The house of a sea squirrel

ARTICLES

06JAN 2013
# TITLE: The house of a sea squirrel
# STUDENTS: Kasimati S.
# DATE: 2011-2012
# COURSE: Plastic art in public space
# SCHOOL / DEPARTMENT: National Technical University of Athens-School of Architecture

  The purpose of the model was to create a suitable space for the inhabitation of a squirrel that sometimes lives in the earth and sometimes in the fluid dynamic environment of a lake. In this way a flexible structure is created, which fits in both spaces, combining their elements in the spatial interval. The model is divided into two sections and follows almost spherical repeated patterns -empty or full- immitating other relative organic forms.
  The upper part that is designed for the soil consists of grass that transforms the surface into a rough one, while the interior is quite simple, with multiple exits to contact with the outer space. The lower part is designed in such a way to establish a relationship between vacuum and full, where the surfaces are translucent to adjust chromatically in the aquatic environment. The changes of the form become ​​possible by changing the water stream. The link between the two sets is strong. The first diffuses physically and morphologically into the other. The first has a strong solid presence, while the other appears to be affected by the dynamic surrounding changes. Their union, however, is what makes the result totally independent, able to accommodate the squirrel in any environment.