Σχεδιασμός παραλιακής διαδρομής και κτιρίου επιβατικού σταθμού και μαρίνας


#θέμα: Σχεδιασμός παραλιακής διαδρομής και κτιρίου επιβατικού σταθμού και μαρίνας.
#φοιτητές: Γκαϊδατζής Ρ., Γκίκας Ι.
#χρονολογία: 2011
#μάθημα: 3Σ3 08 . Διαδρομές και στάσεις - Σχεδιασμός  στο  όριο στεριάς με θάλασσα
#σχολή/τμήμα: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών/ Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ Στόχος του θέματος είναι ο σχεδιασμός πάνω στο φυσικό όριο στεριάς και θάλασσας, στην παραλία της Καλαμαριάς και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μίκρας. Η περιοχή μελέτης τοποθετείται  στο νότιο τμήμα του Πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και ανήκει στον Δήμο Καλαμαριάς. Σημαντική θεωρείται η γειτνίαση της με ποικίλες χρήσεις υπερτοπικής  σημασίας όπως  το αεροδρόμιο, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, οι μαρίνες της Καλαμαριάς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις τις Μίκρας. Η θέση της αναμένεται να γίνει ακόμη πιο πλεονεκτική  στα επόμενα χρόνια με την την εγκατάσταση του τερματικού σταθμού του μετρό στο όριο της περιοχής και θα την συνδέει άμεσα με το κέντρο της πόλης.  Επιπλέον, η μελλοντική ύπαρξη θαλάσσιας συγκοινωνίας που θα εξυπηρετεί τους ανατολικούς οικισμούς (Περαία, Αγ. Τριάδα, Μηχανιώνα) ενθαρρύνει την εγκατάσταση θαλάσσιου επιβατικού σταθμού στην περιοχή.

 Το θέμα περιλαμβάνει:
           σταθμό αποβίβασης για θαλάσσια προαστιακή συγκοινωνία με τους παραθαλάσσιους οικισμούς της ανατολικής Θεσσαλονίκης
           σύνδεση του σταθμού με τον τερματικό σταθμό του μετρό με ηλεκτρικό κυλιόμενο σύστημα μεταφοράς.
           μαρίνα σκαφών με τις εγκαταστάσεις της
           εγκαταστάσεις αναψυχής
           διαμόρφωση των υπαίθριων   χώρων.Κεντρική ιδέα της σύνθεσης αποτέλεσε η δημιουργία μιας ενιαίας διαδρομής με σημεία στάσης, κτίρια και σημεία ενδιαφέροντος. Η σχεδιαστική πρόταση αναπτύσσεται πάνω σε δύο άξονες – διαδρομές, η μία  κατά μήκος της ακτογραμμής και η δεύτερη κάθετα σε αυτήν.
Οι μορφές των κτιρίων εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον της θάλασσας, παραπέμποντας στις ακανόνιστες και οργανικές μορφές των βράχων. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν μια διαδρομή πάνω στο κτίριο και να απολαύσουν την θέα. 
The goal of our project is designing on the natural boundary of land and sea, at the beach of Kalamaria and particularly in the region of Mikra. Our study area is located in the south conurbation of Thessaloniki and belongs to the municipality of Kalamaria. It is important to consider the proximity to a variety of uses such as the airport, shopping malls, hospitals, marinas and sports facilities. The area is expected to become even more advantageous in the coming years with the installation of the Underground terminal  which is able to supply direct connection with the city center. Moreover, the future existence of marine transportation that will serve the eastern settlements (Perea, Agia Triada, Mihaniona) encourage the establishment of a marine passenger terminal in the region. 
The design includes:


•           disembarkation station for suburban sea communication with the seaside towns of eastern Thessaloniki
•           a connection between the station and the underground terminal with a rolling transmission system
•           marina with facilities
•           leisure facilities
•           development of open spaces

The design proposal is developed along two routes - one along the coastline, and the
second one perpendicular to it. The morphologies are inspired by the natural environment of
the sea with reference to the irregular organic shapes of rocks. This makes it possible for
visitors to take a trip over the buildings and enjoy the views.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...