Christmas Arduino Workshop

Christmas Arduino Workshop”, παίζοντας με...το φως18 – 19 – 20 Δεκεμβρίου 2013 ώρα 14:00 - 18:00,
Θέατρο Φούρνος, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, Τηλ.: 210 6460748


Χριστουγεννιάτικες Δια-Δράσεις!
Κατασκεύασε το δικό σου επιτραπέζιο φωτιστικό, μόνο με τον υπολογιστή σου!

Τί θα μπορούσε να κάνει ένας υπολογιστής, λίγος προγραμματισμός και...πολλή όρεξη;


      Μια ομάδα αρχιτεκτόνων, αναζητώντας αφορμές για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, διοργανώνει το “Christmas Arduino Workshop”, παίζοντας με...το φώς! Χριστούγεννα και γιορτινή διάθεση, γευστικοί πειρασμοί και φωτάκια παντού, στις βιτρίνες, στο σπίτι, στο χριστουγεννιάτικο δέντρο! Το φωτιστικό που μας προτείνει η ομάδα archoff έρχεται να ενισχύσει τη γιορτινή μας διάθεση, να βάλει μια δημιουργική πινελιά στον χώρο και την καθημερινότητα μας και να δώσει ιδέες για ξεχωριστά δώρα στους φίλους ή και τον εαυτό μας! Ποιοί θα είναι εφέτος στη λίστα του Αγ.Βασίλη;


      Σε αυτό το 3-ήμερο δημιουργικό εργαστήριο, η ομάδα καλεί τον καθένα να συμμετάσχει σε μία ευχάριστη διαδικασία, και να γνωρίσει τις βασικές αρχές του διαδραστικού σχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες, στη διάρκεια 12 ωρών, αφού αποκτήσουν μια οικειότητα με τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα, θα κατασκευάσουν τον δικό τους  L.A.M.P. - e, ένα επιτραπέζιο διαδραστικό, διακοσμητικό φωτιστικό.


      Στο πρώτο σκέλος, θα παρουσιασθούν οι δυνατότητες της πλατφόρμας Arduino, ενός μικρο-επεξεργαστή, ιδιαίτερα διαδεδομένου στα πεδία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει στον χρήστη, μέσα από μια απλή σύνδεση με τον υπολογιστή, να δημιουργεί και να ελέγχει ηλεκτρονικά κυκλώματα, να ρυθμίζει τις διάφορες παραμέτρους τους και να πειραματίζεται πάνω σε παραλλαγές της κατασκευής και της συμπεριφοράς τους: Στο εργαστήριο θα μελετηθούν κυκλώματα που περιλαμβάνουν πηγές φωτισμού LED (Light Emitting Diodes), καθώς και αισθητήρες απόστασης (Ultrasound Sensors), σε έναν δυναμικό συνδυασμό, με τον κάθε συμμετέχοντα να μπορεί να ορίζει τις παραμέτρους τους βάσει προσωπικών προτιμήσεων.


      Η γεωμετρία του L.A.M.P.e επιτρέπει την επιτόπου συν-διαμόρφωση 4 πλευρών, απ΄όπου θα διαχέεται το φως. Για το διακοσμητικό μοτίβο που θα λειτουργήσει ως πλήρωση των πλευρών αυτών, θα χρησιμοποιηθεί μια εφαρμογή της γλώσσας προγραμματισμού Processing. Συγκεκριμένα, θα γίνει παρουσίαση της αλγοριθμικής διαδικασίας που περιγράφουν τα “Cellular Automata”, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απαντάται σε διάφορες εκφάνσεις του φυσικού και τεχνητού μας περιβάλλοντος. Θα δοθεί έμφαση στην ποικιλία των οπτικών αποτελεσμάτων (patterns) που προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή, καθώς μικρές αλλαγές στους αρχικούς κανόνες της, μπορούν να καταλήξουν σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

 
      Στη συνέχεια, πρόκειται να γίνει μία εισήγηση σχετικά με τα μέσα ψηφιακής υποστήριξης και παραγωγής (digital fabrication tools) σε γενικό επίπεδο, αλλά και η συσχέτισή τους με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ειδικότερα, θα παρουσιασθεί αναλυτικά η διαδικασία σχεδιασμού των συστατικών στοιχείων του φωτιστικού , αλλά και η διαδικασία κοπής τους από το CNC router της ομάδας.


      Τέλος, με την καθοδήγηση των μελών της ομάδας θα γίνει η κατασκευή του φωτιστικού, όπου θα συνδυαστούν και θα εφαρμοσθούν οι γνώσεις των προηγούμενων ημερών. Το αποτέλεσμα θα είναι ξεχωριστό για τον καθένα και η ικανοποίηση μοναδική!


      Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και απογευματινό πάρτι, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του φουαγιέ του χώρου, παρέα με τον νέο φίλο μας και πρωταγωνιστή της βραδιάς, τον Mr. L.A.M.P.e!


Στον κάθε συμμετέχοντα παρέχεται το L.A.M.P.e //box , στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής υλικά:
_Επεξεργαστής Arduino Uno R3
_Arduino USB cable
_Arduino 9V AC/DC Power Adapter 1000mA
_Breadboard Jumper Wires for Arduino
_mini Breadboard
_Αισθητήρες απόστασης (infrared or ultrasonic)
_LED 10mm
_ξύλινα τεμάχια για την κατασκευή της μακέτας


πότε// 18 – 19 – 20 Δεκεμβρίου 2013 | 14:00 - 18:00
πού// Θέατρο Φούρνος | Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό | Μαυρομιχάλη 168 | Εξάρχεια |Τηλ.: 210 6460748 |
πώς// πληροφορίες και εγγραφές:    info@archoff.com
Αναζητήστε μας στο internet :            http://www.archoff.com/
                        στο facebook:               https://www.facebook.com/events/1376054749313306/


Με εκτίμηση,
τα μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας archoff


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...