Manzoni Building Renovation

ARTICLES

04AUG 2020
# TITLE: Manzoni Building Renovation
# STUDENTS: Maria Karkari, Maria Diskou
# SUPERVISOR: Stiliani Lefaki
# DATE: 2020
# COURSE: Diploma Design Thesis
# SCHOOL / DEPARTMENT: Aristotle University of Thessaloniki, Faculty of Engineering, School of Architecture

The Manzoni building is located in the Dimokratias Square, close to the Byzantine walls, in an area characterized by multiculturalism, contrasts and where the history of the city is evident. There are many Greek, Byzantine and Ottoman monuments, hotels, educational institutions and cinemas left in Vardaris. It was and still is the entrance to the city, it marked the junction of contrasts. The proposal to renovate the Manzoni building respects the character of the area and aims to highlight all aspects of its history. From the archaeological site, which is visible on the plot of the building, the neighboring Byzantine walls, the Eli Modianos rationalist architecture to the typology of the Ottoman “chania” of the area. Selected uses are the museum of educational institutions, to house memories within a space that contains the same rich history and hotel, to attract people to the region, to give life and to give the opportunity to live through the history of Thessaloniki .

The entrance to the museum is on Moskof Street, and there is an auxiliary entrance to Egnatia Street for staff. At the entrance to the museum the visitors are at the reception, where they can receive tickets and be informed. The tour starts from the metal perforated box that is positioned from the basement to the top floor of the building, including the stairway and lifts and defines the visitors route. Initially, they visit the basement, where there is a cloakroom, and they can walk through and observe the archaeological site. Going up to the 1st floor, there is the main exhibition of the museum. On the second floor are periodic exhibitions, which the visitor can see independently, as well as workshops and a library. The tour ends on the ground floor, where there is a souvenir shop, staff offices and a café that includes an outdoor area overlooking the archaeological site.

Entrance to the hotel is via Danaidon Street and there is a secondary entrance from Moskof. Upon entering the hotel, the traveler finds the lobby area and the hotel restaurant in the background. Moving to the staircase they can see the lounge area, where there are seating areas for relaxing and reading. There are 2 wc, one near the restaurant and one in the lounge area. There are double, triple and quadruple rooms on the 1st, 2nd and 3rd floors of the hotel and there is an emergency exit. The rooms extend around a central corridor. In the basement of the hotel there is a storage room and an on-site EM facility. Storage space is also available on each floor.

The materials selected for the facades are similar to those of the Manzoni building. The brick facade is repeated in the museum, on the Egnatia Street, where the entrance to the Alessandro Manzoni School was located. The central exhibit floor has no openings to control the lighting of the exhibits. The perforated staircase box is metal and the same material is repeated in the perforated volume of the hotel, without repeating the same pattern. The ground floors of the 2 buildings are more open, covered with glass, except from the facade of the hotels second entrance to the lounge room, which is covered with uglass for privacy. The same material is used in the secretariat and museum offices for the same reason. Glass was selected for the ground floors because the archaeological site is a dominant element, which needs to be evident from every room.

In the museum, the metal frame is visible, the 1st floor is covered with a light-colored coating and in the hotel, all floors are covered with panels. On the facade above the second entrance, which is located opposite to the museum entrance, there is a luminous inscription that covers most of the facade and depicts a diagram with information on the Vardari area. In this way, the entrance to the museum is signaled and the security of the area is achieved at night.