Wood Awards 2020

ARTICLES

16ΜΑΡ 2021
# TITLE: Wood Awards 2020
# DATE: 2020

Wood Awards: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του νεοσύστατου θεσμού για την ανάδειξη της ξύλινης κατασκευής και του ξύλου.

 

Τα WoodAwards που διοργανώθηκαν από την BOUSSIAS και τελούν υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξυλείας, ανακοίνωσαν τους μεγάλους νικητές μέσω του sitewww.woodawards.gr.

Μεταξύ των έργων που διακρίθηκαν είναι κατοικίες, κτίρια δημόσιας χρήσης, ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής και ευεξίας, κέντρα πολιτισμού, στα οποία η εφαρμογή του ξύλου στην κατασκευή τους πραγματοποιήθηκε με καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο, αναδεικνύοντας όλα τα οφέλη του πιο φιλικού στον άνθρωπο και το περιβάλλον δομικό υλικό. Την αξιολόγηση των έργων ανέλαβε 12μελή επιτροπή που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου.

Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος αναφέρει στο χαιρετιστήριο μήνυμά του: «Μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και έκπληξη η πρωτοβουλία της BOUSSIAS να διοργανώσει αυτόν τον διαγωνισμό για την ξύλινη κατασκευή. Είμαι ευγνώμων σε αυτή την ομάδα, όπως και στους εκλεκτούς συνεργάτες που αποτελέσαμε την κριτική επιτροπή, γιατί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλη η ανθρωπότητα βρισκόμαστε σε μία εξέλιξη και ανάπτυξη της ξύλινης κατασκευής. Το ξύλο είναι το μόνο δομικό υλικό το οποίο παράγεται από την φύση, είναι οικολογικό και φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, εφόσον λαμβάνονται και εφαρμόζονται όλοι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί και προδιαγραφές. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι διατηρεί απόθεμα εγκλωβισμού του διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που απαντά στα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Μέσα από την διοργάνωση των WoodAwards δίνεται μία ευκαιρία να αναδειχτεί στην περιοχή μας η ξύλινη κατασκευή, που δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Όταν η ξύλινη κατασκευή γίνει σωστά, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα κτίρια που αντέχουν σε εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια. Συγχαίρω όλους όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τους ενθαρρύνω με όλη μου την ψυχή να μην σταματήσουν εδώ και να συνεχίσουν. Υπόσχομαι από την πλευρά μου να προσφέρω τη βοήθεια και στήριξή μου ώστε να επιτύχουμε την εξέλιξη της ξύλινης κατασκευής».

Εκπροσωπώντας στην κριτική επιτροπή των βραβείων τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ξυλείας ο κύριος Μιχαήλ Ρουχωτάς αναφέρει:«Τα Wood Awards τα αγκαλιάζει και τα υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ξυλείας. Το ξύλο είναι το υλικό που όλους εμάς, υποψηφίους, μέλη της επιτροπής, χορηγούς μας ενώνει για αυτό και ελπίζουμε στη διεύρυνση των βραβείων αυτών. Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους και ιδιαίτερα στους νικητές όλων των κατηγοριών».

 ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Με τον τίτλο του Timber Trader of the Year, διακρίθηκε η IDS-Innovative Decoration Solutions για το σύνολο των διακρίσεων (4 Gold και 2 Silver) που απέσπασε το έργο «Cocoon» του Ιάπωνα Αρχιτέκτονα Kengo Kuma στο Βυζαντινό Μουσείο. Το συγκεκριμένο έργο δημιουργήθηκε για την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας στην Ελλάδα και τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2020 και που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας. Συμμετείχαν στην κατασκευή ακαδημαϊκοί και σπουδαστές της σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, οι εταιρείες X-Metal, VA-Energy και η WOODCO -TAKAS. Η υποψηφιότητα  που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία των κριτών και κατέκτησε το Platinum βραβείο είναι το έργο «Wooden Cave» της Tenon Architecture που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους αρχιτέκτονες Θάνο Ζερβό και Απόστολο Μητρόπουλο για το ξενοδοχείο Hyades Mountain Resort στα Τρίκαλα Κορινθίας.

 

ΝΙΚΗΤΕΣ

Με Gold βραβείο διακρίθηκε η Forma Vogiatzis co, για την ειδική κατασκευή κύριας εισόδου στο Ocean Restaurant – Daios Cove Luxury Resort & Villas. Το Αρχιτεκτονικό γραφείο Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες” απέσπασε Silver βραβείο για την διαμόρφωση εσωτερικού χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στο Τατόι club (Kid’s Open) και Bronze βραβείο για το έργο Kids Olive – Ground. Η Easy Green απέσπασε 1 Silver και 1 Gold για Προκατασκευασμένη Παθητική Κατοικία στην Κέρκυρα. Η Sigma Wood απέσπασε 2 Bronze βραβεία για την διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (Pool Bar, κεντρικό εστιατόριο) στο Ηorizon Beach Resort, στην Κω. Από 1 Silver βραβείο διακρίθηκαν οι gkotsis serafimidou architects για διαμέρισμα στην Γλυφάδα, η Περισφαίριον – Κωνσταντίνος Νηστικάκης & συνεργάτες για μονοκατοικία στο Καστρί και η Ρουσσέτου Μονοπρόσωπη ΕΠΕ για το Ξύλινο Δάπεδο Κατοικίας στη Νέα Ερυθραία. Από 1 Bronze βραβείο διακρίθηκαν οι Alfa Wood Group & Ήσυχος Αντώνης 2728 studio για το Project: Cellar Anousis και η Hellas Wood Theocharis για την Κουζίνα «Top Line».

 

Τα Wood Awards διοργανώθηκαν από το Build της BOUSSIAS με τη στρατηγική συνεργασία της The Design Ambassador.

Χορηγός των βραβείων είναι η Sigma Wood καιΥποστηρικτής η IDS - Innovative Decoration Solutions.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι:Archisearch.gr, B2Green και Epipleon

 

*Επισκεφθείτε το site των βραβείων www.woodawards.gr προκειμένου να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση και τους νικητές. Παρακολουθήστε την κάλυψη των βραβείων και στα socialmedia με  #woodawardsgr

 

Δηλώσεις μελών της κριτικής επιτροπής και νικητών των WoodAwards

 

«Ένας διαγωνισμός δεν είναι απλά μια ευκαιρία για επιβράβευση και προβολή επιτευγμάτων, αλλά και μια δημόσια δήλωση για υιοθέτηση μιας σταθερής πορείας προς την υψηλή ποιότητα. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, κριτικούς, συμμετέχοντες και βραβευθέντες. Στη γένεση μιας αξιόλογης προσπάθειας για προβολή των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η χρήση του ξύλου ως δομικού υλικού, καταγράφουμε την υπόσχεση όλων ότι αυτή είναι μόνο η αρχή».

Μάριος Πελεκάνος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Frederick, Μέλος της Κριτικής Επιτροπής

 

«Αγαπητοί συνεργάτες, αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή, την BOUSSIAS και όλους τους συντελεστές για τη διάκριση που πήραμε. Προσωπικά ευχαριστώ το κέντρο KengoKuma, το Ιαπωνικό και το Ελληνικό Πολυτεχνείο που μας εμπιστεύτηκαν για την εκτέλεση του έργου Cocoon. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό της εταιρείας, τους μηχανικούς και σχεδιαστές που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου. Στεκόμαστε πάντα δίπλα σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, διακοσμητές και άλλους επαγγελματίες που αναζητούν ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις κατασκευών».

Δημήτρης Καμπούρης, Γενικός Διευθυντής IDS

 

Ευχαριστούμε πολύ την επιτροπή και το ξενοδοχείο HorizonBeachResort που μας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα έργα μας.  Ευχαριστώ το αρχιτεκτονικό γραφείο του κου Παύλου Δημήτρη για την άψογη συνεργασία που είχαμε, καθώς και όλο το προσωπικό της Sigma Wood. Προχωράμε και θα σας δούμε πάλι του χρόνου».

Σπύρος Κόντης, Γενικός Διευθυντής Sigma Wood

 

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία BOUSSIAS και την κριτική επιτροπή των Wood Awards για τη βράβευση του πρώτου μας έργου “WoodenCave”. Χαιρόμαστε που δημιουργούνται θεσμοί που αναγνωρίζουν την αξία του ξύλου ως δομικό υλικό και ελπίζουμε να αποτελέσει αφετηρία για την ευρύτερη χρήση του στην σύγχρονη αρχιτεκτονική».

Απόστολος Μητρόπουλος & Θάνος Ζερβός, Tenon Architecture

 

«Ευχαριστούμε την BOUSSIAS για τη βράβευση του έργου μας στα Wood Awards. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός έργου είναι η συνεργασία με πολύ καλούς συνεργάτες και η απόλυτη εμπιστοσύνη του πελάτη ως προς την ολοκλήρωση του έργου».

Χρήστος Γκοτσης, Founder & Partner & Έλενα Σεραφειμίδου, Partner, gkotsis serafimidou architects

 

«Εκ μέρους όλων των συνεργατών της Easy Green θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη βράβευση με 2 βραβεία στις κατηγορίες του Βιώσιμου Σχεδιασμού και της Βιώσιμης Κατασκευής. Η Easy Green είναι στην πρώτη γραμμή της εξοικονόμησης ενέργειας και της βιωσιμότητας. Πιστεύουμε ότι η έννοια της βιωσιμότητας είναι άριστα συνδεδεμένη με το ξύλο ως δομικό υλικό. Για αυτό προσανατολιζόμαστε στη βέλτιστη χρήση των πλεονεκτημάτων του ξύλου με σκοπό την κατασκευή σπιτιών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η βράβευση αυτή αποτελεί εφαλτήριο για το ανθρώπινο δυναμικό της Easy Green, με στόχο να οικοδομούμε καλύτερα σπίτια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Θανάσης Βούλγαρης, Πολιτικός Μηχανικός, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος EasyGreen.

 

«Τα Wood Awards έρχονται για να αναδείξουν την αριστεία στον κατασκευαστικό κλάδο επιβραβεύοντας καινοτόμα και αισθητικά άρτια έργα με δομικό υλικό το ξύλο. Το βραβείο «Καινοτομία στην Παραγωγή» όσο και στην «Εφαρμογή και Χρήση» μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί η καινοτομία διαδραματίζει αναμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας εταιρείας, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην οργάνωση και ανάπτυξή της. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην τιμητική αυτή διάκριση που απέσπασε ο όμιλος Alfa Wood σε συνεργασία με το 2728studio και τον Αντώνη ήσυχο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του project».

Ιωάννα Δημάκη, Marketing Director, Alfa Wood

 

«Εκ μέρους της εταιρείας Ρουσσέτου καταρχάς συγχαρητήρια σε όλους συντελεστές και συμμετέχοντες του διαγωνισμού Wood Awards 2020. Ευχαριστούμε θερμά για την απονομή του Silver βραβείου για τα ξύλινα δάπεδα σε κατοικία στην Νέα Ερυθραία. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Νηστικάκη και την εταιρεία Περισφαίριον για την άψογη συνεργασία στο εν λόγω έργο. Να ευχηθούμε το 2021 να είναι η χρονιά του τέλους της πανδημίας και να αποτελέσει εφαλτήριο για δημιουργία, ανάπτυξη και νέες συνεργασίες».

Μαρία Ρουσσέτου, Εμπορική Διευθύντρια, Ρουσσέτου Μονοπρόσωπη ΕΠΕ

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να εκπροσωπώ την εταιρεία μου σε αυτή την διάκριση. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή που μας τίμησε με το Bronze βραβείο. Στη συνέχεια θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε το εν λόγω έργο, καθώς και τους συνεργάτες μας που μας εμπιστεύονται επί σειρά ετών και στέκονται στο πλευρό μας αρωγοί. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι η επιτυχία είναι μία συλλογική εργασία του τεχνικού και του διοικητικού προσωπικού του εργοστασίου μας».

Δημήτρης Θεοχάρης, CEO, Hellas Wood Theocharis