Sklavounos mansion, Amfikleia. Restoration and neuse as photography museum.

ARTICLES

13JUL 2020
# TITLE: Sklavounos mansion, Amfikleia. Restoration and neuse as photography museum.
# STUDENTS: Tsilomelekis Georgios
# SUPERVISOR: Arakadaki Maria
# DATE: 2019
# COURSE: Diploma Design Thesis
# SCHOOL / DEPARTMENT: Aristotle University of Thessaloniki, Faculty of Engineering, School of Architecture

The subject of the following work is the restoration of Sklavounos mansion and its reuse in a photography museum. The building is located in Amfiklia, in the prefecture of Fthiotida, Central Greece.

The imprinting of the house was done by the classical method, with a tape measure, a rangefinder and a goniometer machine. Also helpful was the help of my close ones to measure the house for 10 days, which included exterior and interior walls, expanses of space, heights, fireplaces, stairs, balconies, balustrades, fences and the surrounding area.

The work is divided into three parts, corresponding to the stages of the research carried out. In more detail, the first part analyzes the settlement of Amfiklia, what is in it and its history. The second part the existing status of the mansion with all the elements of the net imprint. Finally the third part is the proposal for restoration and reuse in a photography museum.

Current situation

Brief history and description of the house

The house is located in the upper Amfiklia, in the traditional settlement. According to local information, the house was built in May 1820 by Doctor Sklavouno, a professor of anatomy. Later, in 1870, the ownership of the house passed to the Kiriazis family, a pharmacist who added the first and second floors, and after 1984 passed the ownership to the Amfiklia Municipality. It has been declared public since November 19, 1984. The house is surrounded on the north and east by a cobblestone courtyard and a garden. Its south side is on a central municipal road, while its western side is a stepped cobblestone road. The entrance from the street to the courtyard is through a stone arched gate with a wooden roof. The building is developed on four levels. Due to the steep slope of the ground on the north - south axis, only the last two floors, mainly on the south side, are in contact with the road. The main use of the building was residential, while about half (the south) of the third level housed the space owned by the Kiriazis family, a pharmacy store. The inside of the building was accessed directly from the street through the shop to the third floor, while a second entrance leads from the courtyard to the reception area, through a stone staircase leading to a spacious staircase. Underneath the flatbed is a vaulted opening that leads directly from the level of the courtyard, through a door, to an intermediate level between the first and second levels. From here, a stone staircase leads to the first level where the storerooms were located, while a second staircase leads to the second storey, where there were auxiliary cooking areas, a storeroom and possibly overnight assistants. On the rest, outside the shop, part of the third floor plan was the reception and living areas of the residence. On the fourth floor were the bedrooms. All levels except the first one communicate with each other on wooden scales. Externally the building has complexity in its morphological features. The street view is more complex in terms of decorative elements than others. This enrichment of the facades with decorative elements, characteristic of the time throughout the country, classifies it into neoclassical architecture and makes it particularly important for the region.

Description of the reuse proposal

The proposal for a new use I chose to install in the Sklavounou mansion is that of the photography museum. Why museum? I noticed that the places in and around the villages in the area are historical and I have been hearing stories from mouth to mouth. I thought it would create a beautiful, atmospheric space, after collecting various photos from the old years, in order to revive peoples memories and not lose the story behind each photo. I believe that photographs are of great value to humans and to date there is no corresponding museum in these areas. The collection will include historical photos, from various villages in the surrounding area of Amfiklia, but also from the town itself. Once established, the museum will be a major attraction and development hub in upper Amfiklia, as it will certainly have a lot of traffic due to the developed tourism. The basic use of the building will be accompanied by several additional uses for training and recreation: the museum will be located only on the second floor, organized into thematic sections that will be located in the various rooms; the first floor will accommodate the main entrance from the street, space for information and at the same time a souvenir shop, photocopies and replicas of the traditional building, a library, two multipurpose leisure rooms such as a living room, cafe or dining room, reading room etc. is a ticket office and a secondary entrance of personnel from the courtyard through avlothyras and the stone staircase. The ground floor will create a kitchen, a directors office and a secretariat, a museum archive and a kitchen space for the first floor kitchen and for the disabled, through the elevator and ramp to the upper level of the courtyard. In the basement of additional excavation sites will be the wc and wc AMEA spaces, the boiler room and the E / M facilities, a warehouse for various uses of the entire building, a wc and a corridor for the disabled. the lower level of the courtyard. On the upper level, a small addition of a modern glass and metal frame with recreational use (semi-outdoor-refreshment) will be placed on the upper level, which will provide a view of the building so that visitors can admire its exterior beauty. On the ground floor there is an additional entrance from the courtyard through the vaulted arch below the stone stairway, for staff use and as an emergency exit.