Land reclamation at Mesolongi lagoon: Bathing facilities

ARTICLES

12APR 2019
# TITLE: Land reclamation at Mesolongi lagoon: Bathing facilities
# STUDENTS: Kalogeri Maria , Kalimeri Vivia, Κοtsailidi Eva
# SUPERVISOR: Zachariadis Ioannis, Moraitis Konstadinos
# DATE: 2019
# COURSE: Diploma Design Thesis
# SCHOOL / DEPARTMENT: School of Architecture, National Technical University of Athens

ABSTRACT

 

This diploma thesis is related to the redevelopment of an embankment in the Mesolongi lagoon, which also develops thermal bath uses & facilities. Our basic question relates to the fact that although a function - installation - is proposed at the same time this function is also a topographical element in the landscape of the lagoon. A total building space is proposed as a single spatial lattice, as no section can be separated. This narrative relates mainly to the way in which these buildings were composed. The gym, the platform, the countryside, the jetty operate as one and in cooperation with the landscape create the intervention.

The primary intention was the exploitation of the existing land - embankment. This investigation has led to a twofold question:

_ How to develop our thermal baths into the landscape but also

_ How the Landscape and the relationships we mentioned above will be completed into one union through our building complex.

A sharp acute line is created between the land and the road of Tourlid. An initial question was how someone would come out of his rigorous course in order to turn to our thermal baths. Thus, there was a need for an entry area that would push the look and then the user to be found in the main land space. Another concern was how the space and facilities we were creating will be depleted and will eventually get lost in the landscape.

We created a line in the landscape, a thunderbolt, which embraces the city and exteriorizes the lagoon. The line has beginning, middle and end. The uses of the baths are placed on both sides of the land and assembled on a path.

The line which is parallel to the road axis, includes the wall & the quay and they are the entrance hall, as a fitness center. The main part of the facility consists of the Platform, which includes the collective uses, both indoor and outdoor baths facilities. Also the “Islands” supports the individual facilities of the program. The in between is transformed into a garden for our facilities. This courtyard becomes a wooden dock at the end of the route.  We may claim that the regeneration continues with the boats sailing in the lagoon.

 

MAIN CONSTRUCTION SYSTEM

It’s a pile platform. The main materials of the platform are wood and concrete.

We consciously chose our structural system to be out of concrete, because the swimming pools, due to their construction rules and mechanical support, established the use of this material. Furthermore, we took into consideration the principles of purity, totality, large windows and minimal lines, which are imposed by our landscape.

We wanted to create a minimal open-plan flexible unified organism. The use of wood as the main construction system couldnt provide us with the above principles

Therefore we designed a unique structural system, which is composed of a beam, a column and a metal hanger and on which the floor is attached.

COPPER FACEDES

Our thermal baths aimed to be as subtle as possible. For this reason we chose to design our facades from copper. Copper is an antimicrobial metal and it is environmental friendly. Copper is adopted in the environment. As the time passes, becomes green such as the color of the lagoon. Its presence interconnects our buildings with the landscape

 

INDIVIDUAL UNITS_CONSTRUCTION SYSTEM

This building contains the individual thermal bath facilities.  it has the opposite construction system of our main building. The main body is constructed from wood and every island- unit is designed from concrete.  Focusing on this unit, the purpose was to create a game of light and shade, thats why we designed a grating ceiling of concrete beams.