Music Park


#θέμα: Μουσικό Πάρκο
#φοιτητές: Σκρέτα – Κρίκου Μυρτώ
#χρονολογία: 2013
#μάθημα: Διπλωματική Εργασία
#σχολή/τμήμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
#επιβλέποντες: Τσινίκας N.
 
 
   Στόχος της διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης στο Φράγμα της Θέρμης, ενός πολιτιστικού κέντρου. Διατηρείται η υπάρχουσα χρήση, δηλαδή ο συναυλιακός χώρος ο οποίος διαμορφώνεται σε ένα υπαίθριο θέατρο και επιπλέον προστίθεται ένα κτήριο που στεγάζει ένα μουσείο μουσικών οργάνων,  μία μουσική βιβλιοθήκη, αίθουσα διδασκαλίας μουσικής και εστιατόριο. 
   Η σύνθεση βασίστηκε σε έναν αυτοσχεδιασμό στις κινήσεις που κάνουν οι χορδές ενός μουσικού οργάνου. Αρχικά δουλεύοντας πάνω στις κινήσεις που μπορεί να κάνει μία χορδή σε κάτοψη και έπειτα σε όψη. Οι κινήσεις μπορούν να είναι άπειρες και ο αυτοσχεδιασμός να συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα, καθώς και το ανάγλυφο του εδάφους, κάποια στιγμή παγώνει ο αυτοσχεδιασμός και οι χορδές προσαρμόζονται στο έδαφος. Ουσιαστικά το έδαφος είναι το στοιχείο που αποκρυσταλλώνει τον ατέρμονο πειραματισμό με τις χορδές, που αποτελεί έναν αφηρημένο «μηχανισμό»/ εργαλείο. Συνδυάζονται η κάτοψη με την όψη και δίνεται στις χορδές όγκος ώστε να αποτελέσουν κτήριο. Η μορφή που προκύπτει γίνεται ορατή αντίστοιχα σε κάτοψη και σε όψη στην οροφή του κτηρίου. Στη συνέχεια το κτηριολογικό προσαρμόζεται στη συγκεκριμένη μορφή.
   Το κτήριο αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα. Στο επίπεδο του ισογείου συναντά κανείς την υποδοχή και από εκεί ακολουθεί είτε την κατεύθυνση προς τα 2 κάτω επίπεδα, όπου φιλοξενούνται οι εκθεσιακοί χώροι καθώς και αποθηκευτικοί χώροι, είτε την κατεύθυνση προς τα 2 άνω επίπεδα, όπου φιλοξενούνται η μουσική βιβλιοθήκη, η αίθουσα διδασκαλίας μουσικής και το εστιατόριο. Σε όλη τη νοτιοανατολική όψη χρησιμοποιείται διαφάνεια έτσι ώστε να γίνεται εκμετάλλευση της θέας και τοπίο και κτήριο να γίνονται ένα. Με την ίδια λογική της ένωσης κτηρίου- φυσικού τοπίου χρησιμοποιείται φυτεμένο δώμα στο κτήριο.
   Σκοπός είναι ο σχεδιασμός να εντάσσεται στο τοπίο και να συνδέεται αρμονικά μαζί του. Έτσι οι αρχές σχεδιασμού που ακολουθούνται στο κτήριο συνεχίζονται και έξω από αυτό διαμορφώνοντας τον υπαίθριο αμφιθεατρικό χώρο, δίνοντας μία μορφή πέρα από την κλασική μορφή του ημικυκλικού θεάτρου. Επιπλέον το υλικό που χρησιμοποιείται στο αμφιθέατρο είναι το ξύλο με μία κατασκευή που δεν προσβάλει το ανάγλυφο του εδάφους.  
 
 
#subject : Music Park
#students: Skreta - Krikou Myrto
#year : 2013
#course : Diploma project
#school/department : Aristotle University of Thessaloniki, Faculty of Engineering, School of Architecture
#supervisor: Tsinikas N.
 
 
   The aim of the project is the creation of a new magnet to Dam of Thermi, a cultural center. Maintain existing use, ie the concert venue which is formed in an outdoor theater and also a building is added that houses a museum of musical instruments, a library of music, classroom of music and restaurant. 
   The synthesis was based on an improvisation on movements that the strings of a musical instrument make. First, working on the movements that can make a chord in plan and then in side view. Movement can be infinite and improvisation to continue over time. Considering the scale, and the terrain, sometime improvisation freezes and the strings attached to the ground. Basically, the ground is what crystallizes the relentless experimentation with the strings, which is an abstract "mechanism" / tool. The plan with the side view are combined and the strings are given volume to form building. The resulting form is visualized respectively in plan view and in side view in the roof of the building. Then edificial adapted to this form. 
   The building is developed on five levels. In the ground floor one finds the reception and from there follows either direction to the two lower levels, which hosts the exhibition spaces and storage areas, either towards the two upper levels, which houses the music library, the classroom of music and restaurant. Across the southeastern side is used transparency in order to perform well on the view and also landscape and building to become one. By the same logic of union building-landscape, green roof is used in building. 
   The aim is the design to fit into the landscape and to link harmoniously with it. So the design principles followed in the building continue outside of it, forming the outdoor amphitheater, giving a form beyond the classic form of the semicircular theater. Furthermore, the material used in the auditorium is wood with a structure that does not affect the terrain.  
 



 



 






1 comment :

  1. Thanks for your good information & nice post of music park.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...