλαίσια των μαθημάτων Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 7 & 8 του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αναφέρεται στην περιοχή του Κεραμεικού, στην διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Περσεφόνης, απέναντι απο τη Τεχνόπολη.


Στόχος του μαθήματος είναι η μελέτη και επίλυση των βασικών προβλημάτων που συνδέονται με το σχεδιασμό ενός κτιρίου με δημόσιο χαρακτήρα και σύνθετο λειτουργικό πρόγραμμα, η σύζευξη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής τεχνολογίας. Με μεγάλη έμφαση στη κατασκευαστική επεξεργασία του θέματος εις βάθος ώστε να αποδοθεί με πληρότητα ό αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του κτηρίου με τον σχεδιασμό του φέροντος οργανισμού του κτηρίου .


Κεντρική ιδέα


“To understand what I am saying, you have to believe that dance is something other than technique. We forget where the movements come from. They are born from life. When you create a new work, the point of departure must be contemporary life -- not existing forms of dance.” Pina Bausch
Τρείς βασικές έννοιες συνθέτουν τον χαρακτήρα του κτηρίου : η αιώρηση των μορφών, η διαπερατότητα των όγκων και η καθαρότητα των σχημάτων, οι οποίες εντάσσονται σε ένα λειτουργικό κάναβο και ‘μπλέκονται’ σε ένα ανάφρο παιχνίδισμα όγκων μεταξύ τους.


Διάγραμμα Λειτουργιών


Με έμφαση στην ένταξη του κτηρίου στον αστικό ιστό και στην καθ΄ ύψος ανάπτυξη και κατακόρυφη δομή του ,την κύρια ιδέα της σύνθεσης διέπουν τρία (3) βασικά στοιχεία: η ορθογώνια πλάκα, ο κύβος, και ο ορθογώνιος όγκος που βρίσκεται στο μέτωπο της οδού Πειραιώς. Συνδετικό στοιχείο όλων αποτελεί η πλάκα, έχοντας άμεση πρόσβαση σε αυτή από κάθε επίπεδο.
Στον γυάλινο κύβο βρίσκονται οι αίθουσες πρόβας χορού, οι οποίες έχουν οπτικές φυγές στην γύρω περιοχή, του οποίου το αρνητικό αποτύπωμα αναγνωρίζεται με τον σχεδιασμό του υπαίθριου χώρου που χαρακτηρίζεται ώς το φουαγιέ και αποτελεί την εκτόνωση του ημιυπόγειου θεάτρου.
Ο μπροστινός όγκος λειτουργεί ως προστατευτικό φίλτρο της οδού Πειραιώς και φιλοξενεί το καφέ στο ισόγειο, τη βιβλιοθήκη στον όροφο και το μουσείο στο υπόγειο, δημόσιοι χώροι τοποθετημένοι στην κύρια οδό του οικοπέδου με στόχο να προσελκύουν τους περαστικούς.
Τα μεταλλικά ‘κουτιά’ κάτω από την κυρίως πλάκα, φιλοξενούν τις λειτουργίες της διοίκησης και των μαθημάτων, δημιουργώντας λενα παιχνίδισμα επιπέδων και ορατότητος.


Η ‘ελεύθερη’ πλάκα εκτείνεται κατά μήκος του οικοπέδου και αποτελεί πόλο έλξης διάφορων εκδηλώσεων, δημιουργώντας ένα εστιακό σημείο στο κτήριο από ψηλά, όπου κορυφώνεται και το ίδιο.


Κατασκευαστική ανάλυση κτιρίου


Το παρόν κτίριο μορφολογικά αναλύεται σε μια βασική πλάκα από μπετόν ή οποία συνδιαλέγεται με επιμέρους χώρους-όγκους σύμμεικτης κατασκευής.
Η μπετονένια αυτή πλάκα εδράζεται πάνω σε 2 σειρές μεταλλικών υποστυλωμάτων στρογγυλής διατομής. Δύο από τους επιμέρους όγκους -αυτοί που βρίσκονται κάτω από την πλάκα- έχουν κατασκευαστεί από πλέγμα διατομών Η που «δένουν» εκατέρωθεν των υποστυλωμάτων. Ο τρίτος και κυριότερος όγκος, ο «κύβος» των αιθουσών χορού, αποτελεί ένα χωροδικτυωμα με ιδιαίτερο τρόπο στήριξης.
Πρωτεύοντα δοκάρια διατομής Η διατρυπούν και αγκυρωνονται σε 2 παράλληλα τοιχία μπετόν ενώ ένα τρίτο τριγωνικό στηρίζει εγκάρσια το χωροδικτυωμα αυτό. Πλέγμα διατομών Η και κατακόρυφα στοιχεία ορθογωνικης διατομής δένουν με Χ-αστι και λειτουργούν συνεκτικά. Επιπλέον μπετονενιο δοκάρι διατρυπά εγκάρσια το τριγωνικό στοιχείο και διευκολύνει την κατασκευή.

Ο τέταρτος όγκος των δημοσίων λειτουργιών είναι εξ ολοκλήρου μπετόν όπως και όλοι οι χώροι που δημιουργούνται στον υπόγειο χώρο. Στο αμφιθέατρο η παρουσία υποστυλωμάτων είναι πλευρική και διευκολύνει την γεφύρωση του ανοίγματος μετά των 2 εγκάρσιων τοιχίων.


Όπου υπάρχουν πλάκες μπετόν που στηρίζονται σε μεταλλικά υποστυλώματα η μπετονενια τοιχία έχουν επιλυθεί με φατνωματικες πλάκες και ενισχυμένες ζώνες.