Ο Σέργιος Ελευθέριος γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και το 2004 εισήχθη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα και μετά τις σπουδές του εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία ενώ σε συνεργασία με δύο αρχιτέκτονες μηχανικούς σχημάτισαν την αρχιτεκτονική ομάδα Triopton Architects. Το 2014 εισήχθη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MArch Urban Design του University College London και σήμερα ζει και εργάζεται ως Urban Designer στο Λονδίνο στο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster&Partners.
#1 Πες μας λίγα λόγια για το αρχιτεκτονικό σου υπόβαθρο;
Σπούδασα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου και αποφοίτησα το 2011. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου δραστηριοποιήθηκα σε διάφορους ακαδημαϊκούς αλλά και εργασιακούς κλάδους με απώτερο σκοπό να διευρύνω τις αρχιτεκτονικές μου γνώσεις και εμπειρίες και να κατανοήσω το που ανήκω στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι. Μετά το πτυχίο εργάστηκα σε γραφεία και συμμετείχα σε project που αφορούσαν κυρίως αρχιτεκτονική κατοικιών καθώς και retail interior design. Η εμπειρία αυτή με βοήθησε να κατανοήσω γρήγορα την αγορά εργασίας, τις ανάγκες της και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας νέος αρχιτέκτονας να κατακτήσει μια θέση στο ανταγωνιστικό αυτό κλάδο και σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Παρόλα αυτά η κλίμακα αυτή ένιωθα πως δεν ικανοποιούσε πλήρως τις αρχιτεκτονικές μου πεποιθήσεις οπότε και αποφάσισα να ακολουθήσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MArch Urban Design (Αστικός Σχεδιασμός) της σχολής Bartlett UCL. Η εμπειρία αυτή συνέβαλε στην απόκτηση γνώσεων αρχιτεκτονικής μεγάλης κλίμακας και σε διαστάσεις γεωπολιτικής, οικονομίας και εδαφικής κυριαρχίας καθώς στη διπλωματική μου εργασία ασχολήθηκα με το θρησκευτικό τουρισμό γύρω από την Νεκρἀ Θάλασσα και πώς αυτός χρησιμοποιείται σαν αρχιτεκτονικός μηχανισμός κυβερνητικού επεκτατισμού. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου προγράμματος επιλέχθηκα ως υπότροφος από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster&Partners όπου και ξεκίνησα να εργάζομαι στο τμήμα Αστικού Σχεδιασμού.
#2 Ποιό ήταν το επόμενο βήμα μετά το πτυχίο και πώς κατέληξες στη συγκεκριμένη επιλογή; Πες μας λίγα λόγια γι` αυτό.
Μετά την αποφοίτησή μου από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ ξεκίνησα να εργάζομαι αμέσως σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα προκειμένου να κατανοήσω τι είδους αρχιτεκτονική δράση υπάρχει διαθέσιμη στην Ελλάδα και πως θα μπορούσα να εδραιώσω τη δική μου πορεία. Αυτά τα χρόνια συνειδητοποίησα πως η κλίμακα των έργων στα οποία συμμετείχα είναι περιορισμένη και για αυτό το λόγο θεώρησα πως θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να ανακαλύψω διαφορετικές διαστάσεις και να διευρύνω τις εμπειρίες μου καθώς σαν νέος αρχιτέκτονας με ενθουσίαζε η κατάκτηση νέων γνώσεων. Το επόμενο βήμα λοιπόν ήταν να ακολουθήσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Urban Design στο UCL γιατί με ενδιέφερε η αρχιτεκτονική αυτή κλίμακα και καθώς πίστευα πως θα με βοηθήσει να εισχωρήσω στο αρχιτεκτονικό τοπίο της Αγγλίας.
#3 Τι δυσκολίες αντιμετώπισες και τι ευκαιρίες είχες βάσει αυτών των επιλογών σου;
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν καθαρά ακαδημαϊκές καθώς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα λειτουργούσε σε υπερβολικά έντονους ρυθμούς και οι απαιτήσεις ήταν πολύ υψηλές. Αυτό με βοήθησε να εξοικειωθώ με το αγγλικό σύστημα εργασίας και τις ταχύτητες του. Με το πέρας του μεταπτυχιακού θεωρώ πως κατείχα αρκετή εμπειρία ώστε να καταφέρω να συμμετέχω σε επαγγελματικά έργα. Οι ευκαιρίες εμφανίστηκαν από την αρχή του προγράμματος όταν η σχολή με έφερε σε επαφή με το γραφείο Foster&Partners το οποίο και μου ζήτησε τη συμμετοχή μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Σπουδές και εργασία έτρεχαν παράλληλα, κάτι που μου φανέρωσε περισσότερο την πορεία που θα ήθελα να ακολουθήσω.
#4 Με τι ασχολείσαι σήμερα και πώς θεωρείς πως συνδέεται με την ως τώρα πορεία σου;
Πόσο ικανοποιημένος είσαι από αυτό και πόσο κοντά πλησιάζει σε αυτό που φανταζόσουν ως αρχιτεκτονικό έργο; Αυτή τη στιγμή εργάζομαι στο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster&Partners στο τμήμα του Urban Design Group ως Urban Designer. Ασχολούμαι με το σχεδιασμό καινούργιων πόλεων, μεγάλων εμπορικών και οικιστικών περιοχών υφιστάμενων πόλεων καθώς και δημόσιων χώρων. Απαιτείται συνεχής έρευνα για τον προσδιορισμό των εκάστοτε γεωγραφικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών για τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης αστικού σχεδιασμού. Η θέση αυτή κατά τα δικά μου προσωπικά δεδομένα αποτελεί τη φυσιολογική πορεία εξερεύνησης αρχιτεκτονική γνώσης και εμπειρίας όπως την είχα φανταστεί και επιδίωκα. Ικανοποιημένος δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ πως είμαι καθώς βρίσκομαι ακόμα στην αρχή της σταδιοδρομίας μου και ανακαλύπτω καθημερινά καινούργιους ορίζοντες. Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα είμαι σε θέση να προσεγγίσω την έννοια του αρχιτεκτονικού έργου και να απαντήσω στην ερώτηση του εάν το πλησιάζω. Προς το παρόν θεωρώ πως βρίσκομαι σε καλό δρόμο και νιώθω ευτυχισμένος για αυτό.
#5 Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά σου;
Θεωρώ πως κάθε βήμα είχε συγκεκριμένο νόημα και σκοπό. Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα κρύβει πολλές πτυχές και χρειάζεται μια συνεχή έρευνα και αναζήτηση. Αυτό που θα συμβούλευα κάποιον λοιπόν είναι να προσπαθεί συνεχώς να αυτοπροσδιορίζεται και να ασκεί αυτοκριτική διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτει κανείς το αρχιτεκτονικό του πρόσωπο. Πολύ σημαντική είναι η προσπάθεια και ο πειραματισμός διαφορετικών καταστάσεων προκειμένου να κατανοήσει κανείς το που ανήκει. Το Urban Design απαιτεί μια διαφορετική αρχιτεκτονική προσέγγιση που δεν την έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο χρειάζεται συνέπεια, υπομονή και επιμονή. Σε κάθε περίπτωση μια συμβουλή που κάθε αρχιτέκτονας χρειάζεται να ακούσει και που είχα λάβει και εγώ στην αποφοίτησή μου είναι πως η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί επάγγελμα αλλά λειτούργημα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να το πράττεις με πάθος, ήθος και σεβασμό.