Back to the Future_Theme Park

ARTICLES

20ΑΥΓ 2016
# TITLE: Back to the Future_Theme Park
# STUDENTS: Ζουμάκη Μαρία, Τσιμουρτακίδου Μαριαλένα
# SUPERVISOR: Μάντζου Πολυξένη
# COURSE: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Τόπος- Κατασκευή_Thematic Fridge
# SCHOOL / DEPARTMENT: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης_Πολυτεχνική Σχολή_Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: `ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ`

Το θεματικό πάρκο είναι ένα σύνολο από αξιοθέατα, ψυχαγωγία, βόλτες, και άλλες εκδηλώσεις σε ένα μέρος που προορίζεται για την μαζική διασκέδαση μεγάλων αριθμών ανθρώπων . Θεματικά πάρκα , ένας συγκεκριμένος τύπος του λούνα παρκ , είναι συνήθως πολύ πιο περίπλοκα θέματα από το συνηθισμένα λούνα παρκ ή πάρκα ψυχαγωγίας. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ξεχωριστό στυλ λούνα παρκ.

Το δικό μας θεματικό πάρκο

Στα πλαίσια του μαθήματος πειραματιστήκαμε με το σχεδιασμό του δικού μας θεματικού πάρκου, βασισμένο σε δικό μας σενάριο. Για να επιτύχει αυτό, θα έπρεπε να εξετάσουμε το πώς η όλη ιστορία θα έρεε μέσω του σχεδιασμού μας , σε όλη την πορεία των παικτών μέσα στο παιχνίδι προς την έξοδο . Έπρεπε να κατασκευάσουμε το δικό μας σύμπαν , το δικό μας φανταστικό χώρο, έτσι ώστε ο παίκτης να μην βαρεθεί και να μη βγει από τον κόσμο της φαντασίας που πλάσαμε και δημιουργήσαμε γι `αυτόν.

Το θεματικό πάρκο μας είναι μια νοσταλγική περιήγηση στις απόψεις και τις σκέψεις που είχανε παλαιότερα οι άνθρωποι για το μέλλον, στα όνειρα και τις φοβίες τους για το τι μας επιφυλάσσουν τα τεχνολογικά θαύματα μέχρι τα τεχνολογικά επιτεύγματα του σήμερα, ποιοί κίνδυνοι και ποια θαύματα πραγματοποιήθηκαν.

Θα περιέχει τρία επίπεδα , με κάθε επίπεδο να αναφέρεται σε μια `εποχή` . Το πρώτο επίπεδο θα προσωμοιώνει το μέλλον όπως το είχαν φανταστεί οι άνθρωποι την περίοδο 1900-1960 , το δεύτερο την περίοδο 1960-2000, και θα κλείνει με το τελικό επίπεδο που θα στεγάζει τεχνολογικά επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που συνεχώς θα ανανεώνεται. Η παρουσίαση έγινε με απεικόνιση comic, το οποίο αφηγείται την ιστορία του παιχνιδιού μας και απεικονίζονται οι χώροι όπως εμείς τους σχεδιάσαμε.

Το πρώτο επίπεδο

Το επίπεδο το οποίο είναι αφιερωμένο στην 1900-1960 έχει παρόμοια δομή με την δυστοπική οπτική της μελλοντικής κυβέρνησης και της κοινωνίας , όπως φαίνεται να την προέβλεπε τότε ο κόσμος μέσα από τις ταινίες. Μια ολιγαρχική κυβέρνηση που αγγίζει την τυραννία μέσα σε μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα, με προφανή τον διαχωρισμό σε `κάστες`, ενώ οι λίγοι πλούσιοι άνθρωποι ζουν πλουσιοπάροχα και πολυτελώς. Αυτή η κατάσταση προκαλεί την εξέγερση και την επανάσταση. Ο σχεδιασμός μέσα στο επίπεδο έγινε με την εξής λογική: σε ύψωμα υπάρχει αρχοντικό του Άρχοντα, το μεγαλύτερο κτίριο της περιοχής ανάμεσα στα υπόλοιπα. Εκεί ζει ο ανώτατος ηγέτης με την οικογένειά του και τους συνεργάτες και συμβούλους του. Στα χαμηλότερα επίπεδα των κτιρίων μπορεί κανείς να βρει τα μηχανήματα που χειρίζονται οι εργάτες, εστιατόρια και καταλύματα για τη στέγαση των παικτών.

Όταν οι παίκτες εισέρχονται στο θεματικό πάρκο γίνονται μάρτυρες της ανισότητας αυτής και θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εξέγερση. Όταν η εξέγερση τελειώνει και ο κόσμος εικονικά καταστρέφεται ο παίκτης θα καθοδηγείται στο μετρό από παίκτες/ηθοποιούς, προκειμένου να προχωρήσει στο δεύτερο επίπεδο.

Όταν φτάσει εκει μπορεί κανείς να δει τις προφανείς διαφορές μεταξύ των δύο επιπέδων. Αντλώντας από τα ψυχαγωγικά μέσα και τα όνειρα των ανθρώπων για το μέλλον την περίοδο 1960 με 2000, βλέπουμε εκτενής πόλεις που στεγάζουν εξελιγμένες κοινωνίες FARERS οπού έχουν ταξιδέψει στο πιο απόμερο κομμάτι του γαλαξία. Η ανθρωπότητα μετά από χρόνια προσπάθειας έχει καταφέρει να αποκτήσει όνομα μεταξύ των υπόλοιπων εξωγήινων κοινωνίων κάνοντας ειρήνη μαζί τους. Κάθε λαός , μετά τη συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε προσέφερε τον στρατό του για να δημιουργηθει μια προστατευτικη δυναμη που θα περιπολεί την περιοχή για να σταματησει οποιαδήποτε μελλοντική απειλή. Η ειρήνη όμως δεν μπορει να διατηρηθεί για πολύ γιατι όπως φαίνεται η ανώτατη διοίκηση κάθε λαού θέλει να αποκτήσει το πάνω χέρι, αποκτώντας ολοκληρωτικό οικονομικό έλεγχο και την πραγματική κυριαρχία των λαών.

Το δεύτερο επίπεδο

Το δεύτερο επίπεδο είναι δομιμένο ως εξής: Υπάρχουν 3 πλατφόρμες που αναπαρηστούν 3 πόλεις που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα. Η χαμηλότερη πόλη αποτελείται από τους Μηχανικούς, όλων των ειδών ρομποτ που ελέγχουν και διαχειρίζονται τις μηχανές που κάνουν τις τρεις πόλεις να λειτουργούν. Η μεσαία πόλη είναι ο βιότοπος μιας φυλής εντόμων που ζει εκει και μιλάει μέσω τηλεπάθειας. Και στο ψηλότερο επίπεδο ζούν οι άνθρωποι που είναι εξερευνητές και έμποροι στο επάγγλεμα.

Το σενάριο είναι ως εξής: Ο υπόκοσμος της κάθε πόλης θέλει να διαστείλλει την κυριαρχία του στις άλλες δύο πόλεις και στέλνει διαταγή στην στρατιωτική διοίκηση, της κάθε πόλης αντιστοιχα, να κυρήξουν πόλεμο στις άλλες δύο.Ο παίκτης θα εισέλθει στο επίπεδο μέσου του σιδηρόδρομου ενώ τα πράγματα είναι ακόμη ειρηνικά. Μετά από μια ξενάγηση στις πόλεις, όπου θα έχει γευτεί τις εξωτικές λιχουδιές στα μπαρ και στα εστιατόρια θα εισαχθεί στην αντιπαράθεση. Θα πρέπει να συμμετάσχει σε μία από τις τρείς στρατιωτικές βάσεις ,οι οποίες είναι τα διαστημόπλοια που περικυκλώνουν τις πόλεις. Κόντα στο τέλος του συμβάντος όταν όλα καταστρέφονται θα χρειαστεί να ξαναπάρει το σιδηρόδρομο και να προχωρήσει στο τελευταίο επίπεδο του πάρκου.

Το τρίτο επίπεδο

Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο του θεματικού πάρκου μας καταλήγει σε ένα χώρο που προσφέρει μια σύντομη ματιά στο μέλλον του σήμερα. Στόχος του είναι ο κάθε παίκτης να απαντήσει στο ερώτημα : Πόσο μακριά η τεχνολογία μας έχει φτάσει και πόσο επηρεάζει την κοινωνία μας; Έχουμε κατανοήσει το μέγεθος αυτής της εξέλιξης και τις συνέπειες του ( τόσο της θετικές όσο και τις αρνητικές ) ; Οι προβλέψεις των προηγούμενων γενεών για το μέλλον μας ήταν προφητικές ή εξαιρετικά δυστοπικές ή ελπιδοφόρες; Είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μας για να την ελέγξουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε για την ευημερία μας ή θα καταλήξουμε στον έλεγχο της αντ `αυτού;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις προσπαθούν να απαντηθούν στο τελευταίο επίπεδο του θεματικού μας πάρκου- ουρανοξύστη, τοποθετημένο στην πιο τεχνολογικά εξελιγμένη πόλη του κόσμου, το Τόκιο. Οι επισκέπτες θα μάθουν τα πάντα για τις μηχανές του μέλλοντος , θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πιο εξελιγμένη τεχνολογία, να δουν και να ακούσουν τους μεγαλύτερους επιστήμονες του αιώνα μας και θα μάθουν πώς η τεχνολογία των ανθρωποειδών λειτουργεί. Θα πειραματιστούν με τα δικά τους ρομπότ και θα παίξουν με το σχετικό εξοπλισμό. Το πάρκο θα ανανεώνεται συνεχώς με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα.