THE 5 MOST POPULAR PROJECTS OF 2013










Τα 5 δημοφιλέστερα projects του 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία επισκεψιμότητας στο archstudies.gr για το 2013.



1. Το σπίτι του θαλάσσιου σκίουρου


#φοιτητές: Κασιμάτη Σ.
#χρονολογία: 2011-2012
#μάθημα: Πλαστική στο δημόσιο χώρο
#σχολή/τμήμα: Ε.Μ.Π. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Στόχος της κατασκευής ήταν η δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για την εγκατάσταση  ενός σκίουρου, που άλλοτε ζει στο χώμα και άλλοτε στο υγρό δυναμικό περιβάλλον μιας λίμνης. Δημιουργείται λοιπόν μια κατασκευή ευέλικτη, η οποία προσαρμόζεται και στους δύο αυτούς χώρους, συνδυάζοντας στο μεταξύ χωρικό διάστημα στοιχεία και των δύο. Χωρισμένη σε  δύο τμήματα, ακολουθεί σχεδόν σφαιρικούς επαναλαμβανόμενους σχηματισμούς -κενούς ή πλήρεις-  έχοντας ως πρότυπο αντίστοιχες οργανικές μορφές.







#subject : The house of a sea squirrel
#students : Kasimati S.
#course : Plastic art in public space
#year : 2011-2012
#school/department : National Technical University of Athens-School of Architecture

The purpose of the model was to create a suitable space for the inhabitation of a squirrel that sometimes lives in the earth and sometimes in the fluid dynamic environment of a lake. In this way a flexible structure is created, which fits in both spaces, combining their elements in the spatial interval. The model is divided into two sections and follows almost spherical repeated patterns -empty or full- immitating other relative organic forms.




2.ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ_

#φοιτητές: Αναγνωστοπούλου Σ., Ζιώβα Ε., Κυριάκου Α. 
#διδάσκοντες: Ησαϊας Δ. Καρβουτζή Β. Μωραϊτης Κ. Χανιώτου Ε. 
#χρονολογία: Φεβρουάριος 2013
#μάθημα: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 9: Αστικό; Σχεδιασμός 
#σχολή/τμήμα:Ε.Μ.Π.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών



Αντικείμενο αυτής της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα. Το έργο τοποθετείται στη νοτιοδυτική πλευρά του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, ανάμεσα σε αυτό και τη Λεωφόρο Αθηνών. Πρόκειται για μια περιοχή  που χαρακτηρίζεται από εγκατάλειψη της κατοικίας ενώ σε μεγάλο κομμάτι της έχει χρήση  αμιγώς βιοτεχνική με λίγα βιομηχανικά κτίρια.  Στο όριο των δύο χρήσεων (κατοικίας-βιοτεχνίας/βιομηχανίας) υπάρχει διάχυση της μιας χρήσης μέσα στην άλλη , χωρίς αυτό να καταργεί το αρκετά σαφές όριο το οποίο συνεχίζει και κάτω από τη λεωφόρο Αθηνών μέχρι την Ιερά οδό. Στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε την ποιότητα του κτιστού περιβάλλοντος στην περιοχή και να αναδείξουμε το φυσικό πλούτο. Επιδιώκουμε αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία της τοποθεσίας και ανακόπτοντας τα αρνητικά να αναβαθμίσουμε τον αστικό χώρο και η περιοχή να αποτελέσει και πάλι ένα ευχάριστο τόπο κατοικίας.

#Student : Anagnostopoulou S., Ziova E., Kyriakou A.
#Professors: Isaias D. Karvoutzi V. Moraitis K. Chaniotou E. 
#Course : Architectural Design Studio 9: Urban Design
#Year : 2February 2013 
#School/Department : NTUA School of Architecture Engineering






The purpose of this project is the design of a residential complex in the area of Plato’s Academy in Athens. (Undergraduate work of Anagnostopoulou Sofia, Ziova Eleni, Kyriakou Andreas). The project is located between the southwest side of the park of Plato’s Academy and the Athinon Avenue. The current situation of the region is characterized by the abandonment of the residence, while most of the area is purely of artisanal use with few industrial buildings. In the limit of the two usages (residence – artisanship/industry) there is a diffusion of the one use into the other, but this does not abolish the quite clear boundary which continues after the Athinon Avenue to the Iera Street. Our aim is to improve the quality of the building environment and to highlight the natural beauty of the region. Utilizing the positives of the location and curbing the negatives, our target is to upgrade the urban space in order the area to become again a pleasant place of residence.  




3.Κτίριο εκπαίδευσης και πολιτιστικών χρήσεων

#φοιτητές: Θαρρουνιάτη Σ,Κοτσαηλίδη Ε.
#διδάσκοντες: Γυφτόπουλος Στ.

#χρονολογία: 2012-2013
#μάθημα: Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός 5
#σχολή/τμήμα: Ε.Μ.Π. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Χαρακτηριστικό στοιχείο του οικοπέδου αποτελεί η διαμπερότητα μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής του πλευράς, στοιχείο καταλυτικό για την σύνθεσή μας. Θέλοντας λοιπόν να διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό αυτό και να συνδέσουμε το σταθμό του τρένου με το οικόπεδό μας και την γύρω περιοχή, δημιουργούμε ένα πέρασμα, το οποίο έχοντας την μορφή διαδρόμου αποτελεί και τον κεντρικό πυρήνα του σχολείου μας. Ο διάδρομος αυτός, οριζόμενος από τεθλασμένες γραμμές δίνοντας από ψηλά την εντύπωση της σχισμής-ρωγμής και όντας ελαφριά μεταλλική κατασκευή με σκοπό την διαφοροποίηση του από τον υπόλοιπο όγκο του κτηρίου, ικανοποιεί τόσο τις λειτουργικές ανάγκες ενός σχολείου όσο και  τις ευρύτερες πολιτιστικές, κοινωνικές ανάγκες μιας γειτονιάς μέσα στα πλαίσια του αστικού τοπίου.

#students : Tharrouniati S., Kotsailidi E.
#professors: Gyftopoulos St.
#course : Architectural Synthesis 5
#year : 2012-2013
#school/department : National Technical University of Athens-School of Architecture

One of the basic features of the site is the transversal connection between the east and west side, which acts as a catalytic element for our composition. Wanting to keep this feature and connect the train station to our site and the surrounding area, we create a passage, which, having the form of a corridor, consists the central core of our school. This corridor, defined by broken lines giving the impression of a slot-crack and being a lightweight metal construction in order to diversify from the rest of the building units, fulfills both the operational needs of the school and the general cultural and social needs of a neighborhood in the urban landscape.




4. Πανελλήνιος Σπουδαστικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός- Κέντρο Eπισκεπτών για το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Σ.Νιάρχος (3o βραβείο)

#φοιτητές: Οικονομάκης Η., Σιαμπακούλης Α.
#χρονολογία: 2013
#σχολή/τμήμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
#διάκριση: 3ο βραβείο

Το βίωμα του περιπτέρου, εξελίσσεται παράλληλα με την  κατασκευή στο χώρο του εργοστασίου.

Έτσι, προκύπτει η ανάγκη για έναν χώρο ευέλικτο και μεταβαλλόμενο, που προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της λειτουργίας που επιτελεί. 

Ο συνολικός χώρος του περιπτέρου, μπορεί εκ νέου να αναδιαμορφωθεί παίρνοντας δεκάδες διαφορετικές μορφές. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση όπου η αίθουσα εκδηλώσεων – διαλέξεων μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 100 επισκέπτες.

Η δυνατότητα αυτή των πολλαπλών μεταμορφώσεων, προκύπτει με τη χρήση αξονικά περιστρεφόμενων πλαισίων, καλυμμένων με σχοινί (r=2.5 cm), που απομονώνουν μερικώς τον ένα χώρο από τον άλλο, κρατώντας τους όμως παράλληλα σε οπτική και ακουστική επικοινωνία. Μια επικοινωνία διαμεσολαβημένη, που δεν αφήνει τη συνολική αλήθεια να φανεί, παρά μόνο ένα μέρος της.

#students : Ikonomakis I. Siampakoulis A.
#year : 2013
#school/department : Arstotle University of Thessaloniki -School of Architecture

“Sometimes the image is no image if the concept calls for no image” B. Tchumi/

An architecture is called in order to design a shelter for an architecture which is under construction/ An “under construction” architecture which is called in order to design a new agora …/ a national library, an opera, a park/ A new meeting place…/At the edge of the city/  Next to the beach/ Under the sun/ The whole project is emotionally charged/ It has a symbolic character/ A new box is going to host the cultural functions, of a city, almost a
Country/ Another box as well is designed to host the visitor’s centre/ A geometrical façade/
Bringing light to the agora/ Creating a new experience/ A façade made by glass and metal    A geometrical façade/ Bringing light to the new meeting place/ A façade made by glass and
Wood/ Filtering the view to the work space/ Creating a new image/ A new experience/ As the work space changes the visitor’s centre is also transformed/ As an allegory/
A transformation made by the geometry as well as the structure of the visitor’s centre
But also from the materials/ Wood/ And rope/ Ready to use/ Recyclable/ Natural/ It is like
the project is still under one of it’s construction phases/ Still like a study/ The spaces are fluid/ in order to get finalized/ as the main project is getting finalized/ at the other side of the esplanada/

“A project without an image, calls for an image”




5.Light-Space Metastasis

#φοιτητές: Μαραγκόζης Δ.
#διδάσκοντες: Γιαννίση Φ., Λυκουριώτη Ι., Παπακωνσταντίνου Γ., Τζιρτζιλάκης Γ.
#χρονολογία: 2012-2013 
#μάθημα: Εισαγωγή στη Αρχιτεκτονική ΙΙ (2ου εξαμήνου)
#σχολή/τμήμα: τμήμα Αρχιτεκτονων Μηχανικών, Πολυτεχνική σχολή Π.Θ.

Η παρούσα εργασία έγινε στα πλαίσια του μαθήματος  Εισαγωγή στη Αρχιτεκτονική ΙΙ (2ου εξαμήνου) του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η δημιουργία του video βασίστηκε σε μια κατασκευή του Lazlo Moholy Nagy βασικού εκφραστή του κινήματος του bauhaus η οποία έμεινε γνωστή ως light-space modulator και χαρακτηρίσθηκε ως μια μορφή κινητικής γλυπτικής (kinetic sculpture). Μέσω του video γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η μουσική λειτουργία του φωτός έτσι όπως αυτό εισέρχεται και κινείται στο εσωτερικό των κτισμάτων του συγκροτήματος που δημιούργησε ο Ιάννης Ξενάκης στην Αμοργό για λογαριασμό του Γάλλου μουσικοσυνθέτη Mach. Τα ανοίγματα των κτιριακών όγκων του συγκροτήματος ακολουθούν το σύστημα modulor (Vitruvius, da Vinci, le Corbusier) το οποίο βασίζεται στην έννοια της χρυσής τομής και της ακολουθίας Fibonacci. Το μουσικό κομμάτι που συνοδεύει το video και σχετίζεται άμεσα με αυτό είναι το metastasis του Ιάννη Ξενάκη. Πηγή έμπνευσης του μουσικού κομματιού είναι η θεώρηση του Einstein για τον χρόνο ως μια συνάρτηση ύλης και ενέργειας ενώ η σύνθεση του στηρίχθηκε στην ακολουθία Fibonacci.

#Student : Maragozis D.
#Professors: Giannisi F., Lykourioth I., Papakonstantinou G., Tzirtzilakhs G.
#Course : Introduction to architectural synthesis II (second semester)
#Year : 2012-2013  
#School/Department : Department of Architecture & Engineering,  Faculty of Engineering, University of Thessaly
This project was part of the course Introduction to Architecture II (2nd semesterat the Department of Architecture, University of Thessaly. The creation of the video was based on a construction by Lazlo Moholy Nagy -a key exponent of the bauhaus movement- called light-space modulator also characterized as a form ofkinetic sculpture. Via the video, an attempt is made to attribute the music function of light as it enters and moves within the complex of building volumes created by Iannis Xenakis in Amorgos on behalf of the Frenchcomposer Mach. The openings of the building blocks of the band follow the modulor system (Vitruvius, da Vinci, le Corbusier) which is based on the concept of Golden Section as well as the Fibonacci sequence . The music that accompanies the video, metastasis of Iannis Xenakis, is also firmly related to itInspiration for thistrack is Einstein's approach to Time as a relation of matter and energy, while its composition was based on theFibonacci sequence.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...