DeCorbuziers exhibitionΈνα μεγάλο εναλλακτικό, pop, neo-goth «μνημόσυνο» με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μοντερνιστή αρχιτέκτονα Le Corbusier. 
20-27 Δεκεμβρίου.  Εγκάινια 20/12 19.00.Ρομαντσο. Αναξαγόρα 3-5


#decorbuziers

Η έκθεση «DeCorbuziers» είναι ένα εναλλακτικό, pop, neogoth «μνημόσυνο» που καλεί διεθνώς νέους αρχιτέκτονες, δημιουργικά γραφεία, καλλιτέχνες και φοιτητές να αποθεώσουν ή να βεβηλώσουν, να αποδομήσουν και να κριτικάρουν τo μεγάλο αρχιτέκτονα και icon μέσα από mixed media εγκαταστάσεις, social media based και διαδραστικά έργα και performances. Η γενιά του millenium ανοίγει με δημιουργική διάθεση την υπόθεση LeCorbusier σήμερα, τοποθετώντας τον στη ζυγαριά του χρόνου, δίνοντας του την ευκαιρία να αναστηθεί με νέες ταυτότητες, να προσκαλέσει νέους πιστούς και να φύγει ανοίγοντας το
δρόμο για νέους μεσσίες.

Το Εικόνισμα, Η Κληρονομιά και Το Μνημόσυνο Του Μοντερνισμού είναι τα βασικά
συστατικά που διαμορφώνουν την έκθεση.

Το Εικόνισμα ως ενότητα, συγκεντρώνει σύγχρονες ερμηνείες της παρουσίας του Corbu, παντρεύοντάς τες και δίνοντάς τους τη μορφή εικονίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να διαμορφώσουν εκ νέου ή να «βελτιώσουν» την εικόνα του με σκοπό να διατηρηθεί η φήμη του εν έτει 2015. Στόχος αυτής της θεματικής είναι αφενός να τονιστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατά τη δημιουργία ενός «εικονίσματος» και αφετέρου να επανεξεταστεί η μετατροπή της ιδέας αυτής στο πλαίσιο της μεταμοντέρνας και σύγχρονης κουλτούρας του design, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, ενέργειες και εργαλεία που σχετίζονται με την εικόνα του Corbu.

Η Κληρονομιά εστιάζει φυσικά στο έργο του Corbu. Ήταν ένας από τους πλέον σημαίνοντες αρχιτέκτονες και καθόρισε τον 20ό αιώνα με τις καινοτόμες ιδέες του σε πλήθος πεδίων του σχεδιασμού, αφήνοντας πίσω μια τεράστια κληρονομιά. Με το σκεπτικό ότι ένα έργο τέχνης πρέπει να παραμένει ανοιχτό σε νέες ερμηνείες, ζητήθηκε από αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο να ασπαστούν, να απαρνηθούν ή να παρέμβουν κριτικά στο έργο του, είτε αποδομώντας το, είτε δημιουργώντας ένα έργο εκ νέου ή εναλλακτικά ένα υβρίδιο μέσα από ένα τυχαίο παιχνίδι. Έτσι, οι συμμετέχοντες επέλεξαν ένα στοιχείο ανάμεσα από τρεις επιλογές: η πρώτη αφορά στα έργα του σε διαφορετικές κλίμακες, η δεύτερη σε αναφορές που προέρχονται από τη σύγχρονη εποχή, με εστίαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η τρίτη εστιάζει στα πολλαπλά μέσα αναπαράστασης. Ήρθε η σειρά της νέας γενιάς αρχιτεκτόνων η οποία καλείται να αφήσει το στίγμα της καταθέτοντας τις απόψεις της σχετικά με το εάν το έργο του Corbu μπορεί να επιβιώσει στις μέρες μας.

Το Μνημόσυνο του Μοντερνισμού ως θεματική, αναφέρεται σε όσα πρέσβευε ο Corbu, στο ίδιο το μοντέρνο κίνημα αλλά και στην έννοια της μνημειακότητας σήμερα. Με αφετηρία τη δήλωση του Charles Jencks για «το τέλος του μοντέρνου», μετά την κατεδάφιση του οικιστικού συγκροτήματος στο Pruitt Igoe(1972) διοργανώθηκε ένας διεθνής διαγωνισμός ιδεών, όπου φοιτητές και νέοι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να τοποθετηθούν μέσα από το δικό τους πολιτισμικό φίλτρο στο ερώτημα: Πως θα έμοιαζε ένα ταφικό μνημείο για το Μοντερνισμό? Εξάλλου, ο μοντερνισμός έχει πεθάνει, έτσι δεν είναι; Ή μήπως όχι? Υπάρχει άραγε ακόμα περίπτωση αναγέννησης ή «νεκρανάστασής» του? 


Οι θεματικές ενότητες και οι αντίστοιχες ομάδες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των υπολοίπων με σκοπό την εμπειρία μιας πολύπλευρης ανακάλυψης την μέρα των εγκαινίων που θα πυροδοτήσει ένα διάλογο χωρίς λογοκρισία ανάμεσα στις θεματικές.Εγκαίνια

Συλλυπητήρια, κόλλυβα και παρηγοριά θα μοιράζουν τα κοράκια στην είσοδο του ΡΟΜΑΝΤΣΟ από τις 19:00 και μετά το βράδυ της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου. Θρηνώντας για τον μεγάλο LeCorbusier, θα σερβίρεται κονιάκ στο bar, μουσική στο υπόγειο και τέχνη, πολλή «νεκρική» τέχνη στον πρώτο όροφο.
Όταν το πένθος μεστώσει, οι μοιρολογίστρες θα θρηνήσουν, παρέα με την τέχνη, το είδωλο, με τα meta –ουρλιαχτά τους και θα παρασύρουν το βουρκωμένο το κοινό στον «κάτω κόσμο», παρέα με την Περσεφόνη. Εκεί, υπό τη συνοδεία εικόνων κάθαρσης, θα αντηχεί «Νεκρική Ακαμψία».

Όμως το κλίμα πρόκειται να αλλάξει. Ανάταση ψυχής θα προσφέρουν στον χριστουγεννιάτικο Άδη ήχοι ηλεκτρονικοί, η Britney και η Madonna. Και το πάρτι του αποθαμένου θα κρατήσει ως το πρωί.

Στην έκθεση συμμετέχουν
Uros Pajovic, Κωνσταντίνος Τρίχας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Μιχαήλ Βλασόπουλος, Δήμητρα
Γελαγώτη, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, 'Ιρις Τουλιάτου, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης,
Gosplan Architects, Βασιλική Ζοχιού, Αντώνης Μόρας, John Diebel, Elias Karniaris, Άρης
Καφαντάρης, Νεφέλη Παπαδημούλη, Αleksandra Obradovic, Μαρία Παπαδημητρίου, Javier
Garcia Gallardo, Nίκος Δερβίσης, Κέλλυ Σπανού, Αντώνης Στάικος, Ελένη Σκευάκη, Ιουλία
Μαρούδα, Something Fantastic, Αργύρης Αγγελή, Στεφανία Στρούζα, Χρύσανθος
Χριστοδούλου, Ozma Queen, Point Supreme Architects, Fala Atelier, Typical, A Future
Perfect, VM Architects, Theo Bejsimething, Τζένη Σπυροπούλου

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...