Συμμετοχικές δράσεις-παρεμβάσεις στον αστικό χώρο: τα παραδείγματα Tabacalera και Campo de Cebada της Μαδρίτης

ARTICLES

15ΙΑΝ 2019
# TITLE: Συμμετοχικές δράσεις-παρεμβάσεις στον αστικό χώρο: τα παραδείγματα Tabacalera και Campo de Cebada της Μαδρίτης
# STUDENTS: Παπαδοπούλου Άννα, Μπαμπλέκη Ειρήνη, Πατκου-Πιτσαλίδου Ευδοκία
# SUPERVISOR: Πολυχρονόπουλος Δημήτρης, Γρηγοριάδου Μαρία, Μιχαηλίδης Αντώνης
# DATE: 2018
# COURSE: Ερευνητική εργασία
# SCHOOL / DEPARTMENT: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Σήμερα η ανάπτυξη των σύγχρονων πόλεων δεν συμβαδίζει με την υποβάθμιση του αστικού τοπίου, γεγονός που έχει κάνει εντονότερη την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες διαμόρφωσης και οργάνωσης του αστικού χώρου.

Παρατηρούμε ότι δράσεις συμμετοχικού σχεδιασμού κάνουν την εμφάνισή τους και πάλι μέσα στα αστικά κενά. Τα άδεια ΄κουφάρια΄ των πόλεων αποκτούν πάλι περιεχόμενο και επαναπροσδιορίζονται αυτήν τη φορά σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων.

Η επαγρύπνηση της κοινωνίας, η προώθηση ηθικών αξιών και η ενδυνάμωση του ίδιου του θεσμού της δημοκρατίας είναι μόνο μερικές πτυχές του θετικού αντίκτυπου του φαινομένου στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η θεωρητική αυτή προσέγγιση εφαρμόζεται με επιτυχία στα δύο παραδείγματα που αναλύουμε στην πόλη της Μαδρίτης γεγονός που αποτέλεσε και το κριτήριο της επιλογής τους.

Στη πρώτη περίπτωση αναλύεται το πείραμα για την μετατροπή του παλιού καπνεργοστασίου  Tabacalera σε ένα αυτό-διαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο. Το κέντρο αυτό απέκτησε τεράστια συμμετοχή από όλες τις κοινωνικές ομάδες και κατέληξε να είναι βασικό στοιχείο αντίστασης στην τάση εξευγενισμού που έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα στη γειτονιά Lavapies.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την μετατροπή ενός αστικού κενού σε μία ενεργοποιημένη αυτοδιαχειριζόμενη πλατεία η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και σιγά σιγά αποκτά υπερτοπικό χαρακτήρα. Η συμμετοχική αυτή δράση για την ανάπλαση και αναζωογόνηση του χώρου από τους κατοίκους, που ονομάστηκε CampodeCebada, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διεκδίκησης του δικαιώματος στην πόλη.

Φανερώνουν τελικά αυτές οι δράσεις την επιταγή για επαναπροσδιορισμό του σχεδιασμού με βάση την ανθρώπινη κλίμακα και τις ανθρώπινες ανάγκες; Ποιος είναι ο ρόλος του αρχιτέκτονα  στη διεκπεραίωση των συμμετοχικών δράσεων σχεδιασμού;

 

Issuu