Ξύλινη Πολυκατοικία

#Τίτλος: Ξύλινη Πολυκατοικία
#φοιτητής/ές: Σταθόπουλος Κ.
#επιβλέποντες: Παπαϊωάννου Τ.
#χρονολογία: Οκτώβριος 2012

#μάθημα: Διπλωματική εργασία  
#σχολή/τμήμα: Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ


Μέσα από τη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία τίθενται κατά κύριο λόγο ζητήματα βιωσιμότητας της πόλης. Η πολυκατοικία ως βασική μονάδα σύνθεσης της πόλης παίζει ενεργό ρόλο στην τελική μορφή και υπόσταση της πόλης. Η κεντρική ιδέα, πάνω στην οποία συγκροτείται η σύνθεση, καθορίστηκε από την πρόθεση να σχεδιαστεί ένα κτίριο που να προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο κατοίκησης, η συγκατοίκηση και η λογική της μερικής αυτονομίας των προσωπικών χώρων είναι μία σύγχρονη τάση πάνω στην έννοια της κατοίκησης, η οποία πρέπει να βρει την έκφρασή της.  
Κυρίαρχο στοιχείο της λύσης αποτελέι το κεντρικό κλιμακοστάσιο το οποίο είναι ο πυρήνας της σύνθεσης, λειτουργεί βιοκλιματικά ως θερμοκήπιο το χειμώνα και ως ηλιακή καμινάδα το καλοκαίρι. Γύρω από το κλιμακοστάσιο αναπτύσσονται πέντε κατοικίες, τρεις σχετικά μεγάλες με αυτόνομα δωμάτια και δύο μικρές κατοικίες, για ζευγάρια. Εξ’ αρχής επιχειρείται μια πλοκή στην τομή και μια ροϊκότητα στους χώρους, με καθιστικά διπλού ύψους, τα οποία συνδέονται με κουζίνα, τραπεζαρία και ημιυπαίθριους χώρους εκτόνωσης. Τα δωμάτια λειτουργούν σχετικά αυτόνομα, με δικά τους λουτρά, ενώ για να ενισχυθεί η έννοια της συγκατοίκησης, βασικές, καθημερινές κινήσεις εξυπηρετούνται από το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Στον έβδομο όροφο τοποθετείται μια κοινόχρηστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με περιμετρική θέα στην πόλη. Στο υπόγειο, εκτός από τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθήκες, τοποθετείται μία κοινόχρηστη αίθουσα γυμναστικής και ένα εργαστήριο, που έχουν πρόσβαση στην αυλή. Η αυλή σχηματίζεται από επίπεδα που ακολουθούν τη φυσική κλίση του εδάφους και αφήνουν τη δυνατότητα σε πιθανή, μελλοντική ενοποίηση των  διπλανών ακαλύπτων σε μία ενιαία αυλή.
Μορφολογικά το κτίριο ακολουθεί το τρίπτυχο βάση, κορμός, στέψη. Τη βάση αποτελεί το μπετονένιο κουτί του υπογείου, στο οποίο πατάει όλη η κατασκευή και κορμός οριοθετείται από δύο κατακόρυφες επιφάνειες που εφάπτονται στις διπλανές μεσοτοιχίες. Ανάμεσά τους ,ικρότεροι όγκοι-κουτιά, δημιουργούν ένα παιχνίδι εσοχών και προεξοχών στον κορμό της σύνθεσης. Παράλληλα, διαγώνιες εξωτερικές κινήσεις προσπαθούν, σε συμβολικό επίπεδο, να «σπάσουν» τη μονοτονία των οριζόντιων γραμμών-ιδιοκτησιών και να εντείνουν την πλοκή. Η στέγη λειτουργεί βιοκλιματικά ως «ομπρέλα» για τη ζέστη των θερινών μηνών, αφήνοντας τους ανέμους να κυκλοφορούν από κάτω. Σε μορφολογικό επίπεδο έρχεται να ολοκληρώσει τη σύνθεση, λειτουργώντας ως στέψη και σε συνδυασμό με τα πλαϊνά τοιχία να δώσει την αίσθηση ενός συνόλου, ενός κτιρίου.
Το κάθε δομικό υλικό ακολουθεί έναν κύκλο ζωής, στην επιλογή του υλικού δεν παίζουν ρόλο μόνο τα πλεονεκτήματά του κατά τη χρήση της κατασκευής, αλλά μπαίνουν και παράγοντες κόστους, υγιεινής και φιλικότητας προς το περιβάλλον. Φυσικά υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο, οι ωμόπλινθοι, το άχυρο, έχουν μικρή ενσωματωμένη ενέργεια, είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και είναι ανακυκλώσιμα. 
Η σύνθεση του κτιρίου στηρίχτηκε σε ένα μεικτό οικοδομικό σύστημα. Όλη η κατασκευή θεμελιώνεται σε ένα μπετονένιο «κουτί». Ο κορμός του κτιρίου, τα μεγάλα τοιχία του κλιμακοστασίου, οι μεσοτοιχίες και τα πατώματα, δομούνται με Σταυρωτή Επικολλητή Ξυλεία CLT (Cross Laminated Timber). Το CLT είναι σύνθετη ξυλεία που δίνει μεγάλη αντοχή στην κατασκευή και παρέχει το πλεονέκτημα της γρήγορης συναρμολόγησης. Παράλληλα, στις ανοιχτές όψεις χρησιμοποιείται απλή πριστή ξυλεία, στη λογική του πυκνού και ελαφρύ σκελετού (Timber Frame). Στη στέγη χρησιμοποιούνται δοκάρια συγκολλητής ξυλείας (Glulam), που ενδύκνεινται για την επίτευξη μεγάλων προβόλων από καμπύλα στοιχεία.     Βασικό υλικό πλήρωσης των τοίχων είναι ο πηλός, στη λογική του τσατμαδότοιχου. Ο πηλός, ως φυσικό υλικό, έχει ιδιαίτερα χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια. Παράλληλα παρουσιάζει το πλεονέκτημα του φιλτραρίσματος του εσωτερικού αέρα από τις τοξίνες, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την εσωτερική υγρασία σε ιδανικά επίπεδα. Τοποθετείται εσωτερικά στην τομή του τοίχου, καθώς έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα, οπότε βοηθά στην ήπια μετάβαση του εσωτερικού κλίματος στις θερμοκρασιακές μεταβολές. Εξωτερικά, μετά τον πηλό, τοποθετούνται για θερμομόνωση φύλλα συμπιεσμένου άχυρου. Τέλος, ως επίχρισμα επιλέγεται το κουρασάνι που θεωρείται οικολογικός σοβάς και παρουσιάζει υψηλή αντοχή στη διάβρωση από το νερό προσφέρωντας ταυτόχρονα υψηλή διαπνοή. 


#Title: Wooden apartment building
#Students: Stathopoulos K.
#Supervisors: Papaioannou T.
#Year: October 2012
#Course: Diploma Thesis
#School: NTUA School of Architecture


This apartment building in Kesariani, made of natural materials, attempts to combine the social and environmental sustainability in the complicated urbanspace of Athens. A model of cohabitation is proposed; the private spaces are quasi autonomous and there is a variety of common spaces where the residents meet and interact with each other.
The central staircase plays an important role in the structure, acting like a greenhouse during the winter and like a thermal chimney during the summer. Additionally the roof protects the building from the extreme sun heat of the summer, like an umbrella.
The main target of this project, though, is the integration of the natural building techniques in the cityscape, in order to produce a multi storey building. The constructing system that has been used is a combination of CLT panels (Cross Laminated Timber,glulam and simple sawn timber components. The rest of the walls are made of compressed straw panels at the outside, and stabilised clay in the inside, with the technique of lath-and-plaster wall.
All the selected materials of this structure have significantly reduced embodied energy, they are recyclable and they manage to protect the inside of the building from the extreme changes of temperature and humidity of the outside. Thus they provide a pleasant and healthy living space, without wasting too much energy.















No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...