Historical museum of Lavreotiki










#θέμα:  Ιστορικό μουσείο Λαυρεωτικής
#φοιτητές:  Αναστασίου Ορέστης – Νικόλαος
#επιβλέποντες:  Παπαϊωάννου Αναστάσιος, Τουρνικιώτης Παναγιώτης

#χρονολογία: 2012
#μάθημα: Διπλωματική εργασία
#σχολή/τμήμα: Ε.Μ.Π. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών


   Το Λαύριο, έχοντας υποστεί τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης, βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής εδώ και μερικά χρόνια. Στα πλαίσια του ρυθμιστικού σχεδίου, οι χωροταξικές αλλαγές στην Αττική, στο επίπεδο των μεταφορών, πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά την πόλη. Μέσα σε αυτή την μελλοντική προοπτική αναβάθμισης του λιμανιού και επέκτασης της γραμμής του προαστιακού, η παρούσα διπλωματική προτείνει την δημιουργία ενός κτιρίου που θα αφηγείται την διαχρονική ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Αποδίδει στην κοινότητα χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τους απαραίτητους χώρους οργάνωσης του μουσείου. Τοποθετημένο στον πόλο του τερματικού σταθμού του προαστιακού, αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο της παράκτιας ζώνης και του νεοκλασσικού ιστού της πόλης. Αρθρωμένο πάνω σε αυτή την ραχοκοκκαλιά, μέσα στο τραχύ φυσικό τοπίο, επιχειρεί μια εννοιολογική σύνδεση με ποιότητες ανθρωπογενών τόπων σημαντικών για την συλλογική μνήμη των κατοίκων. Έχοντας μια νοητή σχέση με την πόλη, χρησιμοποιεί ως μεθοδολογικά εργαλεία την αναλογία και την αναφορά ώστε να συσχετιστεί με την ταυτότητα της περιοχής. Η σχέση του με το έδαφος αλλά και ο επιμέρους χειρισμός των υλικών συμβάλλουν στην εναλλαγή εντάσεων φωτός αλλά και στην ταυτόχρονη έκφραση του περιεχομένου του μουσείου. Οι προθέσεις παρουσίασης του περιεχομένου τέλος, αποσκοπούν σε μια κοινή κτιριακή και μουσειολογική αφήγηση χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα μαζί με αντικείμενα και μακέτες της περιοχής.


#Title: Historical museum of Lavreotiki
#Students: Anastasiou Orestis – Nikolaos
#Year: 2012
#Course: Diploma Thesis
#School: National Technical University of Athens – School of Architecture
#Supervisors: Papaioannou Anastasios, Tournikiotis Panayotis


 
  Lavrio is in a “standby mode” for several years, after having suffered the consequences of deindustrialization. According to the general master plan for Attica, in terms of transport, the city will significantly change. Within this future perspective, the upgrade of the port and the expansion of the suburban railway, this diploma project proposes the creation of a building that narrates the story of the area. It provides to the community, spaces for permanent and temporary exhibitions, places of cultural and educational activities, in conjunction with the necessary administrative areas of the museum. Situated nearby the hub of the terminal station, constitutes a link between the coastal zone and the neoclassical fabric of the city. The museum articulates on this backbone and through the rough landscape, attempts a conceptual link with important anthropogenic sites for the collective memory of the inhabitants. Having an imaginary relationship with the city, uses as methodological tools the analogy and reference in order to be associated with the identity of the region. The relationship with the land and the handling of materials contribute to the alternation of light intensities and at the same time to the expression of the content of the museum. Finally, the intentions of presenting the content, aim at a common building and museological narrative using digital media in together with objects and models of the region.






















No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...