HELLAΣTOCK _Κατασκευάζοντας μια εφήμερη πόλη_Ένας αρχιτεκτονικός πειραματισμός

Κατασκευαστικό εργαστήριο | 28 Αυγούστου - 04 Σεπτεμβρίου 2014, Αθήνα.
HELLAΣTOCK · Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ BELLASTOCK

Ο έμπρακτος πειραματισμός με υλικά, σε κλίμακα 1:1, είναι για την αρχιτεκτονική παιδεία ανεκτίμητος και, δυστυχώς, εξαιρετικά σπάνιος. Το Bellastock είναι μία ένωση-δίκτυο φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων, μία πλατφόρμα έρευνας-δράσης με σκοπό την προαγωγή του πειραματισμού στην αρχιτεκτονική κυρίως μέσω κατασκευαστικών εργαστηρίων. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Belleville στο Παρίσι το 2006 και από τότε το δίκτυο Bellastock εξαπλώνεται μέσω συγγενικών διοργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το HELLAΣTOCK, που διοργανώνεται για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2014, είναι η ελληνική του εκδοχή. Όλες οι διοργανώσεις του δικτύου Bellastock υλοποιούν την ιδέα της εφήμερης πόλης, μίας πόλης που κατασκευάζεται και έχει διάρκεια ζωής μόνο για το χρονικό διάστημα που διεξάγεται το εργαστήριο, αφήνοντας μηδενικό υλικό αποτύπωμα παρά μόνο την βιωματική εμπειρία συμμετοχής. Στο πλαίσιο της πόλης αυτής οι συμμετέχοντες πειραματίζονται με βάση πάντα ένα υλικό, κατασκευάζοντας το κατάλυμά τους για το διάστημα του εργαστηρίου και καλούνται να ζήσουν πραγματικά μέσα σε αυτό.


ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το σενάριο της φετινής διοργάνωσης ανταποκρίνεται σε δύο ζητήματα, πρώτον στην προσωρινή εγκατάσταση πολλών ατόμων εντός του αστικού ιστού σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και δεύτερον στην ανάγκη απομάκρυνσης της ιδιότυπης αυτής κατοίκησης από το έδαφος. Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν σε κατασκευές που αναπτύσσονται καθ’ ύψος και σε απόσταση από το έδαφος. Σκοπός αυτών των κατασκευών, δεν είναι απλά να προσφέρουν ένα κατάλυμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά να αποτελέσουν ένα δυναμικό τρόπο κατοίκησης, ικανό να προσαρμόζεται στις διάφορες απαιτήσεις της διαβίωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατασκευές με δυνατότητες μετατροπής, όπου η ίδια η κατασκευή είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή αλλαγή και επαναφορά της από τη μία κατάσταση-λειτουργία στην άλλη. Η εφήμερη αυτή πόλη αναπτύσσεται με τους δικούς της όρους στο περιβάλλον της υπάρχουσας πόλης, πατώντας και σκαρφαλώνοντας πάνω του, δημιουργώντας νέους απρόβλεπτους χώρους κατοίκησης.


ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Στο HELLAΣTOCK 2014, το τριήμερο κατασκευαστικό εργαστήριο πλαισιώνεται από μία περίοδο πέντε ημερών, όπου λαμβάνουν χώρα διαλέξεις, ενημερώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και άλλα δρώμενα, με σκοπό τον βαθύτερο και πιο ολοκληρωμένο προβληματισμό πάνω στο θέμα. Αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της συνεύρεσης είναι η επαφή με διαφορετικές προσεγγίσεις και η πολιτισμική ζύμωση μεταξύ νέων ανθρώπων από όλη την Ευρώπη. Στα τέλη Αυγούστου/αρχές Σεπτέμβρη 150 φοιτητές αρχιτεκτονικής από όλη την Ευρώπη, θα συναντηθούν στην Αθήνα και θα υλοποιήσουν τα σχέδια των προσωρινών καταλυμάτων τους, συνθέτοντας μία κρεμαστή εφήμερη πόλη. Το πενθήμερο pre-week θα διεξαχθεί στους χώρους της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου θα επιλυθούν και θα επαναπροσδιοριστούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή καθώς θα διερευνηθούν επίσης θεωρητικές αναζητήσεις σε σχέση με το θέμα της εφημερης πόλης, με την υποστήριξη εξειδικευμένων επιστημόνων και επαγγελματιών. Στη συνέχεια η διοργάνωση θα μετακομίσει στον χώρο της κατασκευής, ο οποίος και θα ανακοινωθεί στην συνέχεια.


ΥΛΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Στο κατασκευαστικό τριήμερο του HELLAΣTOCK 2014, οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με αναρτημένες/εφελκυόμενες κατασκευές που θα αποτελέσουν και τα καταλύματά τους. Θα επαναπροσδιορίσουν το σύστημα των μεταλλικών σκαλωσιών, με νέο και αντισυμβατικό τρόπο, δημιουργώντας τα σταθερά σημεία από τα οποία θα αναρτήσουν το κατάλυμά τους και θα στηρίξουν την υπόλοιπη πόλη. Για την ανάρτηση θα χρησιμοποιηθούν εύκαμπτα γραμμικά και επιφανειακά στοιχεία, σχοινιά και μεμβράνες, που συνδυάζονται μέσω απλών μηχανισμών και συνδέσμων, επιτρέποντας τη σύνθεση δυναμικών αρχιτεκτονικών μορφών. Το σκηνικό πειραματισμού διαμορφώνεται λοιπόν από κυψέλες κατοίκησης που συντίθενται από δυναμικά σχεδιασμένα στοιχεία σκαλωσιάς και κρεμαστές κατασκευές που αναπτύσσονται σε διάφορα επίπεδα, εξυπηρετώντας διαφορετικές εκφάνσεις της κατοίκησης. Κάθε σχεδιασμένο σύμπλεγμα συνδέεται με τα υπόλοιπα, δημιουργώντας σχέσεις με τα γειτονικά του αλλά και με τους κοινόχρηστούς χώρους της πόλης που υπακούουν και αυτοί στην ίδια κατασκευαστική λογική. Μία πόλη που εξελίσσεται προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις με βάση τις συναρμογές των τμημάτων σκαλωσιάς και βρίσκεται σε μία εν δυνάμει διαρκή εξέλιξη.


ΑΘΗΝΑ, ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η Αθήνα, το σημαντικότερο αστικό κέντρο της Ελλάδας και το νοτιότερο της ηπειρωτικής Ευρώπης, είναι μία πόλη που τον τελευταίο καιρό συγκεντρώνει τα βλέμματα. Πρόκειται για μία ανερχόμενη ευρωπαϊκή μητρόπολη με τεράστια δυναμική εξέλιξης, ένα πυκνoδομημένο σύμπλεγμα με έντονο το στοιχείο της αστικότητας και της μακραίωνης ιστορίας που διαβάζεται στην πόλη από τα αρχαία ερείπια μέχρι την σύγχρονη ζωή της. Παραθαλάσσια πόλη, με παραμελημένη πλην όμως υπαρκτή τη σχέση της με τη θάλασσα. Μία πόλη που διατηρεί τον χαρακτήρα της ως κοιτίδα πολιτισμού με πολιτιστικά δρώμενα και δράσεις διαρκώς σε εξέλιξη. Η πολυπλοκότητά της τόσο πολεοδομική όσο και κοινωνική, προϊόν της εξέλιξής της στο πέρασμα των χρόνων, γίνεται αφορμή για δημιουργικές ιδέες και προτάσεις που αντλούν την προβληματική τους από το τεράστιο απόθεμα σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και αφορούν το ίδιο το αστικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μία πόλη σε κρίση που δεν σταματά όμως να λειτουργεί και να εξελίσσεται με τους όρους που θέτουν κάθε φορά τα γεγονότα, ένα ανεξάντλητο πεδίο δημιουργίας.CALL FOR ENTRIES!
Στείλε την πρότασή σου έως τις 15 Ιουνίου 2014.


Για περισσότερες πληροφορίες

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...