Back to the Future_Theme Park
‘#τίτλος: Back to the Future_Theme Park 
#φοιτητική ομάδα: Ζουμάκη Μαρία, Τσιμουρτακίδου Μαριαλένα 
#χρονολογία
Δεκέμβριος 2015 
#μάθημα: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Τόπος- Κατασκευή_Thematic Fridge 
#επιβλέποντες καθηγητές: Μάντζου Πολυξένη 
#σχολή: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης_Πολυτεχνική Σχολή_Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
#τεύχος:issuu
#βίντεο: linkΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ’

Το θεματικό πάρκο είναι ένα σύνολο από αξιοθέατα, ψυχαγωγία, βόλτες, και άλλες εκδηλώσεις σε ένα μέρος που προορίζεται για την μαζική διασκέδαση μεγάλων αριθμών ανθρώπων . Θεματικά πάρκα , ένας συγκεκριμένος τύπος του λούνα παρκ , είναι συνήθως πολύ πιο περίπλοκα θέματα από το συνηθισμένα λούνα παρκ ή πάρκα ψυχαγωγίας. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ξεχωριστό στυλ λούνα παρκ.

Το δικό μας θεματικό πάρκο

Στα πλαίσια του μαθήματος πειραματιστήκαμε με το σχεδιασμό του δικού μας θεματικού πάρκου, βασισμένο σε δικό μας σενάριο. Για να επιτύχει αυτό, θα έπρεπε να εξετάσουμε το πώς η όλη ιστορία θα έρεε μέσω του σχεδιασμού μας , σε όλη την πορεία των παικτών μέσα στο παιχνίδι προς την έξοδο . Έπρεπε να κατασκευάσουμε το δικό μας σύμπαν , το δικό μας φανταστικό χώρο, έτσι ώστε ο παίκτης να μην βαρεθεί και να μη βγει από τον κόσμο της φαντασίας που πλάσαμε και δημιουργήσαμε γι 'αυτόν.
Το θεματικό πάρκο μας είναι μια νοσταλγική περιήγηση στις απόψεις και τις σκέψεις που είχανε παλαιότερα οι άνθρωποι για το μέλλον, στα όνειρα και τις φοβίες τους για το τι μας επιφυλάσσουν τα τεχνολογικά θαύματα μέχρι τα τεχνολογικά επιτεύγματα του σήμερα, ποιοί κίνδυνοι και ποια θαύματα πραγματοποιήθηκαν.
Θα περιέχει τρία επίπεδα , με κάθε επίπεδο να αναφέρεται σε μια "εποχή " . Το πρώτο επίπεδο θα προσωμοιώνει το μέλλον όπως το είχαν φανταστεί οι άνθρωποι την περίοδο 1900-1960 , το δεύτερο την περίοδο 1960-2000, και θα κλείνει με το τελικό επίπεδο που θα στεγάζει τεχνολογικά επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που συνεχώς θα ανανεώνεται.
Η παρουσίαση έγινε με απεικόνιση comic, το οποίο αφηγείται την ιστορία του παιχνιδιού μας και απεικονίζονται οι χώροι όπως εμείς τους σχεδιάσαμε.

·        Το πρώτο επίπεδο

Το επίπεδο το οποίο είναι αφιερωμένο στην 1900-1960 έχει παρόμοια δομή  με την δυστοπική οπτική της μελλοντικής κυβέρνησης και της κοινωνίας , όπως φαίνεται να την προέβλεπε τότε ο κόσμος μέσα από τις ταινίες. Μια ολιγαρχική κυβέρνηση που αγγίζει την τυραννία μέσα σε μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα, με προφανή τον διαχωρισμό σε  " κάστες ", ενώ οι λίγοι πλούσιοι άνθρωποι ζουν πλουσιοπάροχα και πολυτελώς. Αυτή η κατάσταση προκαλεί την εξέγερση και την επανάσταση. Ο σχεδιασμός μέσα στο επίπεδο έγινε με την εξής λογική:  σε ύψωμα υπάρχει αρχοντικό του Άρχοντα, το μεγαλύτερο κτίριο της περιοχής ανάμεσα στα υπόλοιπα. Εκεί ζει ο ανώτατος ηγέτης με την οικογένειά του και τους συνεργάτες και συμβούλους του. Στα χαμηλότερα επίπεδα των κτιρίων μπορεί κανείς να βρει τα μηχανήματα που χειρίζονται οι εργάτες, εστιατόρια και καταλύματα για τη στέγαση των παικτών.

Όταν οι παίκτες εισέρχονται στο θεματικό πάρκο γίνονται μάρτυρες της ανισότητας αυτής και θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εξέγερση. Όταν η εξέγερση τελειώνει και ο κόσμος εικονικά καταστρέφεται ο παίκτης θα καθοδηγείται στο μετρό από παίκτες/ηθοποιούς, προκειμένου να προχωρήσει στο δεύτερο επίπεδο.

Όταν φτάσει εκει μπορεί κανείς να δει τις προφανείς διαφορές μεταξύ των δύο επιπέδων. Αντλώντας από τα ψυχαγωγικά μέσα και τα όνειρα των ανθρώπων για το μέλλον την περίοδο 1960 με 2000, βλέπουμε εκτενής πόλεις που στεγάζουν εξελιγμένες κοινωνίες  FARERS οπού έχουν ταξιδέψει στο πιο απόμερο κομμάτι του γαλαξία. Η ανθρωπότητα μετά από χρόνια προσπάθειας έχει καταφέρει να αποκτήσει όνομα μεταξύ των υπόλοιπων εξωγήινων κοινωνίων κάνοντας ειρήνη μαζί τους. Κάθε λαός , μετά τη συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε προσέφερε τον στρατό του για να δημιουργηθει μια προστατευτικη δυναμη που θα περιπολεί την περιοχή για να σταματησει οποιαδήποτε μελλοντική απειλή. Η ειρήνη όμως δεν μπορει να διατηρηθεί για πολύ γιατι όπως φαίνεται η ανώτατη διοίκηση κάθε λαού θέλει να αποκτήσει το πάνω χέρι, αποκτώντας ολοκληρωτικό οικονομικό έλεγχο και την πραγματική κυριαρχία των λαών
.
·        Το δεύτερο επίπεδο

Το δεύτερο επίπεδο είναι δομιμένο ως εξής: Υπάρχουν 3 πλατφόρμες που αναπαρηστούν 3 πόλεις που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα. Η χαμηλότερη πόλη αποτελείται από τους Μηχανικούς, όλων των ειδών ρομποτ που ελέγχουν και διαχειρίζονται τις μηχανές που κάνουν τις τρεις πόλεις να λειτουργούν. Η μεσαία πόλη είναι ο βιότοπος μιας φυλής εντόμων που ζει εκει και μιλάει μέσω τηλεπάθειας. Και στο ψηλότερο επίπεδο ζούν οι άνθρωποι που είναι εξερευνητές και έμποροι στο επάγγλεμα.
Το σενάριο είναι ως εξής: Ο υπόκοσμος της κάθε πόλης θέλει να διαστείλλει την κυριαρχία του στις άλλες δύο πόλεις και στέλνει διαταγή στην στρατιωτική διοίκηση, της κάθε πόλης αντιστοιχα, να κυρήξουν πόλεμο στις άλλες δύο.Ο παίκτης θα εισέλθει στο επίπεδο μέσου του σιδηρόδρομου ενώ τα πράγματα είναι ακόμη ειρηνικά. Μετά από μια ξενάγηση στις πόλεις, όπου θα έχει γευτεί τις εξωτικές λιχουδιές στα μπαρ και στα εστιατόρια θα εισαχθεί στην αντιπαράθεση. Θα πρέπει να συμμετάσχει σε μία από τις τρείς στρατιωτικές βάσεις ,οι οποίες είναι τα διαστημόπλοια που περικυκλώνουν τις πόλεις. Κόντα στο τέλος του συμβάντος όταν όλα καταστρέφονται θα χρειαστεί να ξαναπάρει το σιδηρόδρομο και να προχωρήσει στο τελευταίο επίπεδο του πάρκου.

·        Το τρίτο επίπεδο

Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο του θεματικού πάρκου μας καταλήγει σε ένα χώρο που προσφέρει μια σύντομη ματιά στο μέλλον του σήμερα. Στόχος του είναι ο κάθε παίκτης να απαντήσει στο ερώτημα : Πόσο μακριά η τεχνολογία μας έχει φτάσει και πόσο επηρεάζει την κοινωνία μας; Έχουμε κατανοήσει το μέγεθος αυτής της εξέλιξης και τις συνέπειες του ( τόσο της θετικές όσο και τις αρνητικές ) ; Οι προβλέψεις των προηγούμενων γενεών για το μέλλον μας ήταν προφητικές ή εξαιρετικά δυστοπικές ή ελπιδοφόρες; Είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μας για να την ελέγξουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε για την ευημερία μας ή θα καταλήξουμε στον έλεγχο της αντ 'αυτού;
Όλες αυτές οι ερωτήσεις προσπαθούν να απαντηθούν στο τελευταίο επίπεδο του θεματικού μας πάρκου- ουρανοξύστη, τοποθετημένο στην πιο τεχνολογικά εξελιγμένη πόλη του κόσμου, το Τόκιο. Οι επισκέπτες θα μάθουν τα πάντα για τις μηχανές του μέλλοντος , θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πιο εξελιγμένη τεχνολογία, να δουν και να ακούσουν τους μεγαλύτερους επιστήμονες του αιώνα μας και θα μάθουν πώς η τεχνολογία των ανθρωποειδών λειτουργεί. Θα πειραματιστούν με τα δικά τους ρομπότ και θα παίξουν με το σχετικό εξοπλισμό. Το πάρκο θα ανανεώνεται συνεχώς με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα.


THEME PARK: ‘BACK TO THE FUTURE’

The theme park is a group of entertainment attractions, rides, and other events in a location for the enjoyment of large numbers of people. Theme parks, a specific type of amusement park, are usually much more intricately themed to a certain subject or group of subjects than normal amusement parks. It can be regarded as a distinct style of amusement park.

Our project

This project deals with the design of our own thematic park, based on our scenario. In order to achieve this, we had to reconsider how the whole story would flow through our design, throughout the gamers’ course for the exit. We had to built our own universe, our own fictional space, so that the gamer  will not be bored and come out from the world of fiction we created for him.
Our theme park is the combination of our forefathers thoughts and dreams about what technological wonders the future holds and what actually exists today , come to life.
It will contain three levels, with each level spanning an “era” . The first one would bear a likeness of the future as is imagined from 1900 to 1960, the second one from 1960 to 2000 with the final one housing the technological accessories of the last decade and a half.
The presentation was through comic, which narrated the story of the game and shows the spaces as we designed them.


·    The first level

The level which is dedicated to 1900-1960 has similar structure, government and society as seen in correspondent films. An oligarchical government that borders on tyranny that harbors oppressiveness, towards the labor “caste” whereas the few rich people live lavishly and luxuriously. This situation causes a resistance to form. To expand on the player’s role one must explain how the territories are divided. On high ground there is the lord’s mansion the largest expansion of area amongst the rest. There lives the supreme leader with his family business associates and consultants. On lower ground one can find the machinery station where the labor force works , a restaurant and the housing accommodation for the players
When the players enters the theme park after witnessing the inequality he/she will be asked to join the brewing rebellion. When the event ends the player will be guided to the subway in order to advance to the second level.
When arriving one can easily see the difference between the two levels. Drawing from entertainment media and people’s dreams of the future during 1960 – 2000 , sprawling expanded cities can be seen that house advanced societies and a new age of space – farers that have travelled to the farthest reaches of the galaxy. Humanity after years of struggle has been able to make a name for itself making peace with the other alien races. Each race after the peace treaties offered its military in order to create a protection force which patrols the area to stop any future threat. Peace cant be held for long because the higher command (as it seems) of each race wants to gain the upper hand over the others, gaining total economical control and true dominion of unified races.

· The second level

The second level is structured as such: There are three platforms which represent 3 cities which strafe around an axis. The lowest city has been made habitat for the Engineers, all sorts of sentient robots who command control and maintain the machines which make the three cities function. In the middle city an insectoid race lives which forms hives and speak through telepathy. And in the highest level live the humans who are explorers and merchants by trace.
The setting is as follows: The underworld of each city wanting to expand its dominance to the other two cities send orders to the high command, of their respective city, to declare war upon the other two. Them following the chain of command order their admirals to wage war. The player will enter the level through the subway while things are still peaceful. After a tour of the cities, having tasted the exotic delicacies in the bars and restaurants he will be thrust into the conflict. He will have to join one of the three fronts by applying to one of the three spaceship – bases which circle the three bases. Near the end of the event when everything is being destroyed he will have to retake the subway and proceed to the last level of the park.

The third and the last level

The third and last level of our theme park concludes a space that offers a brief look to the future of today. It is supposed to answer to the question: How far our technology has gone and how much does it affect our society? Do we understand the amount of this evolution and its sequences (both good or bad)? The way that previous generations had predicted our future was prophetic or extremely dystopian or hopeful? Are we familiar enough with our technology to control it and use it for our prosper or it will end up control us instead?
All these questions are about to be answered to the last level of our theme park- skyscraper, located to the most technologically advanced city of the whole world, Tokyo. Visitors will learn everything about the machines of the future, they'll have the chance to experience the improving technology, they will see and hear the greatest scientists of our century  and they will learn how the technology of the humanoids work. It is a robot experimental and learning facilities and play with the relevant equipment. The park will be restored continuously with the latest technology and major breakthroughs.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...