ARCH POINTS 2017ARCH POINTS 2017 // 9 – 11 Ιουνίου //  Ψηφίδες15 Αρχιτεκτονικά Γραφεία
37 Νέοι Αρχιτέκτονες
07 Γειτονιές
05 Αρχιτεκτονικές Ξεναγήσεις
03 Ημέρες Παρουσίασης
01 Αστικό Παιχνίδι


ARCH POINTS 2017 // 9 – 11 Ιουνίου // Ψηφίδες


Νέοι αρχιτέκτονες συνθέτουν
τη δική τους ψηφιδωτή εικόνα της Αθήνας
σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στο κοινό.

Η αρχιτεκτονική ομάδα 4Κ που βρίσκεται πίσω από την ιδέα του Arch Points, δημιουργήθηκε το 2013 και στεγάζεται στην οδό Κανάρη 14 στο κέντρο της Αθήνας.  Σήμερα αποτελείται από τις: Δέσποινα Βουτέρη, Θάλεια Νινιού, Γεωργία Πουλοπούλου. Οι διαφορετικές κατευθύνσεις της καθεμιάς συναντώνται για μια πολύπλευρη προσέγγιση της αρχιτεκτονικής και δίνουν συνέχεια σε ένα γραφείο με εμπειρία δεκαετιών, καθώς μέχρι το 2012, στον ίδιο χώρο, εδραζόταν το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα. Η ομάδα ερευνά, σχεδιάζει, μελετά και αναλαμβάνει την επίβλεψη έργων από τη μεγάλη κλίμακα στη μικρή, έχοντας την τύχη να είναι ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας παρών στο γραφείο ως σύμβουλος, συνδυάζοντας τη βαθιά γνώση και εμπειρία με τη σύγχρονη σκέψη και τη δημιουργική αναζήτηση της ομάδας.

Κανάρη 14, Κολωνάκι | www.tesserakappa.com


ΝΤΟΒΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, MΑ στο ΙΑΑC-UPC, ιδρυτικό μέλος ομάδας εικαστικού φωτισμού BEFORELIGHT και πρώην συντονιστικό μέλος του ImagineTheCity. Συμμετοχές τους σε μελέτες, έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, εκθέσεις, συνέδρια και περιοδικά. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην διαδικασία παραγωγής χώρου μέσα από ευρύτερες πρακτικές και συνεργασίες, με άμεσο κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο.

Πραξιτέλους 33, Εμπορικό Τρίγωνο | www.ntovrosvasileios.gr


ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΗΣ
Ο Θανάσης Μάνης είναι αρχιτέκτονας, μέλος της ομάδας επιμέλειας του domesindex.com και εντεταλμένος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2013, μαζί με τον Γιώργο Πανταζή και τον Ηλιά Πίτσιο, δημιούργησε την ομάδα cosmos συμμετέχοντας σε διάφορους ευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με σκοπό την δημιουργία μιας σειράς προτάσεων που βασίζονται σε κοινά θέματα. Μοιράζεται τον χώρο εργασίας του με τον γραφίστα Μαρίνο Κολοκοτσά, τον προγραμματιστή Θοδωρή Τσίρκα και τη σκηνογράφο-αρχιτέκτονα Ευαγγελία Θεριανού.

Σκουζέ 5, Μοναστηράκι | www.thanassismanis.com

ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΣΚΟΣ
Ο Χάρης Μπίσκος είναι αρχιτέκτονας στην Αθήνα. Η δουλειά του περιστρέφεται γύρω από τη σχέση αρχιτεκτονικής και πόλης κυρίως στο κομμάτι του αστικού σχεδιασμού, έρευνας και αστικών επεμβάσεων στο δημόσιο χώρο. Συνιδρυτής την πρωτοβουλία Ίχνη Εμπορίου, είναι σήμερα υπεύθυνος για το σχεδιασμό και τη λειτουργία της πλατφόρμας συνΑθηνά στο δήμο Αθηναίων ενώ παράλληλα διδάσκει αστικό σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστήμιου Πατρών.
Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι | www.harisbiskos.com
CADU
Οι cadu είναι μία ομάδα 4 αρχιτεκτόνων με την κοινή αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να στραφεί ξανά προς τον χρήστη, διερευνώντας εκ νέου τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Η ομάδα θεωρεί ότι η αρχιτεκτονική αναφέρεται σε όλους και κάθε παρέμβαση οφείλει να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίσταται. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει μέσα από τη συνεργασία με τον χρήστη και τη συνεχή ανάλυση και διερεύνηση των δεδομένων του κάθε έργου. Η ομάδα προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών εφαρμογών σε επίπεδο μελέτης, επίβλεψης και κατασκευής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διαθέτει ένα δίκτυο συνεργατών όλων των ειδικοτήτων σχετικών με τους τομείς της μελέτης και της κατασκευής. Μέσα από την παρουσία τους στο χώρο για περισσότερο από μία δεκαετία, οι cadu έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα της κατοικίας, των χώρων πολιτισμού και αναψυχής, της αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και της ανακαίνισης κτιρίων και διαμερισμάτων. Παράλληλα, η ομάδα συμμετέχει σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, καταθέτοντας τις απόψεις της για το σύγχρονο αστικό τοπίο. Οι cadu ιδρύθηκαν το 2005 από τους Σ. Κουβόπουλο και Χρήστο Λέρα ως ένα ανοικτό δίκτυο αρχιτεκτόνων με κοινή αντίληψη για την αρχιτεκτονική. Σήμερα, έχουν την έδρα τους στην Κυψέλη και αποτελούνται από τους Γ. Παπαγιαννάκη, Σ. Κουβόπουλο, Γ. Παπαδάκη και Ε. Φιλιπποπούλου, ενώ μέλη τους υπήρξαν στο παρελθόν εκτός από τον Χ. Λέρα και οι αρχιτέκτονες Θ. Τουϊσίζογλου και Ν. Μπίσκος.

Άνδρου 8 & Δροσοπούλου, Κυψέλη | www.cadu.gr

ECUALAB
Το ECUALab ιδρύθηκε το 2016 ως ένα ανοιχτό και συνεργατικό εργαστήριο για την αρχιτεκτονική, το τοπίο, τον αστικό σχεδιασμό και την αστική αναγέννηση. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από τη Μαρία Πετεινακή και την Άνκα Αρβανίτη, και οι δύο με μεγάλη εμπειρία ήδη στον τομέα τους. Η ομάδα συμπληρώνεται και με νέους συνεργάτες για πιο αστικά έργα όπως την Γεωργία Νικολακοπούλου (αρχιτέκτων/γλύπτρια), Στέλλα Μαρία Τσελέπη (urban designer), Ευφροσύνη Τσιριτάκη (αρχιτέκτων), Νίκος Νικολόπουλος (αρχιτέκτων). Το έργο τους επικεντρώνεται στην παροχή καινοτόμων, βιώσιμων αλλά οικονομικά αποδοτικών σχεδιαστικών λύσεων.

Ευριπίδου 30 | www.ecual.gr

ENROUTE
Οι EnRoute είναι μία ομάδα αρχιτεκτόνων.
Οι EnRoute αντιμετωπίζουν τον σχεδιασμό σαν μία διαδικασία.
Οι EnRoute πιστεύουν στον σχεδιασμό μέσα από την ανάλυση και την έρευνα,
επειδή οι EnRoute θέλουν να προσαρμόζονται στις μεταλλασσόμενες συνθήκες.
Οι EnRoute είναι διεθνής και με βάση την Αθήνα.

Χρύσανθου Σερρών 7Α | www.e-r-a.net

HIBOUX
Οι hiboux είναι μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων που έχοντας ερευνήσει τον χώρο μέσω προσεγγίσεων άλλων πεδίων (ανθρωπιστικές επιστήμες, εικαστικά, παραστατικές τέχνες, θεωρία του χώρου), ενδιαφέρονται να διευρύνουν την αρχιτεκτονική πράξη, Εστιάζουν τον προβληματισμό τους στο μοναδικό τρόπο κατοίκησης και ζωής του κάθε ανθρώπου. Στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου σχεδιασμού, επαναδιαπραγματεύονται στοιχεία εντοπιότητας και μοντερνισμού προς την πραγμάτωση πειραματικών επιλύσεων. Συμμετέχουν σε διεθνεις διαγωνισμους που αφορουν τον δημοσιο χωρο και έχουν βραβευθεί για έργα τους στα βραβεία ΣΑΔΑΣ στο διαγωνισμό ΒΟΛΟΣΧ4.

Πλατεία Κυνοσάργους 6, Συγγρού-Φιξ | www.hiboux.gr

MΟΥ STUDIO
Η Έλενα Ζαμπέλη και η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και στο Παρίσι. Η Έλενα παρότι δεν οδηγεί, χρησιμοποιεί την αφήγηση ως όχημα για την παραγωγή χώρων, τοπίων και εικόνων. Η Κατερίνα παραμένει πάντα διχασμένη ανάμεσα στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα για τις πόλεις και τους δημόσιους χώρους από τη μία και τη φυσική της έλξη προς το εργοτάξιο και την καρτεσιανή λογική από την άλλη. Τo 2014 ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τo ΜοΥ studio.

Φωκυλίδου 25, Κολωνάκι | www.moystudio.gr

MICROMEGA ARCHITECTURE
Η ομάδα micromega architecture and strategies ιδρύθηκε το 2012 από τον Αλέξανδρο Ζώμα και τη Μάρα Παπαβασιλείου. Το γραφείο έχει εμπειρία σε ένα μεγάλο εύρος έργων, που κυμαίνονται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέχρι την ανάπτυξη στρατηγικών αστικής κλίμακας και έχει διακριθεί σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς.  Από το Μάρτιο του 2016 η ομάδα μΜ στεγάζεται μαζί με το Fabiano Micocci (Near Architecture) στο project space Ξ10, ένα χώρο που ίδρυσαν από κοινού για την ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής έκφρασης.

Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα | www.micromega.gr

NEAR
Το NEAR Architecture είναι ένα διεθνές γραφείο σχεδιασμού και έρευνας με έδρα την Αθήνα και τη Ρώμη. Το γραφείο δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και κλίμακες, όπως η πολεοδομία, το τοπίο, ο δημόσιος χώρος αλλά και σε κτίρια, εσωτερικούς χώρους και στο σχεδιασμό επίπλων. Το γραφείο της Αθήνας διοικείται από τον Fabiano Micocci, Λέκτορα στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στην Αθήνα, Εξωτερικό Διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Senior Associate του Urban Transcripts και αρχισυντάκτη του The Athens Project.

Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα | www.neararchitecture.com

SOUTH
Το γραφείο SOUTH δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη από την Ελένη Λιβάνη και το Χρυσόστομο Θεοδωρόπουλο και σήμερα λειτουργεί στην Αθήνα. Η δουλειά του εντάσσει αρχιτεκτονική, αποκαταστάσεις, σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και αντικειμένων. Έχει διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με βραβεία όπως το Καλύτερο Κτισμένο Έργο Νέου Αρχιτέκτονα από τις ΔΟΜΕΣ (2012), το Πρώτο Βραβείο για Πρότυπη Βιοκλιματική Κατοικία στην Πελοποννήσο από τον ΣΕΓΜ (2008) και Μνεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (2006).

Αγίας Φιλοθέης, Πλάκα| www.south-arch.com

THE LODGER
"The Lodger" σημαίνει Ένοικος, κάποιος που ζει στο εσωτερικό ενός οίκου χωρίς να είναι δικός του. Το γραφείο αποτελεί ένα πλαίσιο με βάση την αρχιτεκτονική, που "νοικιάζει" τους χώρους του interior design, του graphic design, αλλά και της τέχνης, διερευνώντας μέσα από το σχεδιασμό τη συνάντηση υλικών και εικόνας, ιδιωτικού και δημοσίου χώρου, λειτουργίας και αισθητικής. Οικοδεσπότης: ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης και "ένοικος" η Ματίνα Θρουμουλοπούλου, αρχιτέκτονες, με πολλαπλές όμως άλλες ιδιότητες. Ο Αλέξανδρος, ασχολείται και με τα εικαστικά και συμμετέχει σε εκθέσεις, ενώ η Ματίνα έχει μεταπτυχιακό στην οπτική επικοινωνία, και ασχολείται και με την μουσική.
Μέλη:
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Αρχιτέκτονας Μηχανικος ΕΜΠ, M.Arch, Bartlett UCl
Ματίνα Θρουμουλοπούλου, Αρχιτέκτονας Μηχανικος ΕΜΠ, M.A. Visual Communication, Vakalo (University of Derby)

Καρόρη 1 & Αγ. Ειρήνης, Εμπορικό Τρίγωνο | www.alexmaganiotis.com


V&M ARCHITECTS
Η Μαργαρίτα Κουλικούρδη κι ο Βασίλης Χλωροκώστας είναι απόφοιτοι της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, όπου και γνωρίστηκαν. Το 2012 αποφοίτησαν με διάκριση από το μεταπτυχιακό MArch GAD του University College London. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο VMαρχιτέκτονες αναλαμβάνοντας ιδιωτικές αναθέσεις projects μικρής/μεσαίας κλίμακας, σε Αθήνα και Αίγινα, με παράλληλη δραστηριότητα στην έρευνα στον ψηφιακό σχεδιασμό και τέχνη. Δουλειές τους έχουν εκτεθεί σε γκαλερί σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Hong Kong, Θεσ/νίκη και Αθήνα, με δημοσιεύσεις σε περιοδικά όπως το AD, Αρχιτεκτονικά Θέματα κα.

Στίλπωνος 11, Παγκράτι | www.vmarchitects.gr

Z- LEVEL
Το γραφείο Z- level ιδρύθηκε από την Έλενα Ζερβουδάκη στο κέντρο της Αθήνας και δραστηριοποιείται στα πεδία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της μουσειογραφίας και του design. Έχει υλοποιήσει πλήθος πρωτοποριακών έργων καλύπτοντας τις ανάγκες πελατών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Τα κτίρια του διακρίνονται για την δημιουργικότητα  και την προσοχή στη λεπτομέρεια, με έντονη εστίαση στον αειφόρο σχεδιασμό. Το Z- level επικεντρώνεται σε βιώσιμες ιδέες που εναρμονίζονται με το φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον εντός του οποίου τοποθετείται κάθε έργο, ενώ παράλληλα εμπλέκει τον χρήστη στην δημιουργική διαδικασία. Το έργο του Z- level, όπου η αρχιτεκτονική γίνεται το πεδίο συνάντησης της διαίσθησης και της βούλησης, της δημιουργικότητας  και της μεθοδικότητας, έχει διακριθεί το 2013, 2015 και 2017 στα Domes Awards καθώς και στην Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων των ετών 2013 και 2015, ενώ το 2015 είχε προταθεί για το Ευρωπαϊκό βραβείο Piranesi και επιλεγεί στις 5 τελικές υποψηφιότητες για τα East Centric Arhitext Awards 2016

Κολοκοτρώνη 60, Αθήνα, Εμπορικό Τρίγωνο | http://www.z-level.grΔΙΑΔΡΟΜΗ 1: ΚΥΨΕΛΗ (Αναστασία Κουτουμάνου & Αγγελική Λατάνη)
 Οι παράδοξες αυλές της πολυκατοικίας στην Κυψέλη

Aφετηρία διαδρομής: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Κυψέλης
Ώρα έναρξης: 11:00πμ (Σάβ & Κύρ)
Διάρκεια ξενάγησης: 1h 30'
Γραφεία : Cadu, Άνδρου 8 & Δροσοπούλου, Κυψέλη

Περιγραφή: Η ξενάγηση με γνώμονα τη θεματική του Arch Points 2017 που προσανατολίζεται στην μικρή κλίμακα της γειτονιάς και των δημόσιων χώρων, επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα στα μικρά σημεία ενδιαφέροντος που κρύβει το οικοδομικό τετράγωνο και οι πολυκατοικίες της Κυψέλης. Φεύγοντας από τη μεγάλη εικόνα της πόλης, που ο όγκος του λευκού τσιμέντου των πολυκατοικιών με τη στιβαρότητα και την επαναληψιμότητά του επιβάλλεται και σαρώνει, βρίσκουμε μια πολυποίκιλη και έντονη ζωτικότητα μέσα από ασήμαντα, για κάποιους, στιγμιότυπα της πόλης. Μια ζωτικότητα που εντοπίζεται αποσπασματικά, σαν σε μικρές ψηφίδες, κάπου ανάμεσα στη σκληρότητα του χτισμένου και συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ενιαίου συνόλου. Τέτοιες ψηφίδες είναι τα παραφορτωμένα μπαλκόνια με τις γλάστρες, είναι οι ελάχιστες πρασιές επί του δρόμου με την άλλοτε οργιώδη και άλλοτε ασθενική βλάστηση, είναι οι αθέατες ταράτσες που όσο και αν δεν τις βλέπουμε και δεν τις χρησιμοποιούμε υπάρχουν και καρτερούν μια μελλοντική αξιοποίησή τους, είναι και οι κατακερματισμένοι ακάλυπτοι που ασφυκτιούν μέσα στις ελάχιστες διαστάσεις τους. Μέσα από τέτοια μικρά και μεγάλα στιγμιότυπα της γειτονιάς της Κυψέλης δίνεται η αφορμή για ενδιαφέρουσες προεκτάσεις και αφηγήσεις.ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Κατερίνα Ζαφειράκη & Ήρα Παπαδάκη )
PARK-ING: δίνοντας  νέο νόημα από τα κάτω στις λέξεις και το χώρο.
Αφετηρία διαδρομής:  άγαλμα του Κωνσταντίνου, Πεδίον του Άρεως,
Ώρα έναρξης: 11:00πμ (Σάβ & Κύρ)
Διάρκεια ξενάγησης: 1h 30'
Γραφεία:   En Route Architects, Χρύσανθου Σερρών  7Α

Περιγραφή: Παρεμβάσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τους όρους των δημόσιων φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, διαμορφώνουν διφορούμενες συνθήκες και αναγνώσεις για τις σύγχρονες πόλεις. Σχεδιαστικές πρακτικές που πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή χώρων αποκομμένων από τη καθημερινότητα και τη δράση των κατοίκων. Παρ’ όλα αυτά ο χώρος και ειδικότερα το αστικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής δυναμικής. Επομένως ποιά είναι τα νέα νοήματα που δίνονται στον αστικό χώρο όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι επεμβαίνουν και διαμορφώνουν τον αστικό ιστό της πόλης; Με έναν περίπατο από τη μεγάλη κλίμακα αστικού πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως έως το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της γειτονιάς των Εξαρχείων, η ξενάγηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους οικειοποίησης και διαμόρφωσης του αστικού χώρου από τους κατοίκους. Μια νέα αντίληψη και ανάγνωσή του δημόσιου χώρου από την οπτική των κοινωνικών ομάδων και των κοινωνικών σχέσεων. Μια αναζήτηση σημείων της πόλης, ζωντανών κοινωνικών χώρων που διαμορφώνουν τους κατοίκους και συν διαμορφώνονται από αυτούς.


ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ (Μαρία Πετεινάκη- Γιώργος Κουρμαδάς - Alternative Tours of Athens)
Επεμβαίνοντας στον δημόσιο χώρο - από τους πολίτες στην πολιτεία
Αφετηρία διαδρομής: Σύνταγμα - στο συντριβάνι της Ερμού
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια ξενάγησης: 2h

Γραφεία:
Βασίλης Ντόβρος, Πραξιτέλους 33, Εμπορικό Τρίγωνο
Μπίσκος Χάρης, Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι
z level ,Κολοκοτρώνη 60, Αθήνα, Εμπορικό Τρίγωνο
Μάνης Θανάσης, Σκουζέ 5, Μοναστηράκι
The Lodger, Καρορη 1 & Αγ ΕΙιρήνης, Εμπορικό Τρίγωνο

Περιγραφή: Η βόλτα θα μας περιπλανήσει από διάφορα παραδείγματα αστικής επέμβασης εξετάζοντας την εξέλιξη των ιδεών περί πόλης. Ξεκινώντας από τον αρχικό σχεδιασμό του ιστορικού κέντρο, στα διάφορα στάδια εξέλιξής του. Το δίκτυο πεζοδρομήσεων που ξεκίνησε την δεκαετία του 70-90 άλλαξε ριζικά την όψη της πόλης. Θα δούμε πιο πρόσφατα παραδείγματα ιδιωτικών επεμβάσεων που έχουν αλλάξει το τοπίο και την νοοτροπία των ίδιων των πολιτών, αλλά και την αντιμετώπιση του Δήμου σε σχέση με αυτές. Θα μιλήσουμε για υλοποιημένες προτάσεις αλλά και σχέδια επί χάρτου που δεν προχώρησαν. Ποια η αντίδραση των πολιτών, ποιες λύσεις μέχρι στιγμής είχαν την μεγαλύτερη ανταπόκριση και επιρροή στην ζωή των Αθηναίων; Τι είναι αυτό που τελικά βελτιώνει την ζωή στην πόλη; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα προκύψουν και θα συζητηθούν στα πλαίσια αυτής της βόλτας.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΠΛΑΚΑ - ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ (Νίκος Μαγουλιώτης)
Αθήνα, "τριμμένος κόσμος": Ηθελημένες και ασυναίσθητες χρήσεις του παρελθόντος στα κτίρια της πόλης.
Αφετηρία διαδρομής: Πανεπιστήμιο, μετρό Πανεπιστήμιο
'Ωρα έναρξης: 17:00
Διάρκεια ξενάγησης: 2h 30'

Γραφεία:
Micromega Architecture & Strategies, Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα
NEAR, Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα
SOUTH, Αγίας Φιλοθέης, Πλάκα
Hiboux, Πλατεία Κυνοσάργους 6, Συγγρού-Φιξ
v&m architects, Στίλπωνος 11, Παγκράτι

Περιγραφή: Η διαδρομή θα διαρκέσει 2μιση ώρες και θα περάσει από διαφορετικά κτίρια και δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπου γίνονται διαφορετικές χρήσεις διαφορετικών περιόδων της αρχιτεκτονικής ιστορίας, από το Κλασσικό, στο Βυζαντινό και από εκεί στο Παραδοσιακό. Σκοπός θα είναι η ανάγνωση του αστικού τοπίου ως ένα παλίμψηστο στρωμάτων ιστορίας και ως ένα παζλ από "spolia" (όρος που οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν για την "ανακύκλωση" θραυσμάτων από παλιότερα κτίρια σε νεότερες κατασκευές). Θα μας απασχολήσουν τόσο "έντεχνες" και σχεδιασμένες χρήσεις του παρελθόντος, όσο και "ατυχήματα" ή πιο παράδοξες αναδύσεις του παρελθόντος μέσα από γειτνιάσεις σύγχρονων κτισμάτων και ερειπίων.

Πιθανές στάσεις: Νεοκλασσική τριλογία, Σύνταγμα / κτίριο Βουλής, Άγιος Ελευθέριος (δίπλα στη Μητρόπολη), Οικία Αγγελικής Χατζημιχάλη, Αναφιώτικα, Στοά του Αττάλου / Αρχαιολογικός χώρος Αγοράς, Φιλοπάππου (Πικιώνης)


ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5:  Πλατεία Κλαυθμώνος - ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ (Φάνης Καφαντάρης)
Belle Vue
Ώρα έναρξης: 17:00
Διάρκεια ξενάγησης: 2.5h
Γραφεία:
ΜοΥ, Φωκυλίδου 25, Κολωνάκι
4k architects, Κανάρη 14, Κολωνάκι

Περιγραφή:  Ανεβαίνουμε σήμερα στο λόφου του Αγίου Γεωργίου και την κορυφή του, που βρίσκεται περίπου χίλια μέτρα βορειοανατολικά  από τα σύγχρονα τείχη της πόλης. Είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία της Αθηναϊκής τοπογραφίας.  Αυτός ο λόφος είναι για την Αθήνα ότι το Monte Mario για τη Ρώμη. Από την κορυφή του η Αθήνα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας ως  χάρτης. Από εδώ, αναδεικνύονται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο οι ιδιαιτερότητες της φυσικής μορφολογίας που κάνουν την Αθήνα ξεχωριστή από οποιοδήποτε άλλο τόπο. Αυτή η ιδιαίτερη φόρμα μπορούμε να φανταστούμε σαν να έχει προκύψει μέσα από μία διαδικασία παρόμοια με την εξής: Φαίνεται πως η επιφάνεια της χώρας ήταν κάποτε σε υγρή κατάσταση, ως κύματα τεράστια, που κάποτε κάποια από αυτά τα κύματα ξαφνικά στερεοποιήθηκαν στις θέσεις τους ως συμπαγής ασβεστόλιθοι ενώ τα υπόλοιπα υποχωρώντας άφησαν πίσω τους μία απλωμένη πεδιάδα.

Απόσπασμα από το:
Athens and Attica: Journal of a Residence There,
Christopher Wordsworth, 1837


ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ  (ECUAL)
ΕCUAL @ Caravan Μεταξουργείο ένα παιχνίδι-συνδετικός κρίκος κοινοτήτων και τόπων
Αφετηρία : Δημόσιο Σήμα, Μεταξουργείο
Ώρα έναρξης: 17:00 Κυριακή
Διάρκεια παιχνιδιού: 3h

Περιγραφή: Διαδρομή ανακάλυψης του Μεταξουργείου μέσα από θραύσματα/ τμήματα της περιοχής που συνθέτουν μια ιστορία του. Η διαδρομή αυτή δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια κυκλική διαδρομή που ολοκληρώνεται όταν οι παίχτες περάσουν από τα 10 διαφορετικά σημεία και επιστρέψουν εκεί από όπου ξεκίνησαν. Για να ολοκληρώσεις την κυκλική διαδρομή πρέπει να αποκωδικοποιήσεις τον εικαστικό γρίφο που βρίσκεται στο δημόσιο χώρο και σε στέλνει κάθε φορά σε κάποιο άλλο σημείο του δημόσιου χώρου που σχετίζεται με τη χρήση, την ιστορία ή/και της κατοίκους της άμεσης περιοχής του.

Παίχτες:

⦁παιδιά και ενήλικες (3-100 ετών)
⦁κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή
⦁επισκέπτες για αναψυχή, βόλτα

           


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...