Και μετά τι? Ένας οδηγός για νέους αρχιτέκτονες.

ARTICLES

13ΝΟΕ 2015
# TITLE: Και μετά τι? Ένας οδηγός για νέους αρχιτέκτονες.

Ο Κίμωνας Πάτσιος και ο Φώτης Σμούκλης γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη το 1987. Σπούδασαν στη σχολή αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και μέσα από τη συνεργασία τους σε διάφορα φοιτητικά projects ανακάλυψαν ότι μοιράζονται κοινές αντιλήψεις για το σχεδιασμό. Μετά την αποφοίτηση τους και θέλοντας να συνδυάσουν το ενδιαφέρον τους για το design και τη μόδα άρχισαν να ασχολούνται με το σχεδιασμό ρούχων, αποτελώντας σήμερα τα δυο βασικά μέλη και σχεδιαστές του brand CUTCUUTUR laser cut apparel (www.cutcuutur.com). Ταυτόχρονα ο Κίμωνας εργάζεται ως αρχιτέκτονας στο αρχιτεκτονικό γραφείο που διατηρεί η οικογένειά του, ενώ ο Φώτης ασχολείται περισσότερο με διαγωνισμούς και εκθέσεις.

#1 Πείτε μας λίγα λόγια για το αρχιτεκτονικό σας υπόβαθρο.

Κ.Π. Και οι δύο σπουδάσαμε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ όπου και γνωριστήκαμε. Με το Φώτη αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε ήδη από τα πρώτα χρόνια της σχολής και καθ` όλη τη διάρκεια των σπουδών μας `συναντιόμασταν` σε διάφορα projects και workshops. Το τέλος των σπουδών μας, μας βρήκε και τους δύο να ασχολούμαστε αρκετά έντονα με τον ψηφιακό σχεδιασμό και παραγωγή μέσα από διάφορα εργαστήρια, και η ενασχόληση αυτή έγινε ακόμα πιο εντατική λόγω των ερευνητικών και διπλωματικών εργασιών μας. Γενικότερα το υπόβαθρο που σου δημιουργεί το περιβάλλον της συγκεκριμένης σχολής, ήταν αρκετά ανοιχτό και διευρυμένο και αφορούσε το σχεδιασμό γενικότερα χωρίς να περιορίζεται μόνο στην αρχιτεκτονική. Μέσα από αυτό ο Φώτης άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με το χώρο της μόδας κι εγώ με το χώρο του design και fabrication. Έτσι μετά τις σπουδές μας αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την αγάπη μας για την αρχιτεκτονική, τη μόδα και το design και τελικά γεννήθηκε το brand.

Φ.Σ. Βασικές γνώσεις πάνω σε CNC laser cutters και γενικότερα CNC μηχανήματα είχαμε πριν ξεκινήσουμε το CUTCUUTUR. Χρησιμοποιούσαμε μεθόδους digital fabrication και στη σχολή, περιορισμένα, κυρίως για μακέτες, αλλά και για real scale κατασκευές σε επαγγελματικά projects ως αρχιτέκτονες. Ωστόσο επειδή η εμπειρία και οι γνώσεις που είχαμε ήδη αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν αρκετές ώστε αυτό που ξεκίνησε ως side project να γίνει πραγματική μόδα αφιερώσαμε πολύ χρόνο στην `εκπαίδευση` μας. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από workshops και σεμινάρια, πολλές ώρες παρακολούθησης tutorials, internet research και μελέτης βιβλίων. Επίσης, κάναμε πολλές συζητήσεις με επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων, και κυρίως πειραματιστήκαμε πάρα πολύ στο σχεδιασμό και στην παραγωγή με πολλαπλά τεστ μέχρι να αποκτήσουμε την πολύπλευρη εμπειρία που απαιτούνταν.

#2 Ποιο ήταν το επόμενο βήμα μετά το πτυχίο και πώς καταλήξατε στη συγκεκριμένη επιλογή; Πείτε μας λίγα λόγια γι` αυτό.

Φ.Σ. To CUTCUUTUR όπως είπαμε και πριν ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά το τέλος των σπουδών μας ως ένα side project στο λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέταμε καθώς και οι δυο ασχολούμασταν ταυτόχρονα και με άλλα πράγματα: ο Κίμωνας δούλευε ως αρχιτέκτονας ακόμα κι ως φοιτητής στο γραφείο που διατηρεί η οικογένειά του κι εγώ ασχολήθηκα για λίγο και περιορισμένα με την αρχιτεκτονική συμμετέχοντας κυρίως σε διαγωνισμούς και εκθέσεις και με λίγα project μικρής κλίμακας ως freelancer. Σταδιακά το project αυτό απαιτούσε όλο και περισσότερο χρόνο και από τους δύο, μέχρι που άρχισε να αποκτά επαγγελματική διάσταση και εγώ έφτασα να ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με αυτό.

K.Π. Τώρα πώς οδηγηθήκαμε σε αυτήν την επιλογή… Πιστεύω, βασικότερο στοιχείο ήταν η επιθυμία μας να ασχολούμαστε συνεχώς με το design, με σύγχρονες διαδικασίες σχεδιασμού αλλά και παραγωγής, πειραματιζόμενοι διαρκώς και εξελίσσοντας και αναπροσαρμόζοντας το σχεδιαστικό μας υπόβαθρο. Σε δεύτερο επίπεδο, ήταν ότι αμέσως μετά την σχολή θέλαμε να δουλέψουμε πάνω σε κάτι δικό μας, ώστε μέσα σε κάποια χρόνια να έχουμε καταφέρει να το στήσουμε σωστά, να συντηρεί το ενδιαφέρον μας, να μπορούμε να το ελέγχουμε και να το εξελίσσουμε και ταυτόχρονα να αποδίδει και οικονομικά το χρόνο και το κόπο που απαιτεί. Ξεκινήσαμε έτσι να κάνουμε τους πρώτους πειραματισμούς και με την ενθάρρυνση από επαγγελματίες από τους χώρους της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας, των οποίων η γνώμη είχε βαρύτητα για μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το brand και να ασχοληθούμε επαγγελματικά με όλες τις πτυχές του. Η αρχική αυτή επιθυμία σίγουρα δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί πλήρως, αλλά συνεχίζει να χτίζεται σιγά σιγά καθώς εξελίσσεται το brand. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε πολλές δυσκολίες, στιγμές ανασφάλειας, αβεβαιότητας και δισταγμών γι` αυτό που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Το καλό είναι ότι δεν σταματήσαμε και καταφέραμε σήμερα να έχουμε ένα brand με επιπλέον προοπτικές. Φυσικά η εξέλιξη του εξαρτάται καθαρά από εμάς και πόσο συνεπείς θα φανούμε από εδώ και πέρα. Προσπαθούμε να δουλεύουμε πολύ πάνω στο design αλλά και σε οτιδήποτε άλλο αφορά στο creative κομμάτι του CUTCUUTUR, καθώς ο χώρος της μόδας ειδικά συνδυασμένος με αρχιτεκτονικές διαδικασίες έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος προσπαθούμε πολύ να είμαστε συνεχώς αισιόδοξοι.

#3 Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και τι ευκαιρίες είχατε βάσει αυτών των επιλογών σας;

Φ.Σ. Εκτός του ότι δημιουργώντας ένα brand από την αρχή έχει από μόνο του τις δυσκολίες του, το να το κάνεις σε ένα χώρο που δεν έχεις ουσιαστική επαφή μέχρι στιγμής είναι ακόμα δυσκολότερο. Εκτός από το κομμάτι του design ο χώρος του ρούχου είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι στιγμής δουλεύοντας ως αρχιτέκτονες. Παρακολουθώντας και μαθαίνοντας όμως την λογική του, και φυσικά με μεγάλη βοήθεια το υπόβαθρο που μας δίνουν οι σπουδές σε μια αρχιτεκτονική σχολή, μπορέσαμε να σταθούμε εύκολα και να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες καταστάσεις.

Κ.Π. Μπορεί σε σχέση με ένα κτήριο να είναι πολύ `ευκολότερο` να παράξεις ένα δείγμα ενός ρούχου αλλά τα προβλήματα προκύπτουν κυρίως με την μαζική παραγωγή. Εκεί είναι που χρειάζεσαι κατάλληλους και σοβαρούς επαγγελματίες να σε υποστηρίξουν. Ακόμα η δημιουργία ενός brand, δηλαδή όλης της δομής ώστε ένα προϊόν να μπορεί να μπει και να σταθεί σε μια αγορά έχει πολλές περισσότερες πτυχές και παράπλευρους παράγοντες που πρέπει να στηθούν (οικονομικά, διοίκηση, marketing, πωλήσεις κτλ). Το καλό είναι ότι από την πρώτη στιγμή η προσπάθεια άρεσε και υποστηρίχθηκε. Έτσι άρχισαν να γίνονται αρκετές γνωριμίες με ενδιαφέροντες και καταξιωμένους ανθρώπους από διάφορους χώρους (δημοσιογράφους, bloggers, φωτογράφους, άλλους σχεδιαστές, επιχειρηματίες, κ.α.). Στη συνέχεια η αποδοχή του κόσμου ξεκίνησε από τα social media και συνεχίστηκε αγοράζοντας τα προϊόντα μας αρχικά από το e-shop μας, και αργότερα από τα ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα με τα οποία συνεργαζόμαστε.

#4 Με τι ασχολείστε σήμερα και πώς θεωρείτε πως συνδέεται με την ως τώρα πορεία σας; Πόσο ικανοποιημένοι είστε από αυτό και πόσο κοντά πλησιάζει σε αυτό που φανταζόσασταν ως αρχιτεκτονικό έργο;

Κ.Π. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με δυο δραστηριότητες: το CUTCUUTUR και το αρχιτεκτονικό γραφείο της οικογενείας μου. Στο Patsios architecture+construction σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε κυρίως κατοικίες και εσωτερικούς χώρους. Είναι δύο πράγματα που έχουν βασικό κοινό το σχεδιασμό, ουσιαστικές διαφορές σε πολλά, άλλα και αρκετά ακόμα κοινά σε αντικείμενα που πραγματικά δεν τα περίμενα. Έτσι έχω βρεθεί αρκετές φορές σε καταστάσεις τύπου το βράδυ να ξενυχτάς για να ετοιμάσεις μια φωτογράφιση lookbook και το επόμενο πρωί να πρέπει να επιβλέψεις μια σκυροδέτηση (χαχα). Και οι δυο ασχολίες αυτές με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, και το πραγματικό ενδιαφέρον τους πιστεύω βρίσκεται στο περιθώριο της περεταίρω εξέλιξής τους. Από project σε project γίνεται προσπάθεια να δημιουργείς κάτι καλύτερο, κάτι πιο σύγχρονο, κάτι πιο δύσκολο και πιο ενδιαφέρον από ο,τι στο προηγούμενο έργο σου. Σιγά σιγά προσπαθείς να εξελιχτείς όλο και περισσότερο ως σχεδιαστής και να φτάσεις να παράγεις το `αρχιτεκτονικό έργο` που θα σε ικανοποιεί την δεδομένη χρονική στιγμή. Από μικρός, λόγω και του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσα η επιθυμία να στραφώ προς την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό γενικότερα ήταν μεγάλη. Αυτό που με τραβούσε περισσότερο ήταν η δυνατότητα για δημιουργικότητα που σου δίνεται μέσα από αυτό το χώροΜεγαλώνοντας και όσο περισσότερο ασχολήθηκα με την αρχιτεκτονική και το design καταλάβαινα ότι μία τέτοια ασχολία είναι κάτι παραπάνω από μία δουλειά, γιατί αρχίζει να σε απασχολεί πολύ περισσότερο σαν άτομο, σου δημιουργεί πολλά συναισθήματα και σου δίνει διαφορετικές δυνατότητες, προσφέροντάς σου τελικά μία καθημερινότητα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.

Φ.Σ. Για να είμαι ειλικρινής θυμάμαι τον εαυτό που από το δημοτικό ακόμα να σχεδιάζει `υποτυπώδεις` κατόψεις αλλά και σκίτσα φορεμάτων στις σελίδες των βιβλίων. Ήταν δυο τομείς που ανέκαθεν με γοήτευαν. Έτσι όταν ήρθε η ώρα στα 18 μου να αποφασίσω με τι θα ασχοληθώ αμφιταλαντεύτηκα ανάμεσα στα δυο πεδία. Τελικά στράφηκα προς την αρχιτεκτονική ως μια πιο `ασφαλή` επιλογή εκείνη τουλάχιστον την εποχή. Ωστόσο ήδη από την μέρα που μπήκα στη σχολή δεν ήξερα κατά πόσο ήθελα να ασχοληθώ αμιγώς με την αρχιτεκτονική. Νομίζω πως αυτό που με κέντριζε περισσότερο ήταν ο ίδιος ο σχεδιασμός ανεξαρτήτου κλίμακας, και γι` αυτό δεν μετάνιωσα καθόλου την επιλογή αυτής της σχολής. Μέσα από τις σπουδές μου μπόρεσα να διαμορφώσω μια σφαιρική αντίληψη για τον σχεδιασμό και τις αρχές του και τελικά με το CUTCUUTUR να συνδυάσω και τα δυο πεδία ενδιαφέροντος μου. Αυτή την περίοδο αν και γίνεται ένα relaunching στο brand καθώς στην ομάδα έχουν προστεθεί νέα μέλη που έχουν αναλάβει την οργάνωση και την προώθηση, εγώ και ο Κίμωνας συνεχίζουμε να είμαστε υπεύθυνοι για όλο το δημιουργικό κομμάτι. Αυτό συνεπάγεται ένα full time ωράριο καθώς πάντα τρέχουν παράλληλα πολλές δραστηριότητες: σχεδιασμός, φωτογραφίσεις, web development, social media, κλπ. Αυτό το διάστημα προετοιμάζουμε τις ss16 συλλογές μας και ταυτόχρονα δουλεύουμε τον προγραμματισμό των επόμενων ετών με βασικό στόχο την προσέγγιση events και καταστημάτων της Ευρώπης.

#5 Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά σας;

Φ.Σ. Γενικά δεν ξέρω αν είμαστε σε θέση να δίνουμε συμβουλές ακόμα. Μπορούμε όμως να σας πούμε αυτό που κάναμε εμείς μέχρι τώρα. Επιμείναμε αρκετά σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και δουλεύοντας σοβαρά, κυνηγήσαμε τις απαραίτητες γνώσεις για την εξέλιξη μας ώστε τελικά να μπορούμε να παρουσιάσουμε δουλειά κάποιου επιπέδου. Έχοντας κάτι αξιόλογο να δείξουμε δεν φοβηθήκαμε να εκτεθούμε και να προσεγγίσουμε γνωστούς και μη, ώστε να ασχοληθούν και να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο στην προσπάθειά μας. Γενικότερα είμαστε σε μία περίεργη εποχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας δεν θα πρέπει να προσπαθεί και να εστιάζει σε αυτό που θέλει να κάνει, σχεδιάζοντας το προσεκτικά και προσπαθώντας το με όλες του τις δυνάμεις.